Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Γερμανικό "μέτωπο" κατά της οικονομικής πολιτικής ΜέρκελΠηγή: Επίκαιρα

Μετά την αντιπολίτευση και έγκυροι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν από την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της.
Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής εν όψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση.


Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα. Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι με την ως τώρα στρατηγική της αύξησε την πίεση των αγορών και σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Χαρακτήρισε δε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».


Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.


Αλλαγή γραμμής πλεύσης προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη ζητεί από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι η μείωση του χρέους θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και «αυτό δεν αλλάζει με τις εκλογές».
         

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, ο κ. Έζντεμιρ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια μπροστά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στις νότιες χώρες και καλεί για μια ακόμη φορά την γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατοχύρωση κατώτατου μισθού. «Η Μέρκελ θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να φροντίσει για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Διαφορετικά θα καταρρεύσουν, η μια μετά την άλλη, οι δημοκρατίες μας. Μετά την Ουγγαρία, βλέπουμε τώρα και την Ελλάδα να χρειάζεται τα ακραία κόμματα για την κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει.
         

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων διευκρινίζει πάντως ότι «το χρέος δεν πρέπει να καταπολεμηθεί με νέο χρέος» και κάνει λόγο για την ανάγκη αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς να πρέπει να τυπωθεί νέο χρήμα. Προτείνει δε στην Άγγελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ, σε συνεργασία με την ηγεσία της Πολωνίας, να επανενεργοποιήσουν το «τρίγωνο της Βαϊμάρης».


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: