Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Φόβος, οργή και ανασφάλεια



ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ
του Α. Καρακούση

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και οι πολλές αβεβαιότητες που μεταφέρει φαίνεται να επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλονταςιδέες και συμπεριφορές, καθώς οι σταθερές κάμπτονται, οι απειλές πολλαπλασιάζονται και η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται. 
Οπως προκύπτει από τη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», στο κλείσιμο του 2010 και στην αυγή του 
2011 ο ελληνικός λαός κυριαρχείται από αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αμφισβήτησης, οργής αλλά και μεγάλης σύγχυσης για το τι πρέπει να γίνει. Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ως τώρα να επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουνπρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτωμένων πάνω από 30% υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων 
κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ ένα 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα. 

Ανάπτυξη; Ποια ανάπτυξη;

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Τσιπούρας Δ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/01/2011
    Την πεπατημένη της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και για το 2011 που στερεί χρήματα από την αγορά, αναβάλλει τα έργα και δημιουργεί οδυνηρές συνέπειες στην απασχόληση επέλεξε η κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις αιματηρές συνταγές της τρόικας. Στο σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών, κάθε φορά, ψαλιδίζονται κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη, ενώ αφήνεται στο απυρόβλητο η μεγάλη η μεγάλη φοροδιαφυγή που θα μπορούσε να ισοσκελίσει τη ζυγαριά του προϋπολογισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο που η ύφεση που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία θα υπερβεί φέτος το 5%, ενώ για τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί πάνω από τα όρια του 3%. Και αυτό επειδή με δεδομένη τη συρρίκνωση της ζήτησης και την κατεδάφιση της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελούν τους βασικούς μοχλούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, οι δημόσιες επενδύσεις-το τρίτο σκέλος-ρίχνονται στον καιάδα των ελλειμμάτων και των δανείων του κράτους.

    Οι βρεγμένες κότες του ΠΑΣΟΚ

    Στο βιβλίο του «Το λεξικό της πιάτσας» ο Βρασίδας Καπετανάκης στο λήμμα «κόττα» αναφέρει: «προσβλητική προσφώνησις επί ανδρών και γυναικών: «τον ενομίζαμε για καλό άνδρα, και αποδείχθηκε κόττα»».
    Είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και ορισμένοι υπουργοί) «κότες βρεγμένες» που ντρέπονται γι' αυτά που ψηφίζουν, σύμφωνα με την περιγραφή του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ή μήπως, ακόμη χειρότερα, είναι «κότες λειράτες» που σκούζουν και κουνάνε τα καχεκτικά φτερά τους για να δείξουν στην κοινωνία ότι πασχίζουν για τα συμφέροντα των αδυνάτων, αλλά την κρίσιμη στιγμή επιστρέφουν στο κοτέτσι και δηλώνουν υποταγή στον αρχηγό κόκορα;

    Το χρέος στο μικροσκόπιο


    ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Την εξέταση με διαφάνεια κάθε κρατικής σύμβασης που οδήγησε στη διόγκωση του χρέους, για να μάθει η ελληνική κοινωνία την αλήθεια, ζητούν με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
    Με αίτημα το άνοιγμα των βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία για να αποκαλυφθεί πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες, μία ομάδα οικονομολόγων κι επιστημόνων πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημοσίου χρέους.

    ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ!


    ΠΗΓΗ: ISKRA


    ΠΟΙΟΙ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

    ΜΕΡΙΚΕΣ «ΑΘΕΑΤΕΣ» ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...

       Το δάνειο των € 110 δις από την τρόικα, χρησιμοποιήθηκε, όπως γνωρίζουμε, για να δικαιολογήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκθεμελίωσης εργασιακών και γενικότερα κοινωνικών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου, που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα.

       Σπανίως όμως αναφέρεται, από Κυβέρνηση και ΜΜΕ, το πού πάνε αυτά τα λεφτά. Συνήθως, τα δελτία των 8 αρκούνται να επαναλαμβάνουν μονότονα, πως εάν δεν είχαμε τα λεφτά αυτά, «θα είχαμε πτωχεύσει και δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Αυτό είναι όμως ένα πολύ μεγάλο ψέμα!
       Το πρόγραμμα εκταμίευσης των δόσεων του τροϊκανού δανείου των € 110 δις, είναι με τέτοιο τρόπο διαρθρωμένο, ώστε να χρησιμεύει  κυρίως στην αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν.Δηλαδή, το δημόσιο παίρνει λεφτά από την τρόικα, (και σε αντιστάθμισμα εφαρμόζει το Μνημόνιο),  μόνο και μόνο για  να αποπληρώσει τους πιστωτές του, (δηλαδή το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο), για παλαιότερα δάνεια! Παλιότερα, αυτή η διαδικασία της αναχρηματοδότησης του χρέους γινόταν μέσω έκδοσης νέων ομολόγων, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο στη σημερινή συγκυρία, λόγω των τοκογλυφικών επιτοκίων δανεισμού των «αγορών».

    Η Ισλανδία βγαίνει από την ύφεση


    Η ισλανδική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί το 2011. Η χώρα δείχνει έτσι να βγαίνει από την ύφεση που αποδόθηκε στους «νέους Βίκινγκ», δηλαδή τους διοικητές των τραπεζών Landsbanki, Glitnir και Kaupthing, οι οποίοι προκάλεσαν την κατάρρευση του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2008. 

    Όπως συνέβη και με την Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες επίσης είχαν προχωρήσει σε ακρότητες, η Ισλανδία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 11% μέσα σε δύο χρόνια.
    Αυτό συνέβη όμως σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, που συνοδεύτηκε από υποτίμηση των δανείων της. Η Ιρλανδία, αντίθετα, υπόκειται στο αποπληθωριστικό καθεστώς της Ευρωζώνης, που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το χρέος της.

    Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

    Νεολαία: Μια "χαμένη γενιά" που ο καπιταλισμός θέλει να τη ρημάξει αγρίως


    του ciaoant1

    Έχουμε ήδη δει σε παλιότερο άρθρο το πως τα χρέη των φοιτητών στις ΗΠΑ/Αγγλία, κτλ έχουν εκτοξευτεί, καθώς οι απόφοιτοι αδυνατούν να αποπληρώσου τα δίδακτρα των σπουδών τους και τα φοιτητικά δάνεια που είχαν πάρει εξαιτίας τους.

    Το ΒusinessInsider αναφέρει σε νεότερο άρθρο του μεταξύ άλλων τα εξής:


      ...Πολλά από αυτά τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρεώνουν τώρα $20.000, $30.000 ή ακόμα και $ 40.000 ετησίως για δίδακτρα. Αυτό δε συμπεριλαμβάνει καν τα έξοδα διαβίωσης. Σήμερα είναι 400% πιο ακριβό να πάει κάποιος στο κολέγιο στις ΗΠΑ, από ότι ήταν πριν 30 χρόνια.

    Το δημόσιο χρέος που άφησε η χούντα και η γιγάντωσή του από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

    Το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και η αδυναμία εξυπηρέτησής του είναι η βασική αιτία στην οποία οφείλεται η υποταγή της Ελλάδας στην τρόικα.
    Το άγος αυτό συγκεφαλαιώνει την κακοδιαχείριση των οικονομικών του κράτους από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Τα δύο κόμματα εξουσίας όμως, τα οποία κυβερνούν τη χώρα επί 36 συναπτά έτη, αλληλοκατηγορούνται γι' αυτό, χωρίς το καθένα να αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Εκτός όμως από τα δύο κόμματα εξουσίας, ευθύνη φέρει η χούντα, για την οποία κυκλοφορεί η ανυπόστατη γνώμη ότι δεν άφησε χρέος όταν κατέρρευσε.
    Τις δύο αυτές πλευρές της διόγκωσης του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ εξετάζουμε στο άρθρο αυτό, με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. Με βάση τα στοιχεία αυτά δίνεται στην 1η στήλη του πίνακα που ακολουθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα έτη 1974, 1981, 1989, 1993, 2004, 2009 και οι προβλέψεις για το 2011. Στη 2η στήλη δίνεται η μέση ετήσια ποσοστιαία αύξησή του τις περιόδους που κυβέρνησε το κάθε κόμμα.

    «Τύπωσε» φρέσκα ευρώ κατά λάθος η ΕΚΤ!



    ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
    Πάνω από 13 δις. είναι τα ευρώ της πρόσθετης ρευστότητας που τύπωσε… κατά λάθος η ΕΚΤ, στην πρώτη σοβαρή αστοχία του προγράμματος ενίσχυσης των περιφερειακών αγορών ομολόγων της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Αν δεν πρόκειται για ένα συγκυριακό «βραχυκύκλωμα» της νομισματικής πολιτικής της Φραγκφούρτης, αναλυτές τονίζουν ότι θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα όρια υποστήριξης των «τοξικών» ομολόγων της ευρωζώνης από την ΕΚΤ και θα χρειασθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που κλονίζει το ευρώ.

    Πατρίς και blitzkrieg


    Πηγή: Αυγή
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/12/2010
    ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
    Το μισθολογικό κόστος στη μητρική εταιρεία είναι 20%, στον ΟΤΕ είναι 37%. Όπερ έδει δείξαι για τον κύριο Γκουίντο Κέρκοφ της Deutsche Telekom: Πρέπει ή να κοπούν οι μισθοί ή να γίνουν απολύσεις στον ΟΤΕ, όπως δήλωσε στη γερμανική έκδοση των "Financial Times" - στην ίδια που χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου «ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», αν θυμάστε.
    Και γιατί, παρακαλώ, να κοπούν μισθοί ή κεφάλια; Για να πέσει το ποσοστό του μισθολογικού κόστους στα επίπεδα της μητρικής, σου λέει. Για να ανέβει το ποσοστό κέρδους στον ΟΤΕ, εννοεί. Γιατί ο ΟΤΕ ήταν και είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Με τεράστιες δυνατότητες να αυξήσει τα κέρδη του ακόμα κι αν αυξήσει, αντί να μειώσει, τους μισθούς. Αυτό όμως δεν μας το λένε οι Κέρκοφ ούτε ο άνθρωπός τους στην Αθήνα.

    Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει


    ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
    του Γ. Δελαστίκ
    Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
    Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.

    Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

    To παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο και οι τράπεζες-ζόμπι θέλουν αίμα



    του ciaoant1

    Από τη στιγμή που ο κόσμος αδυνατεί να αποπληρώσει να δάνεια, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το πως μανιασμένα έχουν ξεκινήσει μια τεραστίων διαστάσεων επιδρομή εναντίον μας, με σκοπό να ζήσουν αυτές, και ας ψοφήσουν και "μερικοί άλλοι".

    Εδώ μερικά νεότερα άρθρα επί του θέματος:

    ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!
    ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!


    Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης.

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ



    ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
    Β. Βιλιάρδος
    Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη

    Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.

    Ανεξάρτητα λοιπόν από όλα όσα «δεινά» συζητούνται και θα μπορούσαν δυστυχώς να συμβούν (χρεοκοπίαέξοδος από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, διάλυση της Ευρωζώνης, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με ανεπάντεχα τραπεζικά προβλήματα, δυσμενή επακόλουθα στις καταθέσεις κλπ), αυτό που απαιτείται είναι μία ρεαλιστική λύση, η οποία να μην αποκλείει και να μην προϋποθέτει τίποτα, από όλα όσα θα αποφασισθούν ή θα συμβούν στο μέλλον - στην  Ευρωζώνη, στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά την άποψη μας, η λύση αυτή επικεντρώνεται σήμερα, 

    Το θεραπευτικό σοκ έχει κινδύνους


    Tου Nικου Γ. Ξυδακη

    Το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων προωθείται με συνοπτικές, κατεπείγουσες διαδικασίες, χωρίς να έχει αντιληφθεί ο παραγωγικός πληθυσμός τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας μείζονος κοινωνικής μεταρρύθμισης. Τα προσδοκώμενα οφέλη για το κράτος εκτιμώνται με βάση αυθαίρετες παραδοχές. Τα οφέλη για τον καταναλωτή κινούνται μεταξύ προσδοκίας, ευχών και αναμονής του αγνώστου: σε μερικές περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι ο καταναλωτής θα διευκολυνθεί, αλλά είναι αβέβαιη η τύχη των τιμών των υπηρεσιών.
    Η απελευθέρωση δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μείωση τιμών και βελτίωση υπηρεσιών· απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει σε καρτέλ τιμών, ίσως και υποβάθμιση υπηρεσιών. Στις απελευθερωμένες τηλεπικοινωνίες, λ.χ., ουσιαστικά λειτουργεί καρτέλ τιμών. Στην παγωμένη οικοδομή, εξάλλου, είναι ελάχιστα πιθανό να πέσει το κόστος αν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών· στις νομικές πράξεις, ομοίως. Μένει να δούμε αν θα φθηνύνουν τα ασυνταγογράφητα φάρμακα εφόσον πωλούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ.

    Αποκλειστική συνέντευξη με τον... Σκρουτζ


    ΠΗΓΗ: Euro2day

    Δημοσιεύθηκε: 11:50 - 27/12/10




    Ο Ebenezer Scrooge μπήκε αργά στο δωμάτιο. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν όπως ακριβώς τον είχε περιγράψει ο Κάρολος Ντίκενς. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτήθηκα, να μην έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου αυτά τα τελευταία 170 χρόνια; Αυτό πρέπει να είναι το πλεονέκτημα να είσαι λογοτεχνικό πρόσωπο, κατέληξα. 


    "Καλημέρα, κ. Scrooge", είπα ευγενικά. "Έχω έρθει να σας πάρω συνέντευξη για το νέο σας best seller, το Scroogenomics - or How to Do Well out of Doing Good" (Scroogenomics ή πώς να τα καταφέρετε κάνοντας το καλό). 



    Ο Eb. Scrooge χαμογέλασε. "Ναι", απάντησε. "Πρέπει να παραδεχθώ ότι το βιβλίο Scroogenomics του Joel Waldfogel παρουσιάζει ένα μέρος του εαυτού μου που δεν είχε φωτιστεί.Ο Ντίκενς, αν και ταλαντούχος συγγραφέας, ήταν απλώς ένας συναισθηματικός ανόητος.Ποτέ δεν κατάλαβε σε τι ακριβώς αφορούσε η αλλαγή μου εκείνα τα Χριστούγεννα. 

    Βία και Αριστερά



    Πηγή: Αριστερό Βήμα
    Του Άρη Θαλασσινού

    Η διαφαινόμενη όξυνση της ταξικής πάλης, που φέρνουν το μνημόνιο, η εξαθλίωση και η προοπτική της χρεωκοπίας, ωθεί στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης το ζήτημα της βίας και στις τρεις διαστάσεις του: Ως πολιτικό- πρακτικό πρόβλημα του λαϊκού κινήματος, που χρειάζεται αποτελεσματικές απαντήσεις στη βία του ολιγαρχικού- απολυταρχικού κράτους. Ως ιδεολογικό πρόβλημα, αντιμετώπισης του διαρκούς ψυχολογικού πολέμου που διεξάγουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης για την τρομοκράτηση του λαού και την παράλυση των αγωνιστικών αντανακλαστικών. Και ως θεωρητικό- πολιτιστικό πρόβλημα στο εσωτερικό της Αριστεράς, απέναντι στη συνωμοσιολογία των γραφειοκρατών που αναγορεύουν σε προβοκάτσια κάθε αυθόρμητη έκρηξη των μαζών και στην αναρχίζουσα αποθέωση της βίας, που προβιβάζει τον χουλιγκανισμό σε επανάσταση.

    ΟΙ ΒΟΡΕΙΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


    ΠΗΓΗ: ISKRA
    ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ!

    του ΠΟΛ ΝΤΕ ΓΚΡΑΟΥΒΕ

       Ο Πώλ Ντε Γκράουβε είναι διεθνούς φήμης Βέλγος οικονομολόγος , ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις νομισματικές ζώνες και έχει συγγράψει επ' αυτών βιβλία.
       Γι' αυτό η άποψή του , μαζί με το γεγονός ότι είναι σύμβουλος της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ έχει βαρύνουσα σημασία.
       Η ΙΣΚΡΑ, προφανώς, κινείται σε διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό μήκος κύματος σε σχέση με τον Πώλ Ντε Γκράουβε.

       Οι απόψεις του , όμως, για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπως καταγράφονται στην συνέντευξή του στη Real News (24/12), που ακολουθεί ,είναι άκρως ενδιαφέρουσες και θα λέγαμε αποκαλυπτικές.

    Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ" ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!


    ΠΗΓΗ: ISKRA
    ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΡΤΕΛ - «ΜΑΜΟΥΘ» ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ!
    ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΥΨΗ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ WALL STREET ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ!
       Όπως είναι γνωστό, πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες, - και όχι μόνο, είτε διασώθηκαν μέσω σκανδαλωδών κρατικών ενισχύσεων είτε διασώζονται ακόμα μέσω της παροχής προνομιακής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες (βλέπε ΗΠΑ και Ευρωζώνη). Τα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, "φέσωσαν" από τη μεριά τους τα κράτη, οδηγώντας έτσι χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ιρλανδίας, κάτω από τη μπότα της «τρόικας».

       Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι μια τράπεζα, τόσο περισσότερα προβλήματα θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη πτώχευσή της, άρα τόσο πιθανότερη και τόσο μεγαλύτερη η κρατική ενίσχυση που θα λάβει (too - big - to - fail - banks).

    Εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια έως 20 δις οι τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου… αλλά δεν θα δοθούν δάνεια


    27/12/10 


    www.bankingnews.gr

    Αν όχι την τρέχουσα το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν τις εγγυήσεις  20 δις ευρώ από τα 25 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας τα κοινά ομολογιακά δάνεια , τα senior στην τραπεζική ορολογία, που θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ που έχουν ξεκινήσει να εκδίδουν οι τράπεζες. 

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική θα λάβει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.