Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Γάλλοι στους δρόμους για το ασφαλιστικό




ΠΗΓΗ: ΕΝΕΤ
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν στις μεταρρυθμίσεις τού Νικολά Σαρκοζί στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, περίπου 450.000 άνθρωποι πραγματοποιούν πορείες στις πόλεις της χώρας, πριν ξεκινήσει η πορεία στο Παρίσι. Από τις απεργίες έχουν παραλύσει σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, σχολεία και νοσοκομεία.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει "να είναι αυστηρός" όσον αφορά το "κεντρικό θέμα" της μεταρρύθμισής του, δηλαδή την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, όμως θεωρεί δυνατό να υπάρξουν ρυθμίσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης, δήλωσε ο ίδιος σε στελέχη του κόμματός του, του UMP, σύμφωνα με ένα εξ αυτών.

Τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποιούν σήμερα επίδειξη δύναμης με απεργίες και πορείες κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Οι συνδικαλιστές ηγέτες έχουν στόχο να βγάλουν στους δρόμους στη διάρκεια της ημέρας 2 εκατομμύρια ή και περισσότερους διαδηλωτές.

Ο Φρανσουά Σερέκ, ηγέτης του μεγάλου συνδικάτου CFDT, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αγνοήσει "τη μεγαλυτερη κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες", όπως τη χαρακτήρισε.

"Από σήμερα και μετά είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Αν θέλουν να πάνε τα πράγματα καλύτερα, καλά θα κάνουν να κάνουν προτάσεις (για αλλαγές στη μεταρρύθμιση)", πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θεωρούν την πρόθεση του Σαρκοζί να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως άδικη και υποστηρίζουν τη σημερινή κινητοποίηση. Ωστόσο πιστεύουν επίσης ότι με τις απεργίες δεν θα αλλάξει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: