Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Αραγε, ξέρουν πώς ζει ο κόσμος;




Του Kωνσταντινου Zουλα / zoulas@kathimerini.gr

Oσα θα διαβάσετε συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο σε πολυκατάστημα διεθνούς αλυσίδας της οδού Πειραιώς. Ενώ έμπαινα στο πάρκινγκ και ένας υπάλληλος μού υποδείκνυε πού να σταθμεύσω, λίγα μέτρα πιο δίπλα ένας συνάδελφός του με προέτρεπε να φύγω, ενημερώνοντάς με ότι το κατάστημα είναι κλειστό λόγω απεργίας.
Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το κατάστημα λειτουργούσε μεν, αλλά με το 1/3 των υπαλλήλων του. Οι «υπόλοιποι» ήταν ακριβώς έξω από την κεντρική του είσοδο, μοιράζοντας φυλλάδια στον κόσμο για να καταγγείλουν την εταιρεία τους ότι έχει διώξει 85 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα και παρακαλώντας ευγενικά τους πελάτες «να μη νομιμοποιήσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει ο ιδιοκτήτης».


Το σοκ από την πρωτόγνωρη αυτή εικόνα έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν μπήκα στο μαγαζί και είχα μια συζήτηση με όσους εργάζονταν. Διότι συνειδητοποίησα ότι τους «έξω» σε σχέση με τους «μέσα» δεν τους χώριζε απολύτως τίποτα. «Λόγω προϋπηρεσίας παίρνω 670 ευρώ καθαρά τον μήνα και όχι 630, όπως οι περισσότεροι», μου είπε ένας υπάλληλος, εξηγώντας μου ότι «τώρα θέλουν να μας τα κόψουν και αυτά επιβάλλοντάς μας να δουλεύουμε εκ περιτροπής εξάωρα». Μια συνάδελφός του μου επιβεβαίωσε ότι έχουν εκδιωχθεί 85 εργαζόμενοι μόνο τους τελευταίους μήνες «και τρέμουμε μήπως έχουμε την “τύχη” τους», ενώ ένα άλλος προσέθετε: «Την προηγούμενη εβδομάδα απήργησα κι εγώ, αλλά δεν μπορώ να χάσω κι άλλο μεροκάματο, γιατί έχω δύο μικρά παιδιά»...
Kάθε τόσο μια γυναικεία φωνή ακουγόταν από τα μεγάφωνα: «Το κατάστημά μας λειτουργεί κανονικά και οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία μας και τη βούληση των εργαζομένων». Ελεγε εν γνώσει της ψέματα, καθώς από τον τόνο της φωνής της μπορούσες να καταλάβεις ότι διάβαζε αμήχανα ένα μήνυμα της εργοδοσίας.
Ειλικρινά, αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση και εν γένει οι κρατούντες έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει πλέον στη χώρα μας. Θα βοηθούσε να πάνε επιτέλους μια βόλτα στην αγορά. Μήπως και οι σημερινοί περιορίσουν, έστω, τα τηλεοπτικά χαμόγελα αυταρέσκειας ότι «πάμε καλά» και οι προηγούμενοι πάψουν να διατείνονται ότι δεν μας οδήγησαν μόνον εκείνοι ώς εδώ που φτάσαμε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H ερώτηση μου είναι η εξής:
ο κ. Ζούλας τελικά έκανε στο κατάστημα τις αγορές του ή αποφάσισε να φύγει και έτσι να διαμαρτυρηθεί και ο ίδιος με τον τρόπο του για τις τακτικές της εργοδοσίας; Δεν μας το απαντάει. Γιατί αν μπήκε, συζήτησε, κατάλαβε και συνέχισε ακάθεκτος το shopping υπάρχει ένα θεματάκι.

cynical είπε...

Kαλημερα Ανωνυμε,

το κειμενο αυτο το ανεβασα για δυο λογους

1. Οτι η καθημερινη αναγνωριζει οτι υπαρχει διασταση αναμεσα στην κοινωνια και την κυβερνηση και

2. οτι αυτη η κοινωνια δεν αποτελειται μονο απο επιχειρηματιες που κακοπαθαινουν, αλλα και απο απεργους βιοπαλαιστες. Οι απεργοι αυτοι ειναι οι υπαλληλοι του PRAKTIKER αν δεν απατωμαι.

cynical

Βασίλης είπε...

Διαβάζω και παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι στον όμιλο των ΜΜΕ του Αλαφούζου, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Καλό λοιπόν θα ήταν ο Ζούλας να μας μιλήσει και για τα του οίκου του.

Προχθές έπισης άκουγα στο νυκτερινό δελτίο του Σκάι το γνωστό ακραίο νεοφιλελεύθερο Παπαδημητρίου, να εκθιάζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις και να τις διαφημίζει ότι είναι οι πλέον επωφελείς για τους εργαζόμενους.

Καλά αυτός ο κερατάς δεν γνωρίζει ότι μόνο η επίσημη ανεργία φθάνει στο 14% και η ανεπίσημη,.... χέσε μέσα πολυχρόνη...... Με τέτοια επίπεδα ανεργίας είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να έχει έστω και την έλαχιστη δυνατότητα διαπραγμάτευσης; Στο πάγκο τον έχουν δέσει και του κόβουν κομμάτια.

Βεβαίως από όλους τους πιθήκους, το μεγαλύτερο θράσσος το έχουν οι μακάκες.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ (για όσους ξέρουν ελάχιστη ιστορία). Και έτσι για την ιστορία να πω ότι η χούντα είχε μόνο το Γεωργαλά. Η σημερινή χούντα έχει δεκάδες Γεωργαλάδες (παπαδημητρίου, πρωτοσάλτε, τρέμη, χατζηπαπάρας, τσίμας, καψής, πρετεντέρης, κλπ κλπ.) και φυσικά ΜΜΕ ισοδύναμα με το βαρύ πυροβολικό των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, και λοιπών τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Το να αγοράζεις σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ κλπ κλπ, είναι σαν να δίνεις στα ΜΑΤ τα δηλητηριώδη αέρια που θα σου πετάξουν στη μούρη.

Unknown είπε...

Η πραγματικότητα και η αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι η πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και πλούτου χειμάζεται, λόγω της περιρρέουσα οικονομικής κρίσης. Αν ο επιχειρηματίας δεν λάβει, άμεσα, τα αναγκαία οικονομικά μέτρα, τότε η επιχείρηση θα κλείσει και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην επιχείρηση θα μπουν κι' αυτοί στη μεγάλη λίστα των ανέργων.
Ποια η λύση; Να πληρώνουμε και τον άνεργο επιχειρηματία;