Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Έλληνες έμποροι και βιομήχανοι του πολέμου…


Πηγή: politicsonline

Ας κοιτάξουμε με προσοχή ορισμένες ειδήσεις: ενώ ο κόσμος της εργασίας υφίσταται μια τεράστια επίθεση από την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και τον κόσμο του πλούτου, οι οποίοι επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα, βάναυση κρατική καταστολή εξαφανίζοντας τις λαϊκές ελευθερίες, ακραία λιτότητα και περικοπές στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησαν, ταυτόχρονα, οι πολεμικές δαπάνες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά εκτοξεύονται και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 25 δις ευρώ.
Πόσο αποκρουστική και χυδαία ακούγεται η είδηση ότι «η Lockheed Martin έδωσε εκτίμηση τιμής για το αεροσκάφος F-35, αν η Ελλάδα αποφασίσει να το αγοράσει, 60 εκατομμύρια δολάρια, το καθένα αν η παραγγελία γίνει το 2016. Ο αντιπρόεδρος τη εταιρείας με χώρο ευθύνης τη Ν.Α Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή Ντένης Πλέσσας είπε ότι η Lockheed Martin, μπορεί να…




προχωρήσει σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό και των 130 παλαιότερων F-16 σε μπλοκ 52 advance, όπως τα τελευταία 30 που αγοράστηκαν», την ίδια στιγμή που οι άνεργοι υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1.5 εκατ.
Εξάλλου, αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που περιφρονεί τις κοινωνικές ανάγκες και μεριμνά μόνο για τα κέρδη του αστικού κατεστημένου είναι το γεγονός ότι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις αμυντικές δαπάνες, σε σχέση με το ΑΕΠ, κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναλύσεων Stratfor. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με την στήριξη του ΛΑΟΣ δαπανούν το 3,98% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ με 4,68%. Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία με 2,76%.
Οι απαντήσεις στο ερώτημα του γιατί υπάρχει αυτή η κατασπατάληση τεράστιων πόρων που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές ανάγκες προσφέροντας εργασία σε όλους και παρέχοντας ικανοποιητικές υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας-δωρεάν παιδείας-υγείας-ασφάλισης-πολιτισμού, είναι πολλές. Πρώτος λόγος είναι ο ιμπεριαλιστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο του Αιγαίου και τη διεκδίκηση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ωθεί σε κλιμάκωση των εξοπλισμών. Δεύτερος λόγος είναι η αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων και μέσων σε 15 χώρες ως κατοχική δύναμη στο πλαίσιο επεμβατικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ διεκδικώντας μερίδιο από την πίττα του παγκόσμιου καταμερισμού πλούτου για τους Έλληνες επιχειρηματίες-εφοπλιστές-τραπεζίτες-κατασκευαστές. Τρίτος λόγος είναι η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντας «Ασφάλειας» στη μεταφορά ενέργειας και εμπορίου μεταξύ Ανατολής-Δύσης, όπου το τρίγωνο Καύκασος-Αιγαίο-Κρήτη αναβαθμίζεται, ενώ η αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία παίζει καθοριστικό στις γεωστρατηγικές συμμαχίες του ελληνικού αστικού κόσμου με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τέταρτος λόγος είναι η λεγόμενη Διπλωματία των Εξοπλισμών, η υποστήριξη που θα τύχουν οι πολιτικές-οικονομικές βλέψεις των Ελλήνων αστών σε Βαλκάνια-Μεσόγειο κλπ διαμέσου της επιλογής εξοπλισμών από τις πολεμικές βιομηχανίες της ιμπεριαλιστικής δύναμης που θα τις αντιμετωπίσει θετικά.
Μια άλλη παράμετρο έθιξε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Κ Μπεντίτ όταν αποκάλυψε ότι «την ώρα που η Ευρώπη ασκεί πίεση στον ελληνικό λαό για τα μέτρα, υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις όπλων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ώστε να συνεχιστεί η πώληση όπλων στην Ελλάδα! Η Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δαπανήσει 50 δισ. ευρώ για όπλα και αγοράζει τα όπλα που η Γαλλία και η Γερμανία δεν χρειάζονται πλέον για τους στρατούς τους». Επέκρινε ακόμα τον κ. Μπαρόζο ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ε.Ε. ώστε να μπει τέλος σ΄ αυτό το «ανόητο θέμα» που κοστίζει στον ελληνικό λαό, καθώς ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας που συνδέεται με αυτό είναι η διαφωνία της με την Τουρκία». 
Ποιος ξεχνά εξάλλου τη γνωστή δήλωση «Δεν θα σας χρηματοδοτούμε εμείς για να αγοράζετε όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μιας Ε.Ε. που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την παγκόσμια δύναμη που στηρίζεται στο στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα. Ο δημοσιογράφος Θ. Τσίρος από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είχε καταγράψει τα εξής: «Τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ για τις χώρες-μέλη αναδεικνύουν την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας. Μόνο στην 5ετία 2002-2006 η συνολική δαπάνη θα προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «ξοδέψαμε» σε όπλα περίπου ένα «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης». Στη 10ετία 1980-1990 η Ελλάδα διέθετε πάνω από το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της για αμυντικές δαπάνες. Με την πάροδο των ετών, ποσοστό άρχισαν να μειώνεται, και έφτασε στο 2,8%-3,1% την περίοδο 2003-2005. Παρά τη μείωση, ωστόσο, η χώρα μας διατήρησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη. 
Άλλες ελληνικές «πρωτιές»; Απασχολούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού μας για τις ανάγκες του στρατού: Το 3,3% των εργαζομένων της χώρας -ένστολοι και μη- εργάζονται στον τομέα της Άμυνας. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1,4%. 
Όσο και αν συγκινεί η αγωνιστική στάση του πάλε ποτέ ηγέτη του Γαλλικού Μάη, δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε μια ρηχότητα στο φιλοευρωπαϊσμό του (Ε.Ε. που θα λύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως παλαιότερα πιστεύονταν για το ΝΑΤΟ) και μια περιρρέουσα αντίληψη ελληνικής εξάρτησης που κρύβει τις βλέψεις των Ελλήνων αστών, το βρώμικο κόσμο των ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών και αντιπροσωπειών. Βιομηχανικός τομέας που αλλάζει, ιδιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο και συγκεντροποιείται, διευρύνει τις διεθνείς του συμμαχίες και τις εξαγωγικές του βλέψεις, θυσιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα, «χτίζοντας» πάντα πάνω στη σιγουριά των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που πληρώνει ο φορολογούμενος εργαζόμενος λαός μας. 
Από την εξιστόρηση που ακολουθεί προκύπτει αβίαστα το εξής συμπέρασμα: ο πολεμικός βιομηχανικός και εμπορικός τομέας αλληλοδιαπλέκεται με τα πιο δυναμικά κομμάτια της αστικής οικονομίας-εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, πληροφορική, εφοπλιστικός τομέας, ΜΜΕ, τράπεζες, κατασκευές, μεταφορές, ιδιωτική υγεία, ακίνητα, εκμετάλλευση δημόσιων έργων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αεροδιαστημική, ναυπηγεία κλπ. Ταυτόχρονα, διατηρεί αμοιβαία σκοτεινά συμφέροντα με τα αστικά κόμματα εξουσίας των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, με τμήματα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Απόστρατων Αξιωματικών που παίζουν ρόλο μεσαζόντων! 
Με την δύναμη χειραγώγησης που τους προσφέρει η κατοχή των ΜΜΕ μπορούν να ανεβάζουν τους εθνικιστικούς τόνους, να δημιουργούν κλίμα Ανασφάλειας δικαιολογώντας έτσι τις υπέρογκες και παράλογες εξοπλιστικές δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο συχνά και για λόγους δικών τους ανταγωνισμών με ξένες πολυεθνικές ή με ανταγωνιστικά συμμαχικά σχήματα διαφορετικών ελληνικών επιχειρήσεων, «αποκαλύπτουν» μόνο τη διάσταση της εξαγωγής κεφαλαίου που προκαλείται από τις παραγγελίες ξένων οπλικών συστημάτων, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι το 10-15% των παραγγελιών πηγαίνουν σε Έλληνες βιομήχανους, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 25%! 
Δε μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας ότι είναι τομείς όπου εργάζεται συχνά το πιο μορφωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, εκεί που συναντάς τις πιο εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις και αντλείται το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραξίας. Είναι τομείς που έχουν εξασφαλίσει φορολογική ασυλία και ταυτόχρονα, εκμεταλλεύονται τα έσοδα από την άγρια φορολόγηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τους δικούς τους σκοπούς!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΧΟΡΗΓΟ.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ: Ιntracom Defense Εlectronics, η εταιρεία του πολέμου, των εξαφανισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και της μίζας. 
Στις 20 Οκτωβρίου 2010 ανακοινώνεται η υπογραφή νέας συμφωνίας ύψους 1,26 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία Νorthrop Grumman για παραγωγή ηλεκτρονικών του Δέκτη Προειδοποίησης Συστημάτων Αυτοπροστασίας για αεροσκάφη F-16 τρίτης χώρας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο βιομηχανιών στην παραγωγή συστημάτων αυτοπροστασίας και ραντάρ που αφορούν όχι μόνο προγράμματα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και τη διεθνή αγορά. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, την τελευταία πενταετία το ύψος των έργων που έχουν ανατεθεί στην Ιntracom Defense Εlectronics από τους κύριους κατασκευαστές Raytheon και Νorthorp Grumman για ηλεκτρονικά συστημάτων αυτοπροστασίας αεροσκαφών F-16 ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια, ενισχύοντας τις εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας οι οποίες το 2009 έφθασαν το 70,2 % του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Παράλληλα ενισχύονται οι προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας στο πλαίσιο της αυξημένης διεθνούς ζήτησης για συστήματα αυτοπροστασίας. 
Είχε προηγηθεί βεβαίως στις 15 Ιανουαρίου 2007, η υπογραφή σύμβασης 17 εκατ. ευρώ μεταξύ της Intracom και της Raytheon για την συμπαραγωγή των συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II των αεροσκαφών F-16 Block 52+ που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία. Στόχος, που φαίνεται ότι ικανοποιήθηκε, ήταν η επέκταση της συνεργασίας των συγκεκριμένων εταιρειών και στη διεθνή αγορά, καθώς συνεργάζονται επιτυχώς στα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και Hawk, στους πυραύλους ESSM και Maverick, αλλά και στα συστήματα εγγύς υποστήριξης Phalanx.
Νέα σύμβαση Intracom Defense Electronics- Raytheon
Σύμβαση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Intracom Defense Εlectronics, μέλος του Ομίλου Intracom Holdings με την Raytheon και αφορά στην παραγωγή συγκροτημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot για κάλυψη αναγκών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την τρίτη σύμβαση σε διάστημα ενός έτους των δύο εταιριών και είναι η συνέχεια των προηγούμενων συμφωνιών ύψους 55,7 εκατ. δολ. και 25 εκατ. δολ. που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο 2009 και τον Μάιο 2010, αντίστοιχα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τη σύμβαση αυτή ανανεώνεται η εμπιστοσύνη της Raytheon προς την Intracom Defense Εlectronics και ενισχύονται οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της σημαντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών στο πλαίσιο του υψηλού διεθνούς ενδιαφέροντος για τα συστήματα Patriot. Διεθνές περιβάλλον που πυροδοτείται από τα σενάρια αμερικανοισραηλινής επίθεσης στο Ιράν και την ανάπτυξη Αντιπυραυλικής Άμυνας από το ΝΑΤΟ.
Άρα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καλλιεργούν τον φόβο της μουσουλμανικής τρομοκρατίας και αντεκδίκησης, προκαλώντας την ανάγκη για νέους γύρους εξοπλισμών και αγοράς μέσων καταστολής-παρακολούθησης-καταγραφής-ελέγχου που συνοδεύουν τους νέους τρομονόμους και τα νέα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων στο όνομα της Ασφάλειας, σε ένα παιχνίδι αίματος-κέρδους-καταπίεσης που οι ελληνικές πολεμικές επιχειρήσεις διεκδικούν διευρυμένο ρόλο.
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «σύμφωνα με την πάγια τακτική της εταιρίας, σημαντικό μέρος του έργου θα ανατεθεί και σε άλλες ελληνικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται. Με δεδομένη τη δυναμική πορεία της Intracom Defense Electronics – η οποία αποτυπώνεται από το 66% των εξαγωγών του κύκλου εργασιών της – η σύμβαση αυτή ενισχύει περαιτέρω τη θέση της εταιρίας στη διεθνή αρένα των αμυντικών βιομηχανιών». 
Το πρώτο που διαπιστώνουμε συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις που έχουμε εκθέσει είναι μια αύξηση των εξαγωγών της εταιρείας (από 66% σε 70.2%), κατανοώντας την τεράστια πρόσδεση και εξάρτηση των Ελλήνων βιομηχάνων από τις προμήθειες του Ελληνικού στρατού, αφού μόνο έτσι αποκτά οικονομικό-πολιτικό εκτόπισμα, τεχνογνωσία και συνεργασία με τις ξένες πολυεθνικές, για να διεκδικήσει διεθνή ρόλο.
Το δεύτερο είναι, ότι οι μεγάλες ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες κρατούν κάτω από τις φτερούγες τους τις υπόλοιπες που δρουν συχνά ως υπεργολάβοι. Στις 7 Ιανουαρίου 2010 ανακοινώνεται η υπογραφή δύο συμβάσεων συνολικού ύψους 51,6 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων Patriot από τη Μέτκα Α.Ε. που θα συνεργαστεί με την εταιρεία Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την Intracom [INRr.AT] Πρόκειται για δύο ξεχωριστές συμβάσεις οι οποίες αφορούν σε αμυντικά συστήματα που προορίζονται για τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ταϊβάν αντίστοιχα. 
Ειδικότερα η πρώτη σύμβαση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ύψους 39,3 εκατ. δολαρίων, με αναθέτοντα φορέα την Intracom Defence Electronics στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η δεύτερη σύμβαση με την Ταϊβάν είναι ύψους 12,3 εκατ. δολαρίων με αναθέτοντα φορέα επίσης την Intracom Defence Εlectronics στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κυβέρνηση της Ταϊβάν. 
Όπως αναφέρει η διοίκηση της Μέτκα «με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε η εταιρεία μετά την επιτυχή κατασκευή παρόμοιων συστημάτων στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε το 2002 καθώς και σε συνέχεια της συμμετοχής της σε σημαντικότατα αμυντικά έργα μεγάλης κλίμακας (MBT Leopard-2 Hel, Υ/Β U-214 κοκ), μετά την ανάληψη των νέων συμβάσεων που συνολικά ξεπερνούν τα 51 εκατ. δολάρια, εδραιώνεται περαιτέρω, ενισχύοντας την αξιοπιστία της σχετικά με την ανάληψη τεχνολογικά απαιτητικών εφαρμογών στον τομέα της άμυνας». Η διοίκηση υπενθυμίζει ότι η Raytheon είχε αναλάβει το 1999 την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων patriot στην Ελλάδα και είχε τότε αναθέσει στη Μέτκα αντίστοιχο έργο στα πλαίσια των σχετικών προϋποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί υποχρεωτικής ελληνοποιημένης βιομηχανικής συμπαραγωγής.
Για τις νέες συμβάσεις ο γενικός διευθυντής των εργοστασίων της Μέτκα, Γ. Οικονόμου, δήλωσε: «Η διεθνής αυτή επιτυχία της Μέτκα αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας και δικαίωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με κύριο μοχλό τη βιομηχανική συμπαραγωγή στις προμήθειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων». Λίγες μέρες αργότερα, η ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε την επέκταση της (με θυγατρική εταιρεία) στην Τουρκία, ενώ στο εργοστάσιό της στο Βόλο ανακοινώθηκαν τρεις απολύσεις. Πρόκειται για τους Κώστα Βογιατζή, Βασίλη Καλατζή και Αλέξη Παυλίδη, εργάτες που συνδικαλίζονταν ενεργά στον κλάδο αλλά και το χώρο δουλειάς!
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ PATRIOT ΣΤΗΝ INTRACOM ΑΠΟ ΝΑΤΟ/NAMSAΗ NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency) ανάθεσε (16-2-2009) εκ νέου (αρχική σύμβαση για 3 χρόνια) στην Intracom Defence Electronics για δύο επιπλέον χρόνια την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot που βρίσκονται στην Ευρώπη: Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, και συστήματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Κριτήριο θεωρήθηκε η προηγούμενη επιτυχημένη συνεργασία, αφού η Intracom είχε αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία λόγω της συμμετοχής της στην προμήθεια των συστημάτων Patriot της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας, όπου κατασκεύασε και ολοκλήρωσε την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών επίγειων συστημάτων. Εξάλλου η συνεργασία Intracom-NAMSA επεκτάθηκε με επιτυχία καθώς η πρώτη ανέλαβε και σημαντικό έργο στους σταθμούς εκτόξευσης των Ρpatriot. 
Μετά την επίσκεψη του νέου Διευθυντή προγράμματος των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT του NATO/NAMSA κ. Manfred Eggers στις εγκαταστάσεις της INTRACOM Defense Electronics (1-6-2009) δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εργασία που εκτελείται από την INTRACOM Defense Electronics για την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT. Η υποδομή, το εξειδικευμένο προσωπικό, η ποιότητα των προϊόντων και η επιτυχημένη πορεία της εταιρίας, διασφαλίζουν την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος και το NATO/NAMSA μπορεί να βασίζεται στην INTRACOM Defense Electronics για επιδιωκόμενες πρόσθετες δυνατότητες στον ευρωπαϊκό χώρο». «Για πολλά χρόνια, έχουμε μια άριστη συνεργασία με το ΝΑΤΟ η οποία άρχισε με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών AWACS και τον πύραυλο επιφανείας – αέρος Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) και τώρα συνεχίζεται με την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT. Αποτελεί δέσμευση μας να παραδώσουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας και προσδοκούμε σε μία μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα αποφέρει περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM Defense Electronics. 
Θέλοντας να παρουσιάσουμε το προφίλ της INTRACOM DEFENCE ELEKTRONICS θα λέγαμε ότι είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων, θυγατρική της Intracom Holdings, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους τεχνολογίας στη Ν.Α. Ευρώπη. Η INTRACOM Defense Electronics ειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών επικοινωνιακών συστημάτων, συσκευών κρυπτογράφησης, συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, ραντάρ, προσομοιωτών και συστημάτων ελέγχου και δοκιμών. Η εταιρία συμμετέχει σε πολυεθνικά προγράμματα συμπαραγωγής και διεθνή προγράμματα έρευνας, σε συνεργασία με μεγάλες αμυντικές εταιρίες και οργανισμούς, και συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Η INTRACOM Defense Electronics εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Κύπρο, στην Ολλανδία και στη Σουηδία. 
Μια εικόνα της πορείας της INTRACOM HOLDINGS προσφέρουν τα στοιχεία που κάνουν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 7.5%, φτάνοντας στα 547,7 εκατ. ευρώ και σημαντική μείωση ζημιών στα 5,3 εκατ. προ φόρων στο τέλος της χρήσης σε σχέση με το 2008, που πέτυχε το 2009, με τις νέες συμβάσεις στα 634.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ: 
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΖΑΣ-ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩΝ!
Η ωραιοποιημένη εικόνα που συνθέτουν οι ανακοινώσεις των εταιρειών και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνούμε ότι πρόκειται για πολεμικούς εξοπλισμούς. Άρα πρόκειται για προϊόντα που έχουν μια προϋπόθεση: η δημιουργία αγοράς για αυτά βασίζεται στην απειλή ή στην διεξαγωγή πολεμικών αναμετρήσεων, απαιτεί δηλαδή θύματα. Θύματα που καταγράφονται στα πεδία των μαχών μεταξύ των εμπόλεμων ή των αμάχων, αλλά και μεταξύ των ανταγωνιζόμενων πολεμικών εθνικών και πολυεθνικών κολοσσών. Τα λεφτά είναι πολλά και οι άνθρωποι που έχουν κάνει επιχείρηση και εμπόριο τον πόλεμο, αδίστακτοι. Θα λαδώσουν πρόθυμους πολιτικούς, θα εκβιάσουν, θα σκοτώσουν αν χρειαστεί.
Ας δούμε επομένως το παράδειγμα του Συστήματος Επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ. Εδώ θα διαπιστώσουμε ξανά τη διαπλοκή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τους εμπόρους όπλων, τις πλουσιοπάροχες προκαταβολές (όπως αντίστοιχα δόθηκαν για τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν), την παράταση των εργασιών που αντί να επιφέρουν πρόστιμα προκαλούν αύξηση του κόστους κατασκευής, δίνοντας τη δυνατότητα παραγραφής των όποιων αδικημάτων. Για να καταλήξουμε τελικά στην προμήθεια ενός άχρηστου και απαρχαιωμένου οπλικού συστήματος. Τεράστιες επομένως οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του ΚΥΣΕΑ, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τεράστιες οι ευθύνες του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. 
Σε σχετικό άρθρο για το τρισάθλιο σκάνδαλο προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής αναφέρονται τα εξής: «ο αξιωματούχος της Siemens και ταμίας των μιζών, κ. Rainer Niedl, κατέθεσε στη δίκη του πρώην μάνατζερ της εταιρείας κ. Ράινχαρτ Ζίκατσεκ στο Μόναχο (29/5/08) ότι παράδωσε στον ιρανό επιχειρηματία κ. Αμίνι δύο βαλίτσες περιέχουσες 2 εκατ. ευρώ, για να τα παραδώσει στη συνέχεια σε άνθρωπο της Siemens Ελλάς, τον κ. Ψαρρό, ο οποίος με τη σειρά του τα παρέδωσε σε μεγιστάνα του χώρου οπλικών συστημάτων για να προβεί στη… διανομή («Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», 30/5/08). Το «λάδωμα» αφορούσε αξιωματούχους του κράτους που ενεπλάκησαν στο σύστημα «Ερμής», πρόσθεσε ο κ. Niedl. 
Ας έλθουμε όμως στην παρουσίαση της απάτης «Ερμής» με αναμφισβήτητα στοιχεία, αφού προσθέσουμε τα εξής: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στη σύμβαση ΥΕΘΑ – Siemens – Intracom του 2001 για τα ηλεκτρονικά μέρη του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon (αντιπρόσωπος ο κ. Λιακουνάκος) που είχε δοθεί ως ελληνική συμμετοχή, έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ, το 10%, προοριζόμενο για μίζες (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), παραδόθηκε από τον γνωστό κ. Niedl στον κ. Ψαρρό, σε δύο βαλίτσες και πάλι, για να πάει στα χέρια του ίδιου προσώπου, όπως στην περίπτωση του «Ερμή», και στη συνέχεια να διαχυθεί στους αποδέκτες (βλ. «Καθημερινή» 1/6/08). Κι αν πιστεύουμε τα απίστευτα, άλλος Γερμανός κατήγγειλε ότι τον πήρε από την Ελλάδα έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας του χώρου (λέτε να είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο;) που τον απείλησε με… τυφεκισμό αν δεν του έδινε 5%, για τον «Ερμή» πάλι! («Καθημερινή 1/6/08). 
ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
Σύμφωνα με την αρθρογραφία «η παραγγελία των Patriot είχε γίνει στην RAYTHEON, η οποία για την κατασκευή τους έψαχνε εταιρεία που θα την προμήθευε με ηλεκτρονικές πλακέτες. Έτσι βρήκε τη SIEMENS. Μάλιστα σε αυτή την υπόθεση έχει εμπλοκή και ένας περίεργος θάνατος. Είναι ο πρώτος κατά σειρά θάνατος που εμπλέκεται με την υπόθεση, γιατί ακολούθησε και η αυτοκτονία 56χρονου Έλληνα κοσμηματοπώλη, σε λογαριασμό του οποίου είχαν πιστωθεί μάρκα την περίοδο 1995-1998 από το μαύρο λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα USB της Ζυρίχης. Ο πρώτος θάνατος αφορά τον Ελληνοαμερικανό θείο ενός από τους επιχειρηματίες, που βρέθηκαν στο λογαριασμό του ένα εκατ. μάρκα, τα οποία δόθηκαν στο μαύρο ταμείο του ΠΑΣΟΚ το 1999. Ο Ελληνοαμερικανός πέθανε στην Νέα Υόρκη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, Ήταν προμηθευτής ηλεκτρονικού εξοπλισμού αμυντικών συστημάτων και χτυπούσε τη δουλειά των PARTIOT με ανταγωνίστρια τη SIEMENS. Το μυστήριο έγινε μεγαλύτερο, καθώς κατά τις έρευνες για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του, αποδείχτηκε ότι ήταν ακαταχώριστος στα μητρώα των αμερικανικών αρχών!». «Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος», αυτός των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των εμπόρων όπλων. 
ΕΡΜΗΣ: Η τέχνη της ηλεκτρονικής κομπίνας
Το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «Ερμής» αρχικά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, μετά από σύμβαση ΓΕΣ – Siemens. Πρόκειται για ένα κινητό δίκτυο-φορέα ψηφιακών επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς, που στηρίζεται σε δίκτυο σταθερών κόμβων πρόσβασης. Συνολικά το πρόγραμμα αυτό κοστίζει 360 εκατ. ευρώ! Η τελική τεχνική μελέτη του προγράμματος συντάχθηκε το 2000 (πρώτα υπογράψαμε σύμβαση και μετά μελετήσαμε ακριβώς τι θα γίνει!) και η υλοποίησή της ξεκίνησε το 2001. 
Όμως η υπόθεση γίνεται ενδιαφέρουσα με τα παρακάτω στοιχεία: 
. Ο ανάδοχος και οι υποκατασκευαστές του πήραν προκαταβολή το 65% του τεράστιου ποσού με την υπογραφή της σύμβασης! Είναι αντιληπτός ο λόγος καταβολής της τεράστιας προκαταβολής.
. Το έργο δεν έχει χρονοδιάγραμμα! Πουθενά δεν υπάρχει πίνακας με ημερομηνίες έναρξης – λήξης των εργασιών, παράδοσης υλικού. Αυτός που τελικά χάνει είναι ο Στρατός, που δεν έχει το σύστημα που παρήγγειλε, και ο απλός πολίτης, που πλήρωσε την προκαταβολή. Ενδεικτικό της παρελκυστικής νοοτροπίας και κωλυσιεργίας που προκαλεί τρομερές καθυστερήσεις είναι ότι η δεύτερη τροποποίηση της κύριας σύμβασης που συντάχθηκε το 2004! Επομένως, έτσι «μηδενίζεται πάλι το κοντέρ» και αυτά που έπρεπε να υλοποιούνται το 2004, θα ξεκινήσουν το 2008 ή το 2009! 
Το χειρότερο: Όταν κάποτε ξεκινήσει η παράδοση του δικτύου, θα είναι τόσο ξεπερασμένο τεχνολογικά, που θα είναι σαν να αγοράζει κάποιος σήμερα ασπρόμαυρη τηλεόραση του 1970! Πέραν τούτου, η οργάνωση – δομή του Στρατού έχει αλλάξει και η σχεδίαση του δικτύου αντανακλά την οργάνωση του 1997! Σε κάποια πρόταση για ενδιάμεση αναβάθμιση των ψηφιακών switches από άλλη ξένη εταιρεία (Marconi – Selex)… ο Στρατός τη συζητάει ως εφικτή. Έτσι, κάποτε, (πότε;) θα παραδοθεί ένα σύστημα παρωχημένο και γέρικο για έναν Στρατό του παρελθόντος! 
Πολλές καταγγελίες στον ειδικό Τύπο έχουν αναλύσει την τραγικότητα της κατάστασης, αναφέροντας υπερκοστολογήσεις υλικών από την ΕΑΒ, που όμως δεν μπορούν να διωχθούν καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί λόγω των καθυστερήσεων.
Ας παραθέσουμε την τελευταία δήλωση του πρώην μάνατζερ της Siemens κ. Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, που δικάζεται στο Μόναχο. «Σε πολλές χώρες υπάρχει διαφθορά, αλλά καμία, τουλάχιστον της Ευρώπης, δεν είναι διεφθαρμένη όσο η Ελλάδα» («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 2/6/08)». Διαφθορά όμως που πρωταγωνιστούν γερμανικές εταιρείες!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Αφού γνωρίσαμε την πορεία των επιχειρήσεων τους και τις μεθόδους τους, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τους ίδιους. Είναι οι άνθρωποι που συνεχώς και αδιαλείπτως έχουν το… όπλο παρά πόδα και όταν η εκάστοτε κυβέρνηση εξαγγέλλει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, προχωρούν σε εφ’ όπλου λόγχη και εφορμούν στην πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που κοστίζει η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός τους οξύνεται καθώς υλοποιείται το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2005-2015 αξίας 25 δις ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργός Εθνικής Άμυνας τον Β.Μεϊμαράκη, συνεχίζει και απογειώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Ε.Βενιζέλος. Είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξοπλισμών, οι βαρόνοι των όπλων, η λίστα των οποίων συνεχώς μεγαλώνει και σε πολλές περιπτώσεις μεταλλάσσεται. Να σημειωθεί δε ότι η Ελλάδα, που είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε εξοπλισμούς, είναι ο παράδεισος των βαρόνων των όπλων. Ως πηγή χρησιμοποιούμε τη διεύθυνση http://www.press-time.com/index/varonoioplon-gr.html  και την πολύτιμη έρευνα των δημοσιογράφων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Χ.Ιωάννου, Πασχάλη Κορωναίου και Θ.Τσίρου. 
Οι τελευταίοι κάνουν λόγο για «Δεκάδες επιχειρήσεις και πολλοί επιχειρηματίες παίζουν γύρω από τα δισεκατομμύρια που συνοδεύουν το χορό των εξοπλισμών. Εμπορικοί αντιπρόσωποι, υποψήφιοι βιομήχανοι και μεσάζοντες ανδρώνονται μέσα από τις κρατικές δαπάνες στο όνομα της εθνικής άμυνας. Αλλά αυτή είναι μόνο η φανερή και νόμιμη πλευρά του παιχνιδιού. Γιατί το ουσιαστικό παιχνίδι της διασύνδεσης των εμπόρων με τους ανθρώπους της εξουσίας κρύβεται σε ένα αθέατο -οχυρωμένο και απροσπέλαστο – δίχτυ υπεράκτιων εταιρειών».
Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ: Η «παλιά καραβάνα». Είναι από τους παλιότερους και ασφαλώς πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον χώρο των εξοπλισμών. Η εταιρεία του AXON εκπροσωπεί βιομηχανίες-κολοσσούς στον χώρο της άμυνας. Raytheon, Boeing, Kraus Maffei είναι μόνο κάποιες από αυτές. Πύραυλοι Patriot, άρματα μάχης Leopard, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6, ελικόπτερα NH-90 είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά, αλλά και ακριβά προγράμματα στα οποία ο κ. Λιακουνάκος επιβεβαίωσε τη φήμη του νικητή. Πιο αναλυτικά: Θεωρείται ο βασικότερος έμπορος αμυντικών συστημάτων με πάνω από 20 αντιπροσωπείες στο χαρτοφυλάκιό του. Υπήρξε ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Κέρδος» και ελέγχει τον όμιλο Eurοmedica στο χώρο της υγείας. 
Ενδεικτικά, η «αυτοκρατορία» των αντιπροσωπειών του Θ. Λιακουνάκου περιλαμβάνει τις: Raytheon (Ρatriοt, Sοnars, αντιαεροπορικοί πύραυλοι HAWK, Fire-Finders), United Defense (στρατιωτικά οχήματα-ανήκει στην ΒΑΕ Systems Land & Armaments), Systems & Electrοnics Inc (όπλα για πολεμικά πλοία), Kοp-Flex (ηλεκτρο-οπτικά), Hοneywell (αεροναυπηγική και συστήματα προσομοίωσης), Delex (ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού για αμυντικά προγράμματα), Day & Zimmerman, Bοeing Cοmpany (βιομηχανία αεροσκαφών), Alliant Techsystems (συστήματα πυρομαχικών, UAV), Aerοjet, L-3 Cοmmunicatiοns ΒΤ FUZE, Lοckheed Martin, Kοllmοrgen (ηλεκτρο-οπτικά).
Γύρω από τις αντιπροσωπείες ξένων οίκων, ο ίδιος ή οι συνεργάτες του Ι. Ιωαννάτος, Ηλ. Αρκουμανέας κ.ά. έχουν δημιουργήσει αρκετές ελληνικές επιχειρηματικές μονάδες, εμπορικές και βιομηχανικές. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που αντιπροσωπεύει ο Θωμάς Λιακουνάκος έχουν κερδίσει προγράμματα υπερδιπλάσιας αξίας δύο «αγορών του αιώνα», άνω των 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα αφορούν τις προμήθειες των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, τον εκσυγχρονισμό των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, τον ηλεκτρονικό πόλεμο (μέσω της SONAK), τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, τις συστοιχίες Patriot (σχεδιάζεται να αγοραστούν και άλλες), τα νέα γερμανικά άρματα Leοpard, τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», τα ελικόπτερα «Σινούκ», τους πυραυλάκατους Super Vita, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16. 
Το τελευταίο ήρθε από «καραμπόλα» στις εταιρείες των συμφερόντων του, καθώς ο Δημήτρης Μανωλόπουλος της Space Hellas που είχε την αντιπροσωπεία, ενεπλάκη σε δικαστική περιπέτεια σχετικά με προμήθειες που φερόταν να είχε δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία Littοn. 
Έτσι, η Littοn παραχώρησε την ηγεσία της κοινοπραξίας του Aspis στη Raytheοn, που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο Θ. Λιακουνάκος. Διεκδίκησε, επίσης, τη ναυπήγηση της νέας κορβέτας αντιπροσωπεύοντας βρετανικό σχεδιαστικό οίκο. 
Μέχρι το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των Eurοfighter – το 2001- είχε εξασφαλίσει συμφωνία συμμετοχής μέσω της SONAK, όπως και η Intracοm του Σ. Κόκκαλη, η ΜΕΤΚΑ του Ευ. Μυτιληναίου, η ELFON, η Siemens κ.ά. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην απόπειρα εξαγοράς του 49% της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) σε συνεργασία με την Intracοm. Ο Θωμάς Λιακουνάκος λένε ότι έβαλε στο παιχνίδι των ενόπλων δυνάμεων τον Σωκράτη Κόκκαλη Εμφανίζονται να έχουν κοινή παρουσία σε εξοπλιστικά προγράμματα. 
Εκτός από την προμήθεια ασυρμάτων η Intracοm υπέγραψε σύμβαση με την Raytheοn, -ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος Patriοt Pac3. Η Intracοm έκανε απόσχιση του κλάδου αμυντικών εξοπλισμών και συνέστησε τη θυγατρική Intracοm Defence. Η εταιρεία κάνει δουλειές και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων με τα έσοδά της στα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Intracοm Defense υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική Krauss – Maffei Wegmann ( KMW ) προκειμένου να ενσωματώσει συστήματα επικοινωνιών στα Leοpard. Η Intracοm έχει συνεργασία και με την Miltech Hellas (Χρ. Χούμπαυλης). 
ΝΤ. ΠΛΕΣΣΑΣ: Ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας έχει εξελιχτεί σε «εφιάλτη» για τους ανταγωνιστές του. Ενενήντα αεροσκάφη F-16 έχει πουλήσει σε μία επταετία στην Ελλάδα. Το 1999 πούλησε 60, «νικώντας» τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε την Boeing και το F-15, ενώ το 2005 δεν χρειάστηκε να κερδίσει κανέναν: με απευθείας ανάθεση πούλησε άλλα 30 μαχητικά, ενώ τώρα έχει βάλει στόχο να κερδίσει ένα ακόμη μεγάλο συμβόλαιο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Βέβαια ο μεγάλος στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει το μαχητικό τέταρτης γενιάς F-35 ή Joint Strike Fighter (JSF) όπως είναι γνωστότερο, με τους Αμερικανούς να έχουν κάνει ήδη την παρουσίαση του. 
Λ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ – Κ. ΔΑΦΕΡΜΟΣ: Είναι οι άνθρωποι της Μόσχας στην Αθήνα. Ο κ.Μπαρτζώκας έχει ισχυρές διασυνδέσεις απευθείας με τη ρωσική πρωτεύουσα και είναι ο έμπιστος της πρεσβείας στην Αθήνα. Aπό την άλλη, ο κ. Δαφέρμος έχει εξασφαλίσει την εκπροσώπηση ρωσικών αντιαρματικών που ήδη έχει προμηθευτεί ο ελληνικός Στρατός και προωθεί την πώληση του σύγχρονου ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev φιλοδοξώντας να εκτοπίσει τα Canadair, τα οποία προωθούνται στην ελληνική αγορά από την Kestrel των κυρίων Τσάτσου και Κομνόπουλου. Οι Ρώσοι έχουν να προτείνουν μία σειρά οπλικών συστημάτων που ξεκινούν από μαχητικά αεροσκάφη και φτάνουν έως τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους και η συμμετοχή τους σε όλους τους διαγωνισμούς κάθε άλλο παρά τυπική θα είναι. Η Ελλάδα άλλωστε είναι η μόνη χώρα από τα παλαιά μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών οπλικών συστημάτων. S-300, TOR M1, αντιαεροπορικά, αερόστωμνα Zubr, αντιαρματικά Kornet είναι μερικά από αυτά. 
Ο Όμιλος του Βαγγέλη Μυτιληναίου έχει μπει δυνατά στο χώρο των προμηθειών Άμυνας μετά την εξαγορά του 43% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την ανάληψη του management το 2000. Η ΕΛΒΟ είναι επίσημος αντιπρόσωπος των αμερικανικών εταιρειών Raytheοn και Oshkοsh στην Ελλάδα για στρατιωτικά οχήματα. Έχει αναλάβει την κατασκευή 170 αρμάτων Leοpard 2 και 12 αρμάτων ARVs, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας Krauss Maffei Wegmann. 
Εκτός από την ΕΛΒΟ και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου συμμετέχει σε εξοπλιστικά προγράμματα:
Είχε εμπλακεί στην κατασκευή των τεθωρακισμένων οχημάτων «Λεωνίδας», στην κατασκευή του συστήματος φορτώσεως τορπιλών κατά την αναβάθμιση των υποβρυχίων του Π.Ν., στην κατασκευή μεταλλικών υποσυστημάτων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Ολοκλήρωσε την κατασκευή μειζόνων συγκροτημάτων (ρυμουλκούμενους φορείς μεταφοράς και το σύστημα εκτόξευσης) του πυραυλικού συστήματος Patriot σε συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρίες Raytheοn και Lοckheed Martin. Επίσης η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. ανέλαβε την κατασκευή θωρακισμένου κελύφους υποβρυχίων και έχει υπογράψει σύμβαση για αναβάθμιση των Υ/Β Neptune. 
Το 2004 συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής -με την εταιρία Krauss-Maffei Wegmann- των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leοpard 2-Hel για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ύψους 125,36 εκατ. ευρώ. 
Επίσης, έχει υπογράψει σύμβαση με την Rheinmetall Landsysteme για τη συμπαραγωγή 12 οχημάτων περισυλλογής τύπου ARV Leοpard 2-Hel (7,94 εκατ. ευρώ): Με την ίδια εταιρεία κατασκευάζει και τις βάσεις του πυροβόλου για το άρματα Leοpard 2-Hel (2,63 εκατ. ευρώ). 
Ανερχόμενοι επιχειρηματίες στο χώρο των εξοπλισμών εμφανίζονται οι αδελφοί Χρήστος και Κωνσταντίνος Χούμπαυλης, παρ’ ότι δεν είχαν σχέση με τους εξοπλισμούς, αλλά με την εκμετάλλευση ακινήτων. Έχουν συστήσει, είτε ο ένας, είτε και οι δύο μαζί, τρεις εταιρείες με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή και προμήθεια αμυντικού υλικού, αλλά και γενικότερα την εκμετάλλευση δημοσίων έργων και προμηθειών: το 2002 την C&C Engineering Α.Ε., το 2005 την Engineering Partners & Cοnsultants και την Διεθνή Αμυντικά Συστήματα (IDS Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.). Στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών συμμετέχουν άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με το χώρο, καθώς παλιότερα είχαν περάσει από τον χρηματιστηριακό κλάδο. Στο περιοδικό «Στρατηγική», ότι ο Χρ. Χούμπαυλης αύξησε τη συμμετοχή του στο 60% στην εταιρεία Miltech που κατασκευάζει τμήματα ηλεκτρονικών συστημάτων ελικοπτέρων, μαχητικών, αρμάτων, πυραύλων κλπ. έχοντας αναλάβει δουλειές κυρίως για τις γαλλικές εταιρείες Dassault, Thales, Thοmsοn και Eurοcοpter. Τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται σε κτίριο της Λ. Συγγρού, όπου έχει τα γραφεία της και η γαλλική Dassault (επισήμως εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Γάλλο Henry Le Rοi).
Με τα αντισταθμιστικά οφέλη προμηθειών της γαλλικής Dassault είχε εμπλακεί προ 5ετίας και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος (της κατασκευαστικής εταιρείας ΚΙΣ και πρώην συμμέτοχος στην εφημερίδα «Απογευματινή») , ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ολύμπικ Τουλ Ελλάς»). Πριν από δύο τρία χρόνια, ο Χρήστος Χούμπαυλης μπήκε και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω συνεργασιών με τον Γιώργο Συνατσάκη, πρόεδρο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Δομικής Κρήτης. Με τον ίδιο συνεργάζονται και στην Δομική Ακινήτων, θυγατρική της Δομικής Κρήτης. Ο Χρήστος Χούμπαυλης συμμετέχει και στην Επενδυτική Τράπεζα, της Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τέλος, ο Χρήστος Χούμπαυλης είναι σύζυγος της Ελένης Αρβανίτη, αδελφής της Ιωάννας Αρβανίτη, πρώην ιδιοκτήτριας του νοσοκομείου «Υγεία», το οποίο πουλήθηκε πρόσφατα στην Marfin, ύστερα από σκληρή μάχη με τον Θ. Λιακουνάκο. 
Πολλαπλές δραστηριότητες γύρω από το χώρο των εξοπλισμών έχει αναπτύξει ο Χριστιανός Χατζημηνάς, 46 ετών και οι συνεργάτες του Νικ. ΠαπάτσαςΓ. ΓιαννούδηςΒασ. Σαββαΐδης και Ηλίας Μαυρίκης. Μέσω διάφορων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ο ίδιος ή και οι συνεργάτες του, όπως είναι Ευρωπαϊκές Επενδύσεις ΑΕΕ, Θέων Αισθητήρες ΑΕΒΕ, Θέων Ρομποτικές Πλατφόρμες, Voltampere Τεχνική ΑΕΒΕ, Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες Αεροδιαστημικής ΑΕΒΕ, Epicos ΑΕΕ και ISI Ελλάς Α.Ε., αναλαμβάνει συμβάσεις είτε απευθείας είτε μέσω αντισταθμιστικών. 
Έχει αναλάβει δουλειές για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Άμυνας από διάφορες εταιρείες: την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (Leopard), την γαλλική Safran, ενώ πραγματοποιεί και πωλήσεις απ’ ευθείας στο εξωτερικό. Στην ISI Ελλάς, η οποία παρέχει συστήματα ελέγχου και τηλεπικοινωνιών, συμμετέχουν ένας Αμερικανός, ο David Adams και ένας Ολλανδός, ο Johan Boskember. Ποσοστό αυτής της εταιρείας (45%) είχε αγοράσει στο παρελθόν και η Altec, του Θανάση Αθανασούλη, αλλά το πούλησε άγνωστο σε ποιον. Τέλος, ακολουθώντας τα χνάρια του Ντ. Πλέσσα, ο κ. Χριστιανός Χατζημηνάς, επικεφαλής των εταιρειών Theon και Epicos, έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία – μέσω της Imnis έχει συνεργασία με τη Lockheed Martin, την Boeing τη BAE κ.ά. 
Στο παρελθόν, ο Χριστιανός Χατζημηνάς συνεργάστηκε και με τον Άγγελο Καραγιάννη μέσω της εταιρείας INMIS Πληροφοριακά και Διοικητικά Συστήματα. Ο Καραγιάννης είναι αντιπρόσωπος μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών (Lockheed, Boeing Defense, Garmin, ΒΑΕ Systems, Honeywell, Motorola, L-3 Communications, Cessna Aircraft Co. κ.λπ.). Σημειώνεται πως η Honeywell συνεργάζεται και με τον Θωμά Λιακουνάκο της ΑΧΟΝ, τον Βασίλη Καπετανιά της Ελεκροδομή Α.Ε. (ELDOM S.A.) και τον Θανάση Χατήρα της Μέντορ ΕΠΕ (είναι και αντιπρόσωπος της βιομηχανίας Aero Precision Industries Inc. που παράγει εξαρτήματα και παρελκόμενα αεροσκαφών). 
Επίσης, ο όμιλος της Lokheed συνεργάζεται και με τον Βασίλη Λόη της Ατομον Α.Ε. (Lοkheed Federal Systems). 
Ο όμιλος του Άγγελου Καραγιάννη διαθέτει στην Ελλάδα εκτός από την εταιρεία INMIS και τις επιχειρήσεις Αερολάντ Αερογραμμές Ελλάδος Α.Ε., Κώστας Καραγιάννης ΑΕΒΝΕ, Rάδιο Καραγιάννη ΑΕΤΕ, Αεροτεχνική Κέντρον Συντήρησης Αεροσκαφών κ.λπ. 
Ο Άγγελος Καραγιάννης, 72 ετών σήμερα, είχε κατά καιρούς συνεργάτες απόστρατους στρατιωτικούς, όπως τον Γιάννη Κλέτσα. Ο τελευταίος συνέστησε πριν από δύο χρόνια την εταιρεία Dias Solutions, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την παροχή συμβουλών στην κατάρτιση και υλοποίηση συμβάσεων για προγράμματα απόκτησης οπλικών συστημάτων και εκπόνηση προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Μπορεί η εταιρεία του Πάνου Γερμανού να πουλήθηκε στην Cosmote ακριβά, αλλά ο ίδιος θα παραμείνει προμηθευτής των ενόπλων δυνάμεων, καθώς κράτησε το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών που είχε ο όμιλός του. Ο Πάνος Γερμανός προμηθεύει με μπαταρίες οχήματα και υποβρύχια μέσω της βιομηχανικής του μονάδας Sunlight στην Ξάνθη. Συνάπτει μακροχρόνιες συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Atlas Elektronic, η TKMS Shipyard -HDW GmbH, η Thales και η Kockums και στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικών και ενεργειακών συστημάτων (Masterguard, AEG, Mitsubishi, Huawei, Ericsson, Toshiba, Duracell). Πρόσφατα είχε προσπαθήσει να πάρει τη δουλειά της κατασκευής τορπιλών για τα νέα γερμανικά υποβρύχια, που κατασκευάζουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 
Από τους παραδοσιακούς εμπόρους αμυντικών εξοπλισμών είναι ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Space Hellas. Εκπροσωπεί μέσω της Space Consulting (συνδεδεμένη με την Space Hellas), πάνω από δέκα μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.
Η Space Consulting έχει ως κύριο σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και προϊόντων στον αμυντικό τομέα και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη συγκέντρωση-ανακύκλωση και καταστροφή αμυντικού υλικού (DEMIL SA σε συνεργασία με Κιολεΐδη και Μπήτρο), στην έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων (TELETEL SA), στις ψηφιακές εκδόσεις (Digital Publications SA) και στη διακρίβωση οργάνων και συσκευών ελέγχου (METROLOGY SA). Μέσω της γερμανικής Rheinmetall διεκδικεί την προμήθεια των πυρομαχικών του αρμάτων Leopard, μέρος των οποίων κατασκευάζουν οι ΕΛΒΟ-ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Αντίπαλός του στα πυρομαχικά φέρεται να είναι ο Θ. Λιακουνάκος με ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία. 
Ο Γιώργος Πατεράκης, 45 ετών, αεροναυπηγός στο επάγγελμα, είναι ο άνθρωπος των Γερμανών στην Ελλάδα. 
Στη δεκαετία του ’90 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Aerospace Hellas AG, θυγατρικής της Deutsche Aerospace AG και μετέπειτα στην EADS, κατασκευάστρια κοινοπραξία του Eurofighter. Ήταν στην εταιρεία EADS-3 ΣΙΓΜΑ από την οποία αποχώρησε τον Ιούλιο του 2004. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της ThyssenKrupp Technologies Hellas, η οποία προωθεί στην Ελλάδα τα συμφέροντα της μητρικής ThyssenKrupp Technologies AG. 
Ο όμιλος ThyssenKrupp έχει πέντε από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ο Γ. Πατεράκης κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (2005). Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανέλαβαν επί Τσοχατζόπουλου τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων του ναυτικού, σύμβαση που αποτέλεσε προίκα των Γερμανών της τότε HDW για να προχωρήσουν στην εξαγορά τους. 
ΑΝΡΙ ΛΕ ΡΟΥΑ: Ο «Γάλλος» Επισήμως εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Γάλλων στην Ελλάδα, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο των διάφορων επιχειρηματιών που εκπροσωπούν γαλλικά οπλικά συστήματα. Οι κύριοι Αλέξανδρος Τσάτσος και Σταύρος Κομνόπουλος με την εταιρεία Kestrel εκπροσωπούν τους Γάλλους στα προγράμματα των πυραύλων Mica και Exocet, καθώς και στους πυραύλους Scalp. 
Στην EADS Ελλάς για την προώθηση του Eurofighter είναι ο Γερμανός Werner Weiss ως διευθύνων σύμβουλος. Πρόεδρος του δ.σ. είναι ο επίσης Γερμανός Georg Bucksch και μέλη η Γαλλίδα Anne Tauby, ο Γάλλος Dominique Barbier και ο Παναγιώτης Φωτήλας. Ο τελευταίος συμμετέχει στις εταιρείες Antenna Διαχείριση Προγραμμάτων Α.Ε., Antenna Internet ΑΕ, Audiotex SA, Part-Time Α.Ε. συμφερόντων Μ. Κυριακού. 
Η εταιρεία THALES (Γαλλία) του Λουκά Ρωμάνου, που έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.
Από το 1988, η DEFENCO Α.Ε. του Κ. Βαλασάκη είναι προμηθευτής του υπουργείου Άμυνας και των σωμάτων ασφαλείας, αντιπροσωπεύοντας ξένους οίκους. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Κ. Βαλασάκης, με μέλη του δ.σ. τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ, μεταφράστρια στο επάγγελμα, τον Γ. Στελλούδη, απόστρατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού και τον Θ. Τζέλη, επίσης απόστρατο. 
Από τη γαλλική SAGEM έγινε η προμήθεια των UAV, σύμβαση της οποίας την προαίρεση ενεργοποίησε ο πρώην υπουργός Β. Μεϊμαράκης. Ασχολείται και με αντισταθμιστικά ωφελήματα. 
Αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών είναι και ο Μάριος Δαλλέζιος της ELTRON Α.Ε. Εκπροσωπεί τις Hydraulics International (εξοπλισμός υποστήριξης αεροσκαφών), την L-3 Communications/Telemetry (επικοινωνίες), την Flir Systems (συστήματα θερμικής απεικόνισης), την Chadwick Helmut (εξοπλισμός αεροπλοΐας), την Smiths Industries (ηλεκτρονικά αεροσκαφών). Μία από τις μεγαλύτερες δουλειές που έχει αναλάβει είναι ο εκσυγχρονισμός του αντιαεροπορικού συστήματος «Βέλος». 
Η Kestrel των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου με διάφορες αντιπροσωπείες, πυραύλων Mica, Scalp, Exocet, πυροσβεστικών Canadair κ.λπ. 
Ο Αντώνης Χάγιας είναι αντιπρόσωπος των υποβρυχίων της γερμανικής HDW (που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).
Ο Αναστάσιος Ροζολής της ΑΚΜΟΝ Α.Ε. εκπροσωπεί κυρίως εταιρείες ανταλλακτικών. Πέρυσι πήρε την προμήθεια του κινητού νοσοκομείου που εγκατέστησε η Ελλάδα στο Αφγανιστάν. 
Ο Παναγιώτης Βλαχίνος της PASS Defense εκπροσωπεί ξένες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ελικοπτέρων και ανταλλακτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων (Columbia Helicopter, Metal Dynamics International, Rothco).
Β. ΛΟΗΣ – Θ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι δύο εμφανίζονται ως άνθρωποι των Ιταλών στην Αθήνα. Ποιος από τους έχει το πάνω χέρι δεν έχει διευκρινιστεί, αν και ο πρώτος φέρεται να έχει πάρει το χρίσμα από το αφεντικό της Alenia-Aermacchi Franco Ferracini. Από την άλλη, το επιτελείο του δεύτερου ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Οι Ιταλοί ήδη έχουν προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 που κατασκευάζουν σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, ενώ μαζί με τους Γάλλους θα κυνηγήσουν το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών.
Πρέπει τώρα το Αντιπολεμικό και εργατικό κίνημα να παλέψει για το μπλοκάρισμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τον αναπροσανατολισμό της πολεμικής βιομηχανίας σε Ειρηνικούς σκοπούς.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: