Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές σε φαρμακευτικές και αμυντικές δαπάνες προβλέπει το ενδιάμεσο Μνημόνιο



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, συχγωνεύσεις κρατικών οργανισμών, κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, αμυντικές και φαρμακευτικές δαπάνες, θα προβλέπει το ενδιάμεσο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Πρόκειται για νέα μέτρα αξίας τουλάχιστον 4,5 - 5 δισ. ευρώ, πάνω από το 2% του ΑΕΠ,   τα οποία ζητεί μετεπιτάσεως η Τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του 2011 αλλά και αυτές που θα προκύψουν φέτος, εξαιτίας της μεγαλύτερης επιβράδυνσης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φθάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση.
Τα νέα μέτρα πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ( 6 Φεβρουαρίου) και αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ που προϋποθέτειν η εν λόγω συμφωνία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων όσο και για το περιεχόμενό τους, που προϋποθέτει συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα μέτρα θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας για να συμπεριληφθούν στο «μικρό» Μνημόνιο το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα (conditionality) για το PSI. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται  τα μέτρα και πολιτικές έως το 2014. Αμφότερα τα κείμενα καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Ερωτηθείς από το «bankingnews» σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην ανταλλαγή των ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών το άφησε ανοκικό. Είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σενάριο αυτό έχει καταγραφεί σε επίπεδο Eurogroup στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αλλά θα πρέπει η ίδια η ΕΚΤ να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
Αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα και συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ συμπλήρωσε ότι επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή με την οποία θα τίθεται ανώτατο «πλαφόν» 2,88 δισ. ευρώ για το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία. « Ένα ευρώ πάνω από αυτό το όριο για το σύνολο του 2012 θα λογίζεται ως κακοδιαχείριση» είπε ο υπουργός Υγείας.
Το ποσό αυτό θα αφορά τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, θα αναλογούν 240 εκατ. ευρώ ανά μήνα και κάθε τρίμηνο θα γίνεται απολογισμός και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση δαπανών (ανά φαρμακείο, φαρμακαποθήκη κτλ.) θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό. Στην ίδια ρύθμιση θα υπάρχει διάταξη για τον περιοριοσμό των προνοιακών επιδομάτων τα οποία θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: