Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μειώνεται η φορολόγηση μερισμάτων


Πηγή: banks' news

Του Στέλιου Κράλογλου 

-- Τη μείωση του φόρου διανεμόμενων κερδών από 40% στο 25% φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από την χώρα.

Στο οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η ιδέα να προχωρήσουν σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων -για όλες τις ανώνυμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας- παρακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται από τους συντελεστές φορολόγησης κυρίως σε γειτονικά "ανταγωνιστικά" προς την Ελλάδα κράτη (Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία κλπ) όπου η φορολόγηση κυμαίνεται έως το 30%. Είναι μάλιστα πιθανό η ρύθμιση αυτή να ενταχθεί στο νέο φορολογικός νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. 


Στην τροποποίηση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου για τα διανεμόμενα κέρδη προσβλέπει εδώ και καιρό ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς η αύξηση του φορολογικού συντελεστή διώχνει επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβολή για έναν ακόμη χρόνο του νέου φόρου υπεραξίας στις μετοχές. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα εισάγει όμως και νέους κανόνες για τα online λογιστήρια και τις νέες ταμειακές μηχανές (i-tax) που θα πρέπει να εγκαταστήσουν άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ώστε να συνδεθούν με τις εφορίες και να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική κάρτα δαπανών των φορολογουμένων.

Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί και η διετής αναστολή (πιθανός αναδρομικά από το 2010) του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία με στόχο να αναθερμάνει την αγορά ακινήτων όπου εντοπίζονται πάνω από 150.000 αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες. Το πάγωμα του πόθεν έσχες εκτιμάται ότι θα απεγκλωβίσει και χιλιάδες φορολογούμενους από την γραφειοκρατική διαδικασία συμπλήρωσης του πόθεν έσχες με τα στοιχεία των ακινήτων, τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν κλπ.

Πιθανόν είναι να συμπεριληφθεί και ρύθμιση που θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη, η μείωση του Τέλους Ταξινόμησης θα είναι κλιμακωτή και θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων με την έκπτωση να ξεκινά από το 50% στα μικρά αυτοκίνητα πόλης και να ανέρχεται στο 5% ή 10% για τα οχήματα με κινητήρες μεγάλου κυβισμού..

Ανάμεσα στα μέτρα που μελετά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνεται και μείωση συντελεστού ή εξαίρεση από τον επαχθή φόρο 15% που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα των offshore, έναντι 3% που ίσχυε ως πρόσφατα. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αλλοδαπών ή ελλήνων του εξωτερικού που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα στη χώρα μας και, λόγω της υψηλής φορολογίας, διαμηνύουν στην κυβέρνηση λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης ενδέχεται να πουλήσουν τα ακίνητα τους

3 σχόλια:

Ψευτοστέργιος είπε...

Ελεεινοί. Αυτό είναι, ελεεινοί.
Μειώνουν το φόρο στα κέρδη που ΔΕΝ επενδύονται αλλά τσεπώνονται, τη στιγμή που υπάρχει σύμφωνα με την τρόικα και το σκατοπρόγραμμά τους "αγώνας δρόμου για μάζεμα εσόδων".
Επιδοτούν ασφαλιστικές εισφορές 2.5 δις.
Και μειώνουν και τους φόρους στα αμάξια και τις μηχανές που είναι ένα προιόν που ούτε καν παράγεται στη χώρα μας!!!
Σιχαμεροί...

cynical είπε...

Αν αυτο συμβει τελικα, θα πρεπει να αποτελεσει αιτια καθολικης εξεγερσης!!!

Δεν βλεπεις πως τα καναλια το φερνουν και το ξαναφερνουν το ζητημα της υψηλης φορολογιας των επιχειρησεων;

Δε βλεπεις που το αρχι-παρασιτο Δασκαλοπουλος κλεγεται για το ποσο υποφερουν οι επιχειρηματιες;

Ανώνυμος είπε...

Χίλια τέτοια μέτρα να παρθούν πέτρα δεν θα κουνηθεί αν κάποιος δεν πει στους εργαζόμενους όλη την αλήθεια και όλη την πραγματικότητα, κι' αν στην πορεία κάποιος δεν τους οργανώσει για ν' ανατρέψουν ένα σύστημα που τους πάει από το κακό στο χειρότερο.

Στο 0% να πάνε οι φόροι και οι μισθοί στα 100 ευρώ φύλλο δεν θα κουνηθεί (εκτός ίσως από μια αυθόρμητη εξέγερση χωρίς προοπτικές) αν δεν υπάρξει οργάνωση των πιο μαχητικών εργατών.

Αν υπάρξει μια τέτοια οργάνωση η εξέγερση και η οργάνωση των εργαζόμενων από τα κάτω θα γίνει με το πιο παραμικρό γεγονός.

ανδρέας

www.theorystudies.blogspot.com