Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ρεκόρ στο σορτάρισμα κατά του ευρώ



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
Δημοσιεύθηκε: 07:51 - 03/01/12

Οι τοποθετήσεις των hedge funds εναντίον του ευρώ ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα του 2011, αυξάνοντας τις πιέσεις στο καταπονημένο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία του αντιμετωπίζοντας την πιο δύσκολη χρονιά της Ιστορίας του. 

Πολλά hedge funds έχασαν λεφτά στοιχηματίζοντας εναντίον του ευρώ στο μεγαλύτερο τμήμα του περσινού έτους, καθώς το νόμισμα παρέμεινε ανέλπιστα ισχυρό, παρά τη διαρκώς επιδεινούμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη. 

Ωστόσο, το ευρώ υπέστη απώλειες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κι έκλεισε τον χρόνο ως το «μεγάλο» νόμισμα με τις χειρότερες απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 ετών έναντι του γεν και ενός έτους έναντι του δολαρίου. 

Αυτό προκάλεσε αναπτέρωση στα στοιχήματα εναντίον του στην εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής Commodity Futures Trading Commission. 

Ο αριθμός των θέσεων short στο ευρώ -στις οποίες οι επενδυτές ευνοούνται από πτώση των τιμών- ξεπέρασε τον αριθμό των θέσεων long κατά το μέγεθος-ρεκόρ των 127.900 συμβολαίων στις 27 Δεκεμβρίου, έναντι 113.700 συμβολαίων στην προηγηθείσα εβδομάδα. Η αξία των συμβολαίων δεν αποκαλύπτεται. 

«Όταν βλέπουμε ακραίες short θέσεις όπως αυτές, συνήθως σημαίνει βραχυπρόθεσμη διόρθωση για το ευρώ», αναφέρει η κ. Carole Laulhere της Société Générale. «Μακροπρόθεσμα, είναι πιο σημαντικά τα οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα, όμως και αυτά αποδυναμώνονται».
Το ευρώ αυτήν την περίοδο -που σηματοδοτεί τα 10α γενέθλιά του- κινείται περίπου στο 1,29 δολάριο. 

Τα στοιχεία της CFTC αποτυπώνουν μόνο ένα μικρό τμήμα των θέσεων στην αγορά του ευρώ, μία από τις μεγαλύτερες και με την ισχυρότερη ρευστότητα αγορές στον κόσμο. Οι λογαριασμοί συναλλάγματος ευρώ-δολαρίου καλύπτουν πάνω από το ένα τρίτο των ημερήσιων συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με την Bank of England. 

Όμως, σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αποτυπώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας των αμερικανικών hedge funds και θεωρούνται βαρόμετρο για την επενδυτική βιομηχανία. 

Η ανθεκτικότητα του ευρώ το 2011 έχει προβληματίσει πολλούς αναλυτές, πάντως αρκετοί πιστεύουν ότι θα υποστεί πιο διαρκείς πιέσεις το α΄ εξάμηνο του 2012. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το ενιαίο νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,28 δολ. στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς. 

Ωστόσο, οι απόψεις των αναλυτών διαφέρουν όσον αφορά την πορεία του, γεγονός που καταδεικνύει τους κινδύνους από το σορτάρισμα στο ευρώ. 

Ενώ η Nomura περιμένει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,20 έναντι του δολαρίου στο β΄ εξάμηνο του έτους και η Standard Chartered προβλέπει 1,22 δολ., οι αναλυτές της JP Morgan πιστεύουν ότι θα ανακάμψει στο 1,34 δολ. και της BNP Paribas στο 1,35 δολ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: