Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί η Γερμανία δε δέχεται αλλαγή των κανόνων για τις τράπεζες;


by ciaoant1

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που προωθούνται, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν στα αποθεματικά τους περισσότερα χρήματα απ' ότι τώρα. Οι τράπεζες γενικά ΔΕ διαθέτουν όλα τα χρήματα που δανείζουν, αλλά μόνο ένα μέρος τους (πχ σύμφωνα με τον κανόνα 9:1 αν μια τράπεζα έχει 100 ευρώ, μπορεί να δανείσει έως και 900 ευρώ). Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργούν ουσιαστικά χρήμα από το πουθενά, τις κάνει όμως και ευάλωτες στην περίπτωση που κάποιοι από τους δανειζόμενους δε μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους: Αν η τράπεζα δεν πάρει πίσω τα λεφτά της (+τους τόκους βεβαίως-βεβαίως), τότε θα χρεωκοπήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς, αν περάσει ο νέος νόμος που υποχρεώνει τις τράπεζες να έχουν (σχετικά) μεγάλα αποθεματικά, τότε οι τράπεζες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι τώρα - συγκεκριμένα για τις τράπεζες της Γερμανίας, θα χρειαστεί να βρουν περίπου135 δις $. Τι κάνει η Γερμανία για αυτό;

Οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες ήδη, λόγω της έκθεσης τους σε διάφορα "τοξικά δάνεια" (δείτε πχ το άρθρο "«Τοξικά» 816 δισ. στις γερμανικές τράπεζες" της Καθημερινής"), δάνεια δηλαδή που δε θα αποπληρωθούν (πχ στεγαστικά, κτλ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης έχουν και μεγάλη έκθεση σε δάνεια χωρών όπως η Ελλάδα, που είναι χρεωκοπημένες, απλά κανείς δεν το παραδέχεται επίσημα προς το παρόν, ώστε να μπορέσουν πρώτα οι τράπεζες να αρπάξουν ότι μπορούν μέσω των "πακέτων σωτηρίας", και μετά να κηρυχθεί η χρεωκοπία.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η απροθυμία μικρών χωρών, που βλέπουν ότι είναι "κομπάρσοι" -στην καλύτερη- της ευρωζώνης να συμμετέχουν στα "πακέτα σωτηρίας" - καθώς βλέπουν ότι τα λεφτά αυτά πάνε στις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας:



Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα δήλωσε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα για το χρέος της, στην οποία η χώρα του έχει αρνηθεί να συμβάλει, δεν ήταν παρά ένας «ευφημισμός» για μια βοήθεια προς τις μεγάλες τράπεζες.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για τη διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών», δήλωσε ο Ντζουρίντα ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτά τα χρήματα ρέουν προς τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα; Ρέουν προς τις ευρωπαϊκές ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες»,δήλωσε.


Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δε θέλουν με τίποτα να γίνουν κάπως πιο αυστηροί οι κανονες λειτουργίας τους, διότι απλά ήδη δίνουν μάχη επιβίωσης, λεηλατώντας όποιον βρίσκουν για να ζήσουν αυτές εις βάρος μας.

Και έως τώρα τα πάνε μια χαρά - άλλωστε φροντίζουν να αξιοποιούν τη δύναμη τους για να ελέγξουν τις εξελίξεις -τελευταίο "κρούσμα" ο διορισμός του του Στίβεν Γκριν, προέδρου ως τώρα της τράπεζας HSBC στη βρετανική κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό παράδειγμα του πως οι τράπεζες έχουν εισχωρήσει σε τεράστιο βαθμό στην πολιτική ζωή και την ελέγχουν, αφηνοντας τα "κορόιδα" να πληρώνουν, και να πληρώνουν και να πληρώνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: