Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Εξοικονόμηση πόρων με μείωση στρατιωτικών δαπανών


Πηγή: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/11/2010
Του Νίκου Γεωργακάκη*
Η κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη θεωρία της για μονόδρομο στην πολιτική της, μόνιμα προκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι τάχα, δεν δίνουν εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα δώσει εναλλακτικές πηγές για την εξασφάλιση πόρων. Συγκεκριμένα, μόνο μέσα από μία άλλη φορολογική πολιτική που δεν θα χαρίζει τεράστια ποσά στους έχοντες και κατέχοντες και μια άλλη πολιτική στρατιωτικών, εξοπλιστικών δαπανών θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σημαντικότατοι πόροι.


Θυμίζουμε εδώ, ότι στο παρελθόν διάφορα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων (π.χ. Βάσω Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκη, Βαρβιτσιώτη) έχουν προτείνει τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών μόνο που δεν την υλοποιούν όταν αναλαμβάνουν τη διαχείριση της οικονομίας μας.

Η Τουρκία μας βάζει συνεχώς τα γυαλιά
Βεβαίως, διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες, όλες σχεδόν οι χώρες με μόνη μάλλον εξαίρεση τις ΗΠΑ, μειώνουν τις δαπάνες αυτές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, όμως εμείς θεωρούμε ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δραστική.
Αν εξετάσουμε την εξέλιξη των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας παρατηρούμε την εικόνα που φαίνεται στον πίνακα.

Χώρα1999 (% ΑΕΠ)2002(% ΑΕΠ)2008(% ΑΕΠ)
Τουρκία5,35,12,2
Ελλάδα4,74,43,6
Πηγή: Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)
Βλέπουμε ότι μεταξύ 1999 και 2008 η μεν Τουρκία μείωσε τις δαπάνες κατά 58% ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα το μείωσε μόλις 23%. Αν και η Ελλάδα προχωρούσε σε μείωση ανάλογη με την Τουρκία θα έπρεπε οι στρατιωτικές δαπάνες να είναι στο 1,95% του ΑΕΠ δηλαδή 1,65 % του ΑΕΠ λιγότερο. Αν πάρουμε υπόψη ότι το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε περίπου 245 δισ. ευρώ τότε το 1,65% αντιστοιχεί σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει για την τριετία 2011, 2012 και 2013 εξοικονόμηση περίπου 12 δισ. ευρώ.
Συμπέρασμα. Αυτό το ποσό, που δεν είναι το μόνο από το οποίο μπορεί να ενισχύσει το ταμείο του το κράτος, θα μπορούσε η κυβέρνηση και να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις να μην περικόψει δαπάνες για επενδύσεις που αποτελούν τη βάση για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση. Επίσης η παραπάνω ανάλυση αποδεικνύει ότι είναι λογική και ρεαλιστική η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, σύμφωνα με την πρότασή μας κατά 50% δηλαδή στο 1,8%του ΑΕΠ.

* Ο Νίκος Γεωργακάκης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μύθος τα παραπάνω. Αυτο που καλό θα ήταν να ελεγχθεί είναι το πού κατευθύνονται αυτά τα χρήματα που δίνει ο ελληνικός (δηλαδή στις ξένες πολεμικές βιομηχανίες) και αν είναι δυνατόν τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν (γλυτώνοντας αν γίνεται και τις μίζες)στον ελληνικό λαό μέσω της ανάπτυξης της δικής του βιομηχανίας. Τα νούμερα που παρουσιάζονται "ως ποσοστό του ΑΕΠ" δε φανερώνουν την αλήθεια. Η εξοικονόμηση πόρων που επικαλείται ο συντάκτης το πολύ να φτάσει τα 8 δις τα επόμενα 5 χρόνια. Τι θα κατορθώσουμε με τέτοιους πόρους. Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, ότι "κανιβαλίζουν" παλαιότερα αεροσκάφη και είναι σαφές ότι πετούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία τρέχει μια απίστευτη κούρσα εξοπλισμών και αν θέλετε αντικρούστε τα παρακάτω: μεγαλύτερος αποβατικός στόλος στην Ευρώπη, τα περισσότερα γεφυροφόρα άρματα επίσης για ζεύξη ποταμών, πρόγραμμα εθνικού άρματος, εθνικού ελικοπτέρου επιθετικού, 100 αόρατα νέα πολεμικά αεροσκάφη, πρόγραμμα εθνικής κορβέτας και φρεγάτας.
Ας είμαστε πιο προσεχτικοί, ας αποβάλλουμε τις εμμονές που τρέχουν δεκαετίες αριστερά και δεξιά και πάνω από όλα ας σκεφτούμε λογικά. Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Αργεντινής και πώς συνδέεται με τα νησιά Φώκλαντ. Απώλεια εθνικής κυριαρχίας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα.