Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ…ΔΝΤ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Σε ρεσιτάλ σχιζοφρένειας φαίνεται να επιδίδεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς από τη μια πλευρά επιβάλλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας στις χώρες που πέφτουν «στα νύχια του» και από την άλλη καταγγέλλει την ίδια αυτή λιτότητα ως καταστροφική για την ανάπτυξη και την οικονομία! Βέβαια, μέσω αυτής της φαινομενικά αντιφατικής του στάσης, το ΔΝΤ επιχειρεί να αποφύγει την χρέωση της αποτυχίας των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών του, ισχυριζόμενο ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει.
 Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούν ότι οι κάθετες περικοπές των κρατικών δαπανών για να μειωθούν τα χρέη θα έχουν ασυνήθιστα καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αποσπάσματα της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας της επόμενης εβδομάδας, καταδεικνύουν ότι σε ορισμένες έρευνες έχουν υποβαθμιστεί οι επιπτώσεις επιβράδυνσης από τις ταχείες περικοπές των κρατικών δαπανών. Το ΔΝΤ αμφισβητεί το συμπέρασμα αυτών των ερευνών ότι η δημοσιονομική λιτότητα μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. 
Οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας μπορούν να περιοριστούν με την αποδυνάμωση του νομίσματος, την εύρωστη εξαγωγική ζήτηση και τις περικοπές των επιτοκίων - παράγοντες που απουσιάζουν σήμερα από τις περισσότερες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. 

«Ας μη γελιόμαστε. Βραχυπρόθεσμα, οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές των δαπανών θα μειώσουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν τα ποσοστά των ανέργων», αναφέρει ο κ. David Leigh, επικεφαλής της έρευνας, οικονομολόγος του ΔΝΤ. Η έρευνα καταλήγει: «Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι, στο τρέχον περιβάλλον, η δημοσιονομική λιτότητα θα έχει περισσότερες αρνητικές άμεσες συνέπειες απ’ ό,τι συνήθως».

Από την έρευνα προκύπτει ότι μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ θα προκαλέσει μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,5% και θα αυξήσει την ανεργία κατά 0,33% εντός δύο ετών. 
Καθώς μάλιστα οι κυβερνήσεις κάνουν τις περικοπές παράλληλα, και χωρίς τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διπλάσιες σε μέγεθος, αναφέρεται.

Όταν λοιπόν το ίδιο το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι η λιτότητα είναι καταστροφική για την οικονομία τότε η τροϊκανήκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μένει διπλά εκτεθειμένη: πρώτ’ απ’ όλα βέβαια απέναντι στον ίδιο τον ελληνικό λαό, του οποίου το παρόν και το μέλλον ισοπεδώνει αλλά και απέναντι στους ίδιους τους «μέντορές» της, οι οποίοι όταν η χώρα θα βρίσκεται στο γκρεμό θα σφυρίζουν αδιάφορα στο σκοπό του «σας τα λέγαμε»!

3 σχόλια:

στέλιος είπε...

Μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να βγούμε από την κρίση.
Να εφαρμόσουμε πολιτική ακριβώς αντίθετη από αυτήν του ΔΝΤ.
Να σπάσουμε το Μνημόνιο από Αριστερά τον Νοέμβρη.

στέλιος είπε...

Μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να βγούμε από την κρίση.
Να εφαρμόσουμε πολιτική ακριβώς αντίθετη από αυτήν του ΔΝΤ.
Να σπάσουμε το Μνημόνιο από Αριστερά τον Νοέμβρη.

ciaoant1 είπε...

Η είδηση για την έκθεση αυτή του ΔΝΤ είναι όντως σημαντική - η ανάλυση όμως του άρθρου μου φαίνεται μάλλον επιφανειακή.

Έχω γράψει και εγώ ένα άρθρο σχετικά με την έκθεση αυτή του ΔΝΤ, εδώ:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/10/blog-post_8820.html