Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια έως 20 δις οι τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου… αλλά δεν θα δοθούν δάνεια


27/12/10 


www.bankingnews.gr

Αν όχι την τρέχουσα το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν τις εγγυήσεις  20 δις ευρώ από τα 25 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας τα κοινά ομολογιακά δάνεια , τα senior στην τραπεζική ορολογία, που θα φθάσουν τα 20 δις ευρώ που έχουν ξεκινήσει να εκδίδουν οι τράπεζες. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική θα λάβει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.

Η Πειραιώς ή η Alpha bank π.χ. θα εκδώσουν κοινά ομολογιακά δάνεια ύψους 3,5 δις ευρώ η κάθε μια για τα οποία εγγυητής θα είναι το ελληνικό δημόσιο. 
Από την στιγμή που δοθούν οι εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στην ΕΚΤ τα ομολογιακά δάνεια ως εγγύηση  
1)για να αντλήσουν ρευστότητα , 2)για την δημιουργία αποθέματος εγγυήσεων και 3) για να αναπληρώσουν υπάρχουσες εγγυήσεις που θα απομειωθούν κατά 5% έως 10% το γνωστό haircut  ή 6 με 7 δις ευρώ. 



Οι εγγυήσεις δεν θα καταλήξουν στην αγορά 



Ο ρυθμός αύξησης των δανείων έχει περιοριστεί στο 1% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. 
Στα στεγαστικά δάνεια υπάρχει μια κινητικότητα, στα καταναλωτικά η καθίζηση του τζίρου είναι μεγάλη, στις κάρτες τα προβλήματα ακόμη μεγαλύτερα ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η διείσδυση του τραπεζικού δανεισμού δεν είναι μεγάλη. 
Στα στεγαστικά δάνεια πέραν της κρίσης ρόλο έχει διαδραματίσει και η προσδοκία πολλών ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω οι αξίες των ακινήτων.



Το κρίσιμο ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν την οικονομία όπως στο παρελθόν; 
Οι παράγοντες είναι κατά βάση 2 ρευστότητα και προβληματικά δάνεια 



Έλλειμμα 100 δις ευρώ 



Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία είναι να αναπληρωθεί η βραχυχρόνιας διάρκειας  δανεική ρευστότητα του συστήματος ύψους 100 δις ευρώ από μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια. 
Τα 100 δις ευρώ είναι απαραίτητα για το σύστημα 
1) καλύπτουν το χάσμα των 50 δις ευρώ μεταξύ καταθέσεων 211,47 δις ευρώ και δανείων 262 δις ευρώ. 
2)χρηματοδοτούν τα ομόλογα τους οι ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δις ή μαζί με των κυπριακών 54 δις ευρώ. 
3)Επίσης πρέπει να χρηματοδοτούν δικά τους ομόλογα που λήγουν κάθε χρόνο και προφανώς ανάγκες έστω και τις ελάχιστες χρηματοδότησης της οικονομίας. 
Τα 100 δις ευρώ έχουν αναπληρωθεί με 95 δις ευρώ δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ την οποία ανακυκλώνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα ή για διαστήματα το πολύ λίγων μηνών. 
Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα που έχει τακτική ημερομηνία λήξεως και αυτό υποχρεώνει τις τράπεζες να επικεντρώνονται στην αναπλήρωση της και όχι στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Οι πρόσφατες κινήσεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που  διαθέτουν γραμμές χρηματοδότησης repos με τράπεζες του εξωτερικού ύψους 8,7 δις ευρώ είναι προφανώς ένα σημαντικό βήμα αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 8% των πραγματικών αναγκών των τραπεζών. 
Για να μπορέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει εύρυθμα θα πρέπει να συμβούν τα εξής 
1)Να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ. Έχουν δανεισθεί 95 δις και έναντι αυτών έχουν δώσει collateral 137,7 δις ευρώ. 
Τα collateral των τραπεζών είναι κατά βάση ελληνικά ομόλογα και τιτλοποιούμενα δάνεια.
Μια σημαντική παράμετρος, τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών είναι εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Η Κεντρική τράπεζα κατέχει ελληνικό χρέος 41 δις από δικές της αγορές και 30 -35 δις ευρώ από τις εγγυήσεις. 
Το φυσιολογικό θα ήταν να μειωθεί η άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ από τα 95  στα 10 δις ευρώ αλλά αυτό είναι αδύνατο σε αυτή την συγκυρία.  
2)Θα πρέπει οι τράπεζες να μην εκδίδουν μόνο repos τα οποία μπορεί να φθάσουν έως τα 12 με 14 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων αλλά να εκδίδουν κοινά ομολογιακά και κυρίως να τιτλοποιούν δάνεια και να τα πωλούν στις αγορές. 
Στο παρελθόν και σε ετήσια βάση οι τράπεζες αντλούσαν από τις αγορές συνολικά 40 – 50 δις ευρώ. 
3)Να αυξηθούν οι καταθέσεις πάνω από 20 δις ευρώ και από 211,47 να ξεπεράσουν τα 230 δις ευρώ. Επίσης αυτό το ενδεχόμενο είναι αδύνατο αυτή την περίοδο. 
Οι καταθέσεις αποτελούν την βάση της ρευστότητας των τραπεζών. 
Για να υπάρξει αυτή η μετάβαση από τα 100 δις ευρώ που είναι οι τρέχουσες ανάγκες των τραπεζών σε νέα 100 δις ευρώ τα οποία οι τράπεζες θα έχουν αντλήσει από τις αγορές απευθείας και όχι μέσω της ΕΚΤ θα χρειασθεί ένα διάστημα 2-3 ετών. 



Προβληματικά δάνεια 31 δις ευρώ 



Στα 31 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν τα προβληματικά δάνεια το σύστημα στο τέλος του 2011 απόρροια του καθοδικού κύκλου, της κρίσης χρέους της αύξησης της ανεργίας.
Είναι προφανές ότι από τα 25 δις ευρώ της τρέχουσας περιόδου θα προστεθούν άλλα 7 δις ευρώ και ως εκ τούτου το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειρισθεί ένα μείζον θέμα για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων.