Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

GOLDMAN SACHS: ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ



ΠΗΓΗ: Iskra

Η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, δύο άκρως ενδιαφέρουσες και επίκαιρες παρεμβάσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα antinews.gr και αναφέρνται σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Αναλυτικά τα κείμενα έχουν ως εξής:


ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
Η παύση των συνομιλιών την Παρασκευή, μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας, λόγω διαφωνιών για το πώς πρέπει να καλυφθούν τα κενά του κρατικού ελλείμματος της Ελλάδας, το οποίο για μία ακόμα φορά βρίσκεται εκτός πορείας, εγείρει νέες αμφιβολίες για την μελλοντική ικανότητα δανεισμού της χώρας και προκαλεί νέα νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης, γράφει η Wall Street Journal και συνεχίζει:


Η Ελληνική πλευρά επέμεινε ότι η αποτυχία στους στόχους ήταν αποτέλεσμα της ύφεσης. Η Τρόικα ναι μεν συμφώνησε ότι η ύφεση έπαιξε έναν ρόλο, άλλα τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Έτσι πρέπει να παρθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος”, δήλωσε άτομο που είχε άμεση πρόσβαση στις συνομιλίες.
Η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει σε περίπου 10 ημέρες, αφού η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Ως γνωστόν η Ελλάδα έχει διαπραγματευτεί  ένα νέο πακέτο διάσωσης που θα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τους δανειστές.
Αναμένω μια σκληρή χρεοκοπία αυτό τον Μάρτιο ή μέσα στον χρόνο, και ενδέχεται να προκληθεί με την εν λόγω επανεξέταση του προγράμματος”, σημείωσε ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ που παρακολουθεί στενά την κατάσταση. “Οι πιθανότητες για ένα δεύτερο πρόγραμμα (διάσωσης) είναι ελάχιστες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η αποτυχία της Ελλάδας να πιάσει τους απαιτούμενους στόχους, η αυξανόμενη απροθυμία από ορισμένα μελή της Ευρωζώνης να συνεχίζουν τον δανεισμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Έκτος από την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που ξεπέρασαν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ, η Ελλάδα δεν κατάφερε επίσης, να πετύχει τους στόχους που είχε βάλει για αύξηση των εσόδων μέσω της ιδιωτικοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Έφτασε μέχρι σε σημείο να αμελήσει την υλοποίηση απλών γραφειοκρατικών απαιτήσεων, σύμφωνα με ανθρώπους  που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Πηγή: antinews.gr

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η GOLDMAN SACHS ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Η Goldman Sachs ξανάρχισε τα κόλπα της. Από τη μία λέει στο κοινό ότι όλα θα πάνε καλά, και από την άλλη συμβουλεύει τους κορυφαίους πελάτες της να στοιχηματίσουν στην επερχόμενη οικονομική κατάρρευση.
Στις 16/8, ο αναλυτής της Goldman Alan Brazil, συνέταξε εμπιστευτική  αναφορά 54 σελίδων, που διανεμήθηκε αποκλειστικά στους θεσμικούς πελάτες της τράπεζας. Δεν ήταν για τα μάτια του κοινού. Ευτυχώς τη πήρανε χαμπάρι κάποιοι της Wall Street Journal, και μας πληροφόρησαν σχετικά.
Όπως φαίνεται, η Goldman Sachs πιστεύει (μυστικά), ότι όπου να`ναι επέρχεται μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή, και προσφέρει ιδέες για το πώς κάποιοι θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα απ αυτήν.
Όπως αναφέρει ο Brazil, το αμερικανικό πρόβλημα με το χρέος δεν μπορεί να επιλυθεί με ακόμη περισσότερο χρέος,  η κρίση της ευρωζώνης θα χειροτερέψει, και πως πολλά τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης θα καταρρεύσουν.
Αν λοιπόν αυτό πιστεύουν κάποιοι κορυφαίοι αναλυτές, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε σημασία στις προβλέψεις τους.
Γενικά, υπάρχει πολύς φόβος αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όπου να`ναι θα ακουστεί ο συναγερμός (πανικού). Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Οι περισσότερες τράπεζες δεν παραδέχονται δημοσίως τα προβλήματά τους, αλλά σε ιδιωτικό επίπεδο τρέμουν.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Brazil πιστεύει πως «οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον $1 τρισ. σε κεφάλαια, ότι οι μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις καρκινοβατούν, και ότι η ανάπτυξη της Κίνας δεν είναι βιώσιμη».
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της αναφοράς έχει να κάνει με τη κρίση χρέους. Στην Αμερική, το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότησε μέσω του χρέους τη κατανάλωση, αλλά δεν σημειώθηκε καμιά βελτίωση στο τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Μπορεί η Αμερική να συνεχίζει να υποτιμά το βασικό παγκόσμιο νόμισμα;», αναρωτιέται ο Brazil.
Αυτά δεν τα λέει κάποιος συνωμοσιολόγος  του διαδικτύου, αλλά ο κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, συμβουλεύοντας τους μεγαλοεπενδυτές της.
Στη συνέχεια αναφέρεται πως η ευρωζώνη κινδυνεύει, όπως κινδυνεύουν και οι τράπεζές της. Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs βλέπει ευκαιρίες για κέρδη. Ιδού πως το Business Insider ερμηνεύει και συνοψίζει τις συμβουλές της τράπεζας: «Αγοράστε 6μηνιαίο προθεσμιακό ομόλογο του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, στοιχηματίζοντας πως το ευρώ θα πέσει έναντι του υπερτιμημένου φράγκου. Αγοράστε ένα πενταετές credit default swap, σε δείκτη ευρωπαϊκού επιχειρηματικού χρέους (iTraxx 9). Έτσι στοιχηματίζετε ότι κάποιες επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, και τα CDS θα σας αποζημιώσουν».
Κλασική Goldman Sachs. Λένε ένα πράγμα δημοσίως, και κάνουν το ακριβώς αντίθετο στα κρυφά.
Για παράδειγμα, πριν τη κρίση του 2008, η Goldman δημιουργούσε επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ενυπόθηκα δάνεια, που ήξερε ότι είναι σκουπίδια, και τα πουλούσε στους επενδυτές ως ΑΑΑ τοποθέτηση. Στη συνέχεια, στοιχημάτιζε στα κρυφά εναντίον τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας έχει παραδεχτεί ότι η Goldman Sachs λειτουργούσε παραβατικά το 2006-2007. Σήμερα θα πρέπει μήπως να φοβάται μη βρει το μπελά της  η Goldman Sachs; Ασφαλώς όχι.
Που και που θα της κάνουν ντα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κορυφαίες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί από πρώην υπαλλήλους της Goldman Sachs. Πρόκειται για μια από τις τράπεζες που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πέσουν, οπότε κάνει ότι της καπνίσει.
Και δυστυχώς η ισχύς της όλο και αυξάνεται. Σήμερα, οι μεγάλες έξι: Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, και Wells Fargo, κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ίσα με το 60% του αμερικανικού ΑΕΠ. Μάλιστα, η Goldman Sachs ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008… συνεπώς ας μην περιμένουμε απ αυτόν να κάνει το οτιδήποτε.
Δυστυχώς, η Αμερική έχει ένα απόλυτα διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα, και η διαφθορά αυτή είναι που μας οδηγεί στη κατάρρευση.
Η εμπιστευτική αναφορά του Alan Brazil τα λέει σωστά. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας κατάρρευσης. Αυτά τα νέα όμως δεν θα τα μάθουμε από τα συμβατικά ΜΜΕ, ούτε θα μας τα πουν οι πολιτικοί. Για όλους αυτούς, προέχει η διατήρηση της ηρεμίας στους λαούς, παρά η αλήθεια.
Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική κρίση χρέους είναι μη βιώσιμες. Σήμερα ζούμε την ηρεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα. Και κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς θα ξεσπάσει. Ότι και να γίνει όμως, στο τέλος θα ξεσπάσει.
Η καταπληκτική ευημερία στην οποία ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες βασίζονταν σε ψευδαισθήσεις που τις τροφοδοτούσε το χρέος. Ήταν ένα πολύ καλό πάρτι, όσο κράτησε, αλλά τώρα τελείωσε και οι επιπτώσεις που έρχονται θα είναι τρομακτικές.
Προσοχή λοιπόν για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή, που ακόμη και η Goldman Sachs προετοιμάζεται να την υποδεχτεί.
Πηγή: antinews.gr