Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Ρουμπινί: "Νάνος" η Γερμανία χωρίς το ευρώΠΗΓΗ: euro2day

Σοβαρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα απήυθυνε από τις στήλες του σημερινού φύλλου της Bild ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπει την κατάρρευση ολόκληρη της ευρωζώνης. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Ρουμπινί σημειώνει πως «το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» υποστηρίζει ο Ρουμπινί. "Πάντως προειδοποιώ να μην σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την 'πρίζα' στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης». 

Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις. «Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. Και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης». 

Ο Ρουμπινί εξηγεί ότι χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και ότι μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε». Σφοδρές επικρίσεις και προς τη γερμανική κυβέρνηση. «Αυτή η τρέλλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει.

Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάτπυξη. Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: