Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει την Ευρώπη», του Christian Marazzi



ΠΗΓΗ: tvxs
«Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η κύρια αιτία του αδιεξόδου στο οποίο έχει επέλθει η οικονομία της ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα»του καθηγητή στο Scuola Universitaria della Svizzera Italiana, Christian Marazzi από τη Guardian.
Ο Marazzi προειδοποιεί ότι εάν οι χώρες της Ευρώπης συνεχίσουν να βασίζονται στο νεοφιλελεύθερο σύστημα τότε η ΕΕ θα οδηγηθεί στη διάλυσή, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη κοινωνικού αγώνα ενάντια στην πολιτική των ελεύθερων αγορών.
Υποστηρίζει δε, ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι χώρες της Ευρώπης δεν πρόκειται να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, τουναντίον προβλέπει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο έως τη διάλυση της ευρωζώνης.
Επισημαίνει επιπλέον, ότι τόσο τα stress tests όσο και τα τελευταία οικονομικά δεδομένα που θέλουν την ευρωζώνη να ακολουθεί ανοδική πορεία με βασικό πρωταγωνιστή τη Γερμανία, δεν πρόκειται να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ των δυνατών και των περιφερειακών – αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης. «Κατά πάσα πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ – γεγονός που απλά είναι ζήτημα χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η αποχώρηση της Ελλάδας ή της Ισπανίας από την ευρωζώνη δεν πρόκειται να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά ούτε και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας» υπογραμμίζει.
Κατά την άποψή του, οι χώρες δεν θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τα προγράμματα λιτότητας που έχουν σχεδιάσει. Πολύ σύντομα τα μέτρα αυτά θα έχουν οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στα κράτη μέλη.
Ο ίδιος προτείνει την αντίσταση στις μειώσεις των μισθών και των δημοσίων δαπανών, συστήνει την αναδιανομή του πλούτου και την μετατροπή της οικονομικής άνθησης σε βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ δεν διαβλέπει επί του παρόντος καμία ωφέλεια από τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: