Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Λασπωμένα ευρώ



Date: 2010.05.21 
Πηγή: Techie Chan
Όταν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί είπαν στους Αγγλοσάξωνες πως σκέφτονται να περιορίσουν τον καζίνο καπιταλισμό των Hedge Funds , των αναξιόπιστων CDS και των γυμνών ανοιχτών πωλήσεων (naked short selling), οι τελευταίοι αντέδρασαν επιφυλακτικά. Πρέπει να προσέξουμε να μη διαταράξουμε την ισορροπία των αγορών, έλεγαν λες και υπάρχει έστω κι ένα ψήγμα ισορροπίας στις αγορές τα τελευταία 7 χρόνια. Ή λες και η ισορροπία των αγορών είναι μια φυσική κατάσταση που δεν επηρεάζεται από τους κανόνες και τις πολιτικές αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα ήθελαν να ξεφύγουν από την άβολη θέση να τους υπενθυμίζουν διαρκώς, πως η κρίση που περνάμε είναι αποτέλεσμα του τρόπου που λειτουργούσε ο χρηματο-οικονομικός τομέας.
Όταν όμως την Τρίτη, η Γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε σε πρώτη φάση το γυμνό σορτάρισμα στα ομόλογα της ευρωζώνης, στα CDS και τις μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, ο οργή των Αγγλοσαξώνων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.


Όλο το βράδυ τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν και οργισμένα golden boys δήλωναν πως θα λιανίσουν την γερμανική αγορά και ότι τα ομόλογα τους θα γίνουν κουρελόχαρτα. Φυσικά η τετάρτη ήρθε, οι γερμανοί πούλησαν τα ομόλογα τους (τα οποία είναι τα πιο ασφαλή στον κόσμο) και η μέρα κύλησε μόνο με λάσπη.
Όταν βλέπεις το ρεπορτάζ των οικονομικών φυλλάδων να χρησιμοποιεί επιχειρήματα esspresso, καταλαβαίνεις πως κάποια φλέβα έχουμε χτυπήσει. Χοντροκομμένους τους ανέβαζαν, ξεροκέφαλους τους κατέβαζαν. Μέχρι που είπαν ότι ο Σόιμπλε (γερμανός ΥΠΟΙΚ), βιάζεται διότι είναι άρρωστος και δεν θα ζήσει πολύ.
Επειδή και τα ελληνικά μέσα ενημερώνονται από τις παραπάνω φυλλάδες, προσωπικά θα ήμουν πολύ προσεκτικός απέναντι στις μπούρδες. Σίγουρα η κίνηση της Γερμανίας είναι σωστή πέρα από πάση αμφιβολία. Σίγουρα πρέπει να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Σίγουρα είναι περίεργο που οι Γάλλοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, ενώ πριν έδειχναν αποφασισμένοι. Οι επόμενες μέρες είναι πονηρές.
Ήδη η ΤτΕ προσπαθεί να καλυφθεί με διάφορες ανακοινώσεις γεμάτες τεχνικές λεπτομέρειες που προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση. Στην ουσία όμως επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη είπαμε. Πως ανεπίσημα επέτρεπαν το γυμνό σορτάρισμα στα ελληνικά ομόλογα. Ο Μυτιληναίος μάλιστα μας είπε ότι το κόλπο γινόταν σχεδόν τσάμπα. Και για εμένα δεν υπάρχει πιο μεγάλο άδειασμα για τη μικρή ελλάδα από αυτό της κεντρικής τράπεζας της μικρής πορτογαλίας.
Οι πορτογάλοι επικρότησαν τη γερμανική απόφαση και είπαν πως δεν σκέφτονται να αλλάξουν τη δική τους στάση, που ήταν H ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008.
Αυγή, 21 Μάη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: