Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

To παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο και οι τράπεζες-ζόμπι θέλουν αίμα



του ciaoant1

Από τη στιγμή που ο κόσμος αδυνατεί να αποπληρώσει να δάνεια, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το πως μανιασμένα έχουν ξεκινήσει μια τεραστίων διαστάσεων επιδρομή εναντίον μας, με σκοπό να ζήσουν αυτές, και ας ψοφήσουν και "μερικοί άλλοι".

Εδώ μερικά νεότερα άρθρα επί του θέματος:

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!


Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Αυτή τη στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα (δλδ ανανεούμενα) δάνεια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, φτάνουν τα € 95 δις.
Spoiler: 
Δύο μήνες πριν από τα αυστηρότερα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος «χτυπάει» το καμπανάκι για χρήση του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά και η επιχειρηματική κοινότητα για να κινηθούν τα δάνεια, αλλά και να καλύψουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τυχόν προβλήματα από λήξεις ομολόγων ή διαρροής καταθέσεων.
Οι μικρότερες τράπεζες δεν έχουν τόσες "άκρες" προκειμένου να αρπάξουν όλα αυτά τα "πακέτα σωτηρίας" που χρειάζονται, όπως οι μεγάλες τράπεζες. Είτε δεν παίρνουν τίποτα, είτε παίρνουν λιγότερα απ' αυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ως εκ τούτου, όπως έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, οι μικρομεσαίες τράπεζες τελικά βάζουν "λουκέτο" σε τεράστια κλίμακα (πχ στις ΗΠΑ έχουν κλείσει πάνω από 150 υτράπεζες μέσα στο 2010, ενώ από το 2008 έως τώρα έχουν κλείσει συνολικά πάνω από 300 τράπεζες). Οπότε δημιουργείται [και] στον τραπεζικό κλάδο ένα ολιγοπωλίο


98 American banks that received $4.2 billion in bailout money are teetering on the edge of collapse, according to the Wall Street Journal.
Όλες οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες; No Problem, θα τυπώσουμε δολάρια "μέχρι τέλους" και θα τα χαρίσουμε όλα σε αυτές




Το έχουμε ξαναδεί ότι η FED είναι πλέον ο #1 κάτοχος χρέους (ομολόγων) των ΗΠΑ. Δηλαδή οι ΗΠΑ χρωστάνε...στις ΗΠΑ, τυπώνοντας πληθωριστικό χρήμα για να σώσουν τις τράπεζες (σιγά μην το τύπωναν για ένα στοιχειωδώς κευνσιανό έστω πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών, κτλ, που θα έδινε και κάποια ανακούφιση στους ανέργους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, κτλ). Το διάγραμμα αυτό δείχνει πως η FED μάλιστα΄"έσπασε" και ένα ρεκόρ-ορόσημο: Πλέον, τα ομόλογα που κατέχει ξεπερνούν...το 1 τρις δολάρια! Θα θυσιάσουν το δολάριο, υπερπληθωρίζοντας το, προκειμένου να επιβιώσουν οι τράπεζες εις βάρος μας. Το δολάριο θα πέσει, και ναι μεν θα χρησιμοποιείται ως "μέσο συναλλαγής", με πολύ μειωμένη αξία, αλλά για "μέσο αποθήκευσης του πλούτου", ήδη βλέπουμε τη στροφή προς το χρυσό.



Ποσό 553,6 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει στις αρχές της χώρας η Deutsche Bank για να κλείσει η έρευνα σε βάρος της για αθέμιτες πρακτικές. Ωραίο το "κόλπο": Πρώτα βγάζεις δισεκατομμύρια, και μετά σου δίνουν, αν σε πιάσουν, πρόστιμο μερικών ψωρο-εκατομμυριών. Κερδισμένος βγαίνεις δηλαδή...
Η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει στις εφοριακές αρχές (Internal Revenue Service, IRS) των ΗΠΑ ποσό 553,6 εκατ. δολαρίων για να επιλυθεί μια μακρόχρονη διένεξη για φορολογικά θέματα, ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας από τη Φρανκφούρτη χθες Τρίτη.

Σε αντάλλαγμα για την καταβολή των χρημάτων η ομοσπονδιακή εισαγγελία συμφώνησε να διακοπούν οι έρευνες και να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της τράπεζας, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν.

Η υπόθεση πιστεύεται ότι αφορά την ανάμιξη της Deutsche Bank στις προσπάθειες πελατών της να φοροαποφύγουν μεταφέροντας καταθέσεις και άλλους πόρους σε «φορολογικούς παραδείσους», επιλογή που προσέφερε η τράπεζα -μέσω της Bankers Trust- σε Αμερικανούς μεταξύ 1996 και 2002.

Η τράπεζα ανέφερε ότι τα τρέχοντα ακαθάριστα έσοδά της δε θα επηρεαστούν από την πληρωμή αυτή καθώς είχε ήδη κάνει «τις προσήκουσες προβλέψεις» για το σύνολο του ποσού.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η συμφωνία προβλέπει την αποκάλυψη των στοιχείων πελατών της.

Η τράπεζα «τηρεί αυστηρά» το νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 2002, ενώ έχει αναδιαμορφώσει τα «ηθικά» της κριτήρια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της.αχαχαχαχαχ, "είμαστε καλά παιδιά από τότε"

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ζητώντας να δημοσιοποιήσει δύο εσωτερικά έγγραφα σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα (swap) που έκανε για να μειώσει το χρέος της.

Με την αγωγή, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν στο μέλλον τα swaps - που αφορούσαν μετατροπή χρέους της Ελλάδας σε ξένα νομίσματα στο ευρώ - με τον ίδιο τρόπο από τις κυβερνήσεις και προκειμένου να δείξει πώς έδρασαν οι ευρωπαϊκές αρχές στην πληροφόρηση που είχαν σχετικά με τα swap.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που αναζητήθηκε από το πρακτορείο, αρνήθηκε σχολιάσει την εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι στο αίτημα που υπέβαλε το πρακτορείο στην ΕΚΤ να δοθούν οι εισηγήσεις που είχαν γίνει - σχετικά με τα swap της Ελλάδας - από στελέχη της Τράπεζας προς το 6μελές Εκτελεστικό Συμβούλιό της, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε απαντήσει τον Οκτώβριο ότι η δημοσιοποίησή τους «θα είχε σημαντικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει τη μεταβλητότητα και αστάθεια σε μία ευμετάβλητη αγορά». (μετάφραση: η δημοσιοποίηση τους θα πλήξει τραπεζίτες, χρηματιστές, κτλ, και προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει ο Τρισε και ο κάθε Τρισέ)

Ιρλανδία: Eθνικοποιήθηκε μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες Στην πραγματικότητα βέβαια, το μόνο που εθνικοποιήθηκε είναι το χρέος της, που το μετακύλισαν στις πλάτες των "κορόιδων". Ο έλεγχος της τράπεζας μένει στους ιδιώτες τραπεζίτες (ούτε καν εθνικοποίηση δηλαδή)
Η ιρλανδική τράπεζα «Αλάϊντ Αϊρις μπανκ» δηλαδή μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, 'ντε φάκτο' εθνικοποιήθηκε σήμερα μέσα από την διαδικασία της αναχρηματοδότησης του μετοχικού της κεφαλαίου με επιπλέον κεφάλαιο 3,7 δισ.ευρώ.

Η αναχρηματοδότηση αυτή είναι αναγκαία, απολύτως, για να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα.

Με αυτήν την αναχρηματοδότηση, το ιρλανδικό δημόσιο κατέχει το 92,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: