Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η "κηλίδα" της κρίσης του χρέους επεκτείνεται Πηγή:www.capital.gr


Πηγή: Capital gr
Του Γιάννη Αγγέλη

Στα βήματα της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα η Ιρλανδία, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν/ ΕΚΤ έχουν αρχίσει, για την ενεργοποίηση ενός πακέτου στήριξης της τάξης των 48 - 50 δισ. ευρώ.

Οι αγορές επαληθεύτηκαν στην πρόβλεψή τους ότι η Ιρλανδία θα υποχρεωνόταν να καταφύγει στο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. όταν τα spreads πλησίαζαν τα 650 - 700 bp όπως και έγινε. Η ενεργοποίηση του πακέτου θεωρείται, από πλευράς χρόνου, θέμα ημερών και αναμένεται να συζητηθεί στην ατζέντα του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη αν και στελέχη της κομισιόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν όχι τόσο την βοήθεια προς την Ιρλανδία, αλλά τους κινδύνους της επόμενης ημέρας καθώς η κηλίδα της κρίσης του χρέους εξαπλώνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο πλέον πέραν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης.

Στην ατζέντα του Eurogroup την Τρίτη έχει τεθεί προς συζήτηση ο νέος Μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων που εμπλέκει σύμφωνα με την γερμανική πρόταση τις ιδιωτικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Το «Κεφάλαιο» στο αυριανό του φύλλο αποκαλύπτει το πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός, σε ποιο κομμάτι του προκαλεί την εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων και πώς διαμορφώνονται οι όροι του haircut που θα εισάγει η εφαρμογή του.

Στο μεταξύ, στις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός «αγοραστής» που έχει απομείνει για τα ομόλογα των προβληματικών χωρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ορισμένα από τα κρατικά ιταλικά ομόλογα δυσκολεύονται να βρουν τιμές στην δευτερογενή αγορά...

Στον προβληματισμό των ισχυρών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχει ενταχθεί πάντως και η συνιστώσα των εκτεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που άρχισαν να εφαρμόζονται. Μετά τα γεγονότα στη Μ. Βρετανία και τις πρόσφατες γενικευμένες κινητοποιήσεις στην Γαλλία, η ανησυχία που αρχίζει να διαμορφώνεται στα επιτελεία Βρυξελλών και Φρανκφούρτης είναι το κατά πόσο οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν τα οικονομικά τους προγράμματα.


3 σχόλια:

στελιος είπε...

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Οταν ακολουθήσει η Πορτογαλια και η Ισπανία , τότε το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης θα κάνει ''μπαμ''

ΑΠΟΛΛΩΝ είπε...

Είναι "ηλίου φαεινότερον" : τα νούμερα δεν βγαίνουν (δεν ισχύει για τους εκλεγμένους στην Ελλάδα) και η κατάρρευση του υφιστάμενου συστήματος είναι θέμα μηνών ή ολίγων ετών.

Το ζήτημα είναι, τι μας προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα.

Και δυστυχώς κανένα γνωστό και πολυφορεμένο ιδεολόγημα και ιδεολογικός μηχανισμός δεν έχει τις προϋποθέσεις να το αντιμετωπίσει.

Οφείλουμε να TO "χτίσουμε" εμείς με καρδιά, μυαλό και σώμα ...

skywaiker είπε...

Απόλλων, ρε αγόρι μου γίνε πιο συκεκριμένος.
Δεν νομίζεις ότι είναι ώρα να πατήσεις στην γή?