Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

HSBC: Το ευρώ δεν θα καταρρεύσει για δύο λόγους… Γιατί είναι το νόμισμα όλων των Ευρωπαίων και γιατί δεν συμφέρει κανέναν η διάλυση της ευρωζώνηςΠηγή: bankingnews.gr

06/01/12 
Μην ανησυχείτε… το ευρώ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης χρέους, αλλά το πιθανότερο είναι να ανακάμψει μετά από μερικούς μήνες πτώσης. Αυτό είναι το νέο μήνυμα των αναλυτών της HSBC, στην έκτακτη έκθεση τους με αφορμή την πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών.
Η HSBC εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ ουσιαστικά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το νόμισμα τους. Μην έχετε αμφιβολίες γι’ αυτό, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν, αναφέρεται στην έκθεση. 
Ακόμη και αν η κρίση κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, η HSBC δεν αναμένει κάποιο μέλος της ευρωζώνης να βγει από αυτήν. Το ευρώ θα αντέξει και αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί είναι αδύνατο να αγοράσει ή να πουλήσει κανείς «ελληνικά ευρώ» ή «γερμανικά ευρώ», προκαλώντας αναταράξεις στο σύστημα, το οποίο είναι συμπαγές. Και ο δεύτερος είναι ότι η επίλυση της κρίσης χρέους είναι προς το συμφέρον όλων. Οι συνέπειες της μη λύσης θα είναι καταστροφικές για όλους και αυτό οι Ευρωπαίοι το ξέρουν. Γι’ αυτό και δεν θα αφήσουν το νόμισμα να καταρρεύσει. 
Αν και πολλοί αναμένουν το ευρώ να υποχωρήσει ελέω της κρίσης, η HSBC επαναλαμβάνει ότι η πιθανότερη κίνηση είναι η ανοδική. Αφού όμως πρώτα υποχωρήσει κι άλλο. Η άνοδος θα έρθει μόλις αναδειχθούν τα προβλήματα των ΗΠΑ, τα οποία θα έρχονται στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα ασκώντας παράλληλα πιέσεις στο δολάριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: