Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θέματα για «Συριζικούς» …


Την εποχή που οι Μακεδόνες ενέτασσαν στην επιρροή τους την μία μετά την άλλη τις ελληνικές πόλεις (πλην ΚΚΕ, ε …, συγγνώμη, πλην Λακεδαιμονίων, ήθελα να πω), ένας σπουδαίος ρήτορας, ίσως ο μεγαλύτερος της αρχαιότητας, ο Δημοσθένης, προσπάθησε να αποτρέψει την «συμμαχία» της Αθήνας με το Μακεδονικό βασίλειο. Για τον σκοπό αυτό εκφώνησε λόγους, μοναδικούς σε τελειότητα και ρητορική δεινότητα, που έμειναν γνωστοί στην Ιστορία ως «Φιλιππικοί», επειδή έβαλε κατά του Φιλίππου Β’, βασιλέα των Μακεδόνων.
 ΠΗΓΗ: tvxs

Ένα αντίστοιχο είδος λόγου, προφορικού και γραπτού, έχει αρχίσει να ανθεί εσχάτως στην χώρα μας, την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας: οι «Συριζικοί». Διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, δημόσια πρόσωπα ακόμα και αξιωματούχοι ξένων χωρών αισθάνονται την υποχρέωση να αρθρώσουν, ο καθείς από την πλευρά του, τον δικό του «Συριζικό». Άνθρωποι που επί τόσα χρόνια δεν έβλεπαν τίποτα, που ξύπνησαν από τον λήθαργό τους όταν το πολιτικό σύστημα άρχισε να τρίζει επικίνδυνα, που δεν είχαν υποβάλει παρά μικρής κλίμακας ενστάσεις για την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν βαθμιαία γύρω μας, επιστρατεύουν όλη τους την οξυδέρκεια, όλη την ρητορική τους ικανότητα, για να μας πείσουν για τα μύρια όσα μας περιμένουν αν ο κόσμος κάνει το λάθος και ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αν είχε καθιερωθεί φυσικό μέγεθος για την κατανάλωση φαιάς ουσίας ανά μονάδα χρόνου ανά εύρος θέματος, μπορεί να καταγραφόταν για τους «Συριζικούς» επίδοση άξια για το βιβλίο Γκίνες.


Επειδή όμως η εκφώνηση και η συγγραφή «Συριζικών» γίνεται ανοργάνωτα (δηλαδή, όπως ακριβώς δουλεύει το ελληνικό κράτος), θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να αναλάβει κάποιος οργανισμός την εποπτεία τους, Ο οργανισμός αυτός θα καθορίσει το πλαίσιο ανάπτυξης «Συριζικών», ενώ ενδεχομένως να μπορέσει να εξασφαλίσει για την λειτουργία του κοινοτικά κονδύλια. Άλλωστε τα συμφέρονται που λυμαίνονται τα ΜΜΕ (στα οποία θάλλουν οι «Συριζικοί») έχουν αναπτύξει, εδώ και τριάντα χρόνια, αξιοζήλευτη τεχνογνωσία στο ξεκοκάλισμα κοινοτικού χρήματος. Επιπλέον έχουν κάθε λόγο να θέλουν να παραχθούν «Συριζικοί» υψηλής ποιότητας, αφού έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν απερίσπαστοι την λεηλασία του κοινοτικού χρήματος και τα χρόνια που έρχονται.

Ακόμα θα μπορούσαν να αθλοθετηθούν και βραβεία για την συγγραφή «Συριζικών» (π.χ. βραβείο «Πρώτου Φιλιππικού», βραβείο «Ολυνθιακού», βραβείο «Δεύτερου Φιλιππικού» κ.λπ.). με συγκεκριμένο θέμα και για σαφώς προσδιορισμένο κοινό (ή «τάργκετ γκρουπ» όπως μας έχει μάθει το μάρκετινγκ να το λέμε).

Ένας τελείως ενδεικτικός κατάλογος θεμάτων θα μπορούσε να είναι ο παρακάτω,

1.   Ο ΖΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει την πολυγαμία.
         (Τάργκετ γκρουπ: Γυναίκες, το άλλο μισό του ουρανού, κατά τον σύντροφο Μάο.)

2.   Ο ΣΥΡΙΣΑ θα εφαρμόσει την «σαρία».
         (Τάργκετ γκρουπ: Ισλαμοφοβικοί, ινδουιστές και νεοφιλελεύθεροι.)

3.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναστείλει την εφαρμογή των νόμων του Κέπλερ. Η αναρχία θα επικρατήσει στο ηλιακό σύστημα.
         (Προαπαιτούμενα: Πτυχίο Φυσικών Επιστημών ή ισότιμος τίτλος σπουδών αναγνωρισμένος από το ΔΙΚΑΤΣΑ.)

4.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πενθήμερο στους παπάδες. Πως θα γίνονται οι λειτουργίες τις Κυριακές;
         (Τάργκετ γκρουπ: Το ποίμνιο της εκκλησίας. Νις μάρκετ: «Νέο-ορθόδοξοι».)

5.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει το διαζύγιο.
         (Τάργκετ γκρουπ: Ζευγάρια που είναι έτοιμα να χωρίσουν.)

6.   ΣΥΡΙΖΑ: Η αριστερά του κεφαλαίου.
         (Δικαίωμα συμμετοχής: Μόνο μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ.)

7.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει την ψυχανάλυση.
         (Τάργκετ γκρουπ: Φροϋδικοί.)

8.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το πολυτονικό.
         (Τάργκετ γκρουπ: Μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και αγράμματοι δημοσιογράφοι.)

9.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την φωνητική ορθογραφία.
         (Τάργκετ γκρουπ: Φιλόλογοι, άνθρωποι των γραμμάτων και βαρήκοοι.)

10.   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την άλγεβρα του Boole. Δεν θα υπάρχει λογική στον κόσμο. Δεν θα δουλεύουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.
         (Τάργκετ γκρουπ: Μαθηματικοί, νεοθετικιστές, λογικοί άνθρωποι και κάτοχοι κινητών τηλεφώνων.)

Το γεγονός ότι στον παραπάνω κατάλογο υπάρχουν αντιφατικά θέματα, δεν πρέπει να προκαλεί  έκπληξη. Άλλωστε ένας ρήτορας, μπορεί να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του εξίσου άνετα τόσο για να μας πείσει για ένα πράγμα, όσο και για το ακριβώς αντίθετό του (άσε που οι δυνατοί ρήτορες μπορούν να μας πείσουν ότι και τα δύο μπορούν να ισχύουν ταυτοχρόνως).

Στον παραπάνω κατάλογο, καθώς και σε όποιον άλλο ήθελε διαμορφωθεί, η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να αντικατασταθεί άνετα με την λέξη «Τσίπρας» ή με την λέξη «Χ», όπου Χ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η ρητορική ικανότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη του θέματος.

Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική πολιτεία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το πλούσιο δυναμικό που έχει συσσωρευτεί για την συγγραφή «Συριζικών». Και, γιατί όχι, να πουλήσει την τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί στο εξωτερικό (κάτι που θα έχει ως άμεση συνέπεια και την ανατίμηση του «Geuro»).

Ν. Δ. Συριζαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: