Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Οι πέντε καλύτερες προτάσεις για τη διάλυση της ΕυρωζώνηςΠΗΓΗ: CYNICAL

Τον περασμένο Οκτώβρη το fund της οικογένειας του Λόρδου Wolfson προκήρυξε βραβείο 250,000 λιρών για το καλύτερο σχέδιο, καλύτερης διαχείριση μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης.
Από τις 450+ περίπου συμμετοχές, σήμερα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις για τη λίστα των πέντε φιναλίστ, από τους οποίους θα προέλθει και ο νικητής.

Αυτοί είναι οι εξής:
Κάνοντας κλικ σε κάθε σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κατατεθειμένη πρόταση.

Σε μια πρωτότυπη και κομψή λύση η Catherine Dobbs προτείνει την εξαφάνιση του ευρώ, με τις απαιτήσεις των κατόχων ευρώ να αντικαθίστανται με απαιτήσεις επί νέων νομισμάτων σε μια συμφωνημένη ισοτιμία. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η έξοδος κεφαλαίων, και επιπλέον να μην υπάρξουν αδικίες.


Η πρόταση του Roger Bootle από την Capital Economics περιγράφει ένα πρακτικό οδηγό γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Ο κεντρικός στόχος είναι πώς να εξασφαλιστεί πτώση των πραγματικών μισθών και τιμών με την μικρότερη αναταραχή. Προτείνεται, τα δημόσια και ιδιωτικά δάνεια να επανακαθοριστούν σε ευρώ, σύμφωνα με την αρχή του 'lex monetae', όπου κάθε χώρα αποφασίζει η ίδια για το πώς θα διαχειριστεί το νόμισμά της.


Ο Jonathan Tepper θεωρεί ότι οι έξοδοι από ένα νόμισμα και οι υποτιμήσεις ενώ προβλέπεται να οδηγούν σε χάος και αρμαγεδδώνα σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν προκύπτουν από την ίδια διαδικασία εξόδου, αλλά από τις ανάγκες που οδηγούν στην έξοδο.Οι Jens Nordvig and Nick Firoozye ισχυρίζονται ότι το βάρος θα πρέπει να δίνεται στα δάνεια που βρίσκονται κάτω από το ξένο δίκαιο, περίπου 10 τρις ευρώ. Τα δάνεια που βρίσκονται κάτω από το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους θα πρέπει να επανατιμώνται στο νέο νόμισμα, ενώ αυτά που βρίσκονται κάτω από ξένο δίκαιο θα πρέπει να εκφραστούν σε ένα νέο ευρωπαικό νόμισμα, ας πούμε στο ECU.Ο Neil Record ισχυρίζεται ότι αν μια χώρα φύγει από το ευρώτότε ολόκληρη η ΕΖ θα πρέπει να διαλυθείΗ έκθεση επικεντρώνεται στη διαχείριση της εξόδου , με έμφαση στη μυστικότητα και την καλή οργάνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: