ΠΗΓΗ: ISKRA
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΡΤΕΛ - «ΜΑΜΟΥΘ» ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ!
ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΥΨΗ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ WALL STREET ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ!
Όπως είναι γνωστό, πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες, - και όχι μόνο, είτε διασώθηκαν μέσω σκανδαλωδών κρατικών ενισχύσεων είτε διασώζονται ακόμα μέσω της παροχής προνομιακής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες (βλέπε ΗΠΑ και Ευρωζώνη). Τα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, "φέσωσαν" από τη μεριά τους τα κράτη, οδηγώντας έτσι χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ιρλανδίας, κάτω από τη μπότα της «τρόικας».
Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι μια τράπεζα, τόσο περισσότερα προβλήματα θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη πτώχευσή της, άρα τόσο πιθανότερη και τόσο μεγαλύτερη η κρατική ενίσχυση που θα λάβει (too - big - to - fail - banks).
Σαν να μην έφταναν όμως οι σκανδαλώδεις κρατικές ενισχύσεις, πλέον οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, προσανατολίζονται στο να ελέγξουν πλήρως τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και παραγώγων.Πρόκειται για δραστηριότητες που είτε είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες με τη μορφή της κερδοσκοπίας είτε χρησιμεύουν για την αντιστάθμιση κινδύνου (hedging), από άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των αγορών αυτών αρκεί να αναφέρουμε πως ο ημερήσιος διεθνής τζίρος μόνο των αγορών συναλλάγματος φτάνει τα $ 4 τρις, υπερβαίνοντας έτσι κατά 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Όπως λοιπόν αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι 10 μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς συναλλάγματος, προσανατολίζονται στη δημιουργία δικής τους πλατφόρμας συναλλαγών!Πρόκειται για τις γνωστές και «αγαπημένες», Barclays, Citigroup, Credit Suisse Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, RBS, UBS.
Στόχος των τραπεζών αυτών είναι να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των διεθνών αγορών συναλλάγματος στη νέα αυτή πλατφόρμα, «χτυπώντας» έτσι την πλατφόρμα ICAP, που ιδρύθηκε και αυτή με τη σειρά της από διεθνή κοινοπραξία τραπεζών τη δεκαετία του '90.
Τα οφέλη των τραπεζών από μια τέτοια κίνηση, μεταφράζονται σε πακτωλούς δισεκατομμυρίων,καθώς θα μπορούν να ελέγχουν προς όφελος τους το spread των τιμών αγοράς και πώλησηςδημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό καρτέλ στον κόσμο! Παράλληλα θα μπορούν να εξοικονομούν για τον εαυτό τους τις σχετικές προμήθειες αλλά και να τις εισπράττουν από τους άλλους χρήστες του συστήματος!
Δεν έφτανε όμως, μόνο η διεθνής αγορά συναλλάγματος. Σκοπός των μεγάλων διεθνών τραπεζών της Wall Street είναι να «βάλουν χέρι» και στις εταιρείες εκκαθάρρισης συναλλαγών παραγώγων, μέσω τηςσυμμετοχής τους στις επιτροπές εποπτείας και κινδύνου τους, που δημιουργήθηκαν με το νόμο Ντοντ – Φρανκ. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, η συμμετοχή 9 τραπεζών (Bank of America, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, , UBS), στην επιτροπή της εταιρείας εκκαθάρισης συναλλαγών ICE Trust, αποκρύπτει πληροφορίες για τιμές και προμήθειες στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές τράπεζες.
Βάσει της νομοθεσίας και της καθιερωμένης χρηματιστηριακής πρακτικής, οι ως άνω πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καθένα...Μιλάμε δηλαδή για τη δημιουργία ενός πραγματικού χρηματιστηριακού φαρ ουέστ, το οποίο δείχνει ανάγλυφα, πόσο εύκολα πάνε περίπατο τα ιδεολογήματα περί ανταγωνισμού και ελευθερίας των αγορών!
Οι παραπάνω τακτικές της δημιουργίας διεθνών τραπεζικών καρτέλ, φαίνεται πως θα συμβάλουν καθοριστικά στη μυθώδη κερδοφορία των 5 μεγαλύτερων τραπεζών (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley), της Wall Street για το 2010. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Bloomberg, κάνουν λόγο για τα δεύτερα μεγαλύτερα έσοδα της ιστορίας τους και την καλύτερη διετία τους στην επενδυτική τραπεζική γενικά και στο trading ειδικότερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου