Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινωνική «έκρηξη» φοβάται το ΔΝΤ


πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 Η χειρότερη εργασιακή κρίση από τη δεκαετία του 1930 δημιουργεί τον κίνδυνο κοινωνικής «έκρηξης» σε Ευρώπη και Αμερική, προειδοποιεί το ΔΝΤ.


Σε «επικίνδυνα νερά» βρίσκεται η αγορά εργασίας, καθώς η ύφεση έχει αφήσει πίσω μία «έρημο ανεργίας», είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Όσλο σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας διεθνώς, την οποία το ΔΝΤ είχε διοργανώσει μαζί με τη Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Κατά τον Στρος Καν, μία νέα ύφεση είναι μάλλον απίθανη, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος δεν έχει γλιτώσει ακόμη από τον κίνδυνο μίας βαθύτερης, κοινωνικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, κρίσης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» το να θεωρεί κανείς ότι η Δύση είναι ασφαλής ξανά, έχοντας φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού μόλις τον προηγούμενο χρόνο. «Δεν είμαστε ασφαλείς» επεσήμανε.

Σύμφωνα με κοινή μελέτη των ΔΝΤ και ILO, 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της κρίσης, τα 3/4 εκ των οποίων σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 210 εκατομμύρια. «Η ύφεση έχει αφήσει πίσω πληγές. Η μεγάλης διάρκειας ανεργία αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα των υπαρχόντων δημοκρατιών» αναφέρεται σχετικά.
Η μελέτη επικαλείται στοιχεία, κατά τα οποία τα «θύματα» της ύφεσης που ηλικιακά βρίσκονται στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους επιβαρύνονται περισσότερο ψυχολογικά για όλη τους τη ζωή, καθώς χάνουν την πίστη τους στους θεσμούς. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η ένταση της οικονομικής ανάπτυξης όσον αφορά την απασχόληση δεν είναι όσο «ισχυρή» αναμενόταν, καθώς απαιτούνται λιγότεροι εργαζόμενοι- κάτι που «μεταφράζεται» ως αδυναμία επανα-απορρόφησης αυτών που έχασαν τη δουλειά τους. Εκτιμάται ότι πρέπει να δημιουργούνται 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως στον κόσμο για την επόμενη δεκαετία, απλά και μόνο για να μιλούμε για μία βιώσιμη κατάσταση.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το ποσοστό των εργαζομένων που παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεγαλώνει σε κάθε περίοδο ύφεσης εδώ και δεκαετίες- αλλά επί της προκειμένης οι αριθμοί σημείωσαν άλμα.
«Η ανεργία μακράς διαρκείας είναι ανησυχητικά υψηλή: στις ΗΠΑ, οι μισοί εκ των ανέργων έχουν μείνει χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, κάτι που δεν έχουμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης ακόμα» είπε σχετικά.
Το μεγαλύτερο σοκ το έχει δεχτεί η Ισπανία, με ανεργία που πλησιάζει το 20%. Στη Μ. Βρετανία έχει σημειωθεί άνοδος του ποσοστού από 5,3% σε 7,8% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, κάπως καλύτερα από το μέσο όρο που υποδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΑΣΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση το 1970 και το 1980, όταν τα πράγματα στη χώρα ήταν σαφώς χειρότερα. Το σύνολο των ανέργων στην Μ. Βρετανία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 2,48 εκατομμύρια.

Ο Μπλανσάρ ζήτησε επιπλέον μέτρα οικονομικής αναζωογόνησης ως «πρώτη γραμμή άμυνας» εάν οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης αρχίσουν να επιβεβαιώνονται.
«Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες δεν θα έπρεπε να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στις δημοσιονομικές πολιτικές τους πριν από το 2011- κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την ανάκαμψη» αναφέρεται στη μελέτη, που «επιτίθεται» εναντίον των υπερμάχων της λιτότητας σε Μ. Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Daily Telegraph






Δεν υπάρχουν σχόλια: