Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Πηγή: "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" (23-6-2010)


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός από ευρήματα ποιοτικών δημοσκοπήσεων που διενεργούνται και φέρουν την πρωθυπουργική εικόνα του κ. Παπανδρέου να παρουσιάζει δείγματα φθοράς σε χαρακτηριστικά, όπως η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα, αλλά και η ικανότητα διακυβέρνησης. Η επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, συνεπικουρούμενη από ειδικούς στην επικοινωνία, φέρεται να προτείνει στον πρωθυπουργό «προσωπική φυγή» από το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον και αποφυγή σχετικών δημόσιων παρεμβάσεων από τον κ. Παπανδρέου. Η συγκεκριμένη, πάντως, «συνταγή» φαίνεται να παραβλέπει το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση και μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσει στη λήψη νέου πακέτου μέτρων, όπως αναμένεται να ζητήσει κι έπειτα από τον επανέλεγχο των οικονομικών δεικτών, στις 15 Ιουνίου, η τρόικα. Με δεδομένη όμως την παραδοχή ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα», που διατυπώνεται ανοιχτά και από κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Νοέμβριο ταυτόχρονα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κατατεθεί και σχετική εισήγηση για ανανέωση της εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα.Συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οχτώ μόνο μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. 
Οι οικονομικοί δείκτες που επιδεινώνονται, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες και τα φαινόμενα αποσύνθεσης της κυβερνητικής μηχανής, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης προσώπων και θεσμών, παραπέμπουν σε τοπίο «κινούμενης άμμου». Η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε επιλογές της, όπως η μονοδρομική διάσταση που προσέδωσε στην προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά και η σημαία της κάθαρσης που σήκωσε, τείνοντας ευήκοα ώτα στην απαίτηση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η αποστροφή του πρωθυπουργού, «Θα μας πάρουν με τις πέτρες», στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται αποκαλυπτική για την εικόνα της κυβέρνησης που εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και την προφανή αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να ανταποκριθεί σε εξαγγελίες και υποσχέσεις που μοιράστηκαν αφειδώς προεκλογικά και συντηρήθηκαν, ατυχώς, μετεκλογικά, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.
Οι θιασώτες της παραπάνω άποψης –ανάμεσά τους και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη– συνοψίζουν τον προβληματισμό τους στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές παρουσιάζοντας διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και, πάντως, μακράν της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. «Άλλα είπαμε κι άλλα κάνουμε κι αν αυτό δεν διορθωθεί με ανανέωση της εντολής, θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας», διαπιστώνει χαρακτηριστικά υπουργός της κυβέρνησης και εκ των ένθερμων υποστηρικτών του σεναρίου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με βάση την επεξεργασία που έχει ήδη γίνει στην κυβέρνηση σε ένα στενό κύκλο συνομιλητών του πρωθυπουργού, το διακύβευμα για την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές θα μπορούσε να αναζητηθεί στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και με δεδομένη την απαίτηση της κοινής γνώμης για τιμωρία των ενόχων.
Όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνεται από κορυφαία στελέχη και η εκτίμηση ότι όλη αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους της δημόσιας συζήτησης σε ζητήματα ηθικής των πολιτικών αποτελεί ένα παιχνίδι με τη φωτιά, με απροσδιόριστο ακόμα το ζητούμενο, αν η πυρκαγιά, που φαίνεται να ανάβει, είναι ελεγχόμενη. Πολλώ δε μάλλον αν αυτή ακριβώς η επιχειρηματολογία κυριαρχήσει ως δίλημμα σε μία προεκλογική μάχη. Η αλήθεια είναι ότι ο κυνισμός της ομολογίας του κ. Μαντέλη για τη «χορηγία» από τη Siemens, η τοποθέτηση στο κάδρο των εμπλεκομένων του κ. Σημίτη αλλά και εμπλοκή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Άλλωστε, και η επιχειρηματολογία που διατυπώθηκε περί προσπάθειας συμψηφισμού ή δημιουργίας εντυπώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση κρίθηκε εξαιρετικά αδύναμη, μεσούσης της επικαιρότητας για τους ατυχείς χειρισμούς του κ. Βαλυράκη, αλλά και της παραδοχής ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός χειρόγραφων σημειωμάτων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων βρίσκεται στα χέρια βουλευτών που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.
Το ερώτημα αν, μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και την αναζήτηση ενόχων στα υπαρκτά σκάνδαλα, η κυβέρνηση θα τολμήσει προκήρυξη πρόωρων εκλογών μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα. Και πιθανόν αυτή η απόφαση να απαντά και στα ερωτήματα που κατά καιρούς δημιουργεί η φρασεολογία του πρωθυπουργού, ότι «δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: