Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η έκθεση της τρόικα που μόλις διέρρευσε στο Reuters



Mετάφραση Cynical

Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια εάν πρόκειται να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020, και αν δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος της θα μπορούσε να χτυπήσει 160% μέχρι το 2020, δείχνει η εμπιστευτική έκθεση της Τρόικα που μόλις διέρρευσε στο Reuters.

Tο βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της στο 129% του ΑΕΠ το 20120, από 160% που είναι τώρα, πολύ παραπάνω από τον στόχο του 120%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν στην ανάγκη για νέο κούρεμα από τους ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές.

Η έκθεση αυτή αποτελεί τη βάση συζήτησης των Υπ. Οικ για τους όρους κάτω από τους οποίους η Ελλάδα πρόκειται να πάρει βοήθεια από την Τρόικα.

Υπάρχει μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος για τη μείωση του χρέους και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με την έννοια ότι η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, θα οδηγήσει μοιραία σε μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ πολύ σύντομα.

Η έκθεση λέει ότι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% από το 129% με την αναδιάρθρωση του επιτοκίου επί των ελληνικών ομολόγων, γεγονός το οποίο θα έκοβε 1.5 εκ. μονάδες από το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα επιπλέον 1.5% θα μπορούσε να εξοικονομηθεί χαμηλώνοντας το επιτόκιο των διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου, και 3.5 μονάδες επίσης από τα ομόλογα που κρατούν οι κεντρικές τράπεζες.

Η μεγαλύτερη όμως μείωση θα μπορούσε να έρθει από την ΕΚΤ, αν παραιτούταν από τα κέρδη που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα αγοράζοντάς τα στη δευτερογενή αγορά από το 2010. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 5.5%.