Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 80 δισ ευρώ ετοιμάζονται να «πνίξουν» το Μεσοπρόθεσμο - Ανείσπρακτο εκτιμάται ότι θα μείνει το 30% των έκτακτων φόρων....


Πηγή: bankingnews
του Μ. Χριστοδούλου

Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ενδεχομένως να φτάσουν ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ, φοβάται η κυβέρνηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μόνο οι απώλειες που υπολογίζονται από τη μη καταβολή των έκτακτων φόρων του Μεσοπρόθεσμου πιθανολογείται ότι θα φτάσουν το 30%.

Η «έκρηξη» θα προέλθει είτε από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, τις εισφορές και τα Τέλη που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο έως το 2015, είτε από την «ανυπακοή» τους.
Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» των διοδίων πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στους φόρους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνιστούν απειλή για τις εισπράξεις του Δημοσίου αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο θα κινδυνεύσει να βρεθεί στον «αέρα», εφόσον δεν εκπληρωθούν οι στόχοι των εσόδων.

Να σημειωθεί ότι από τα 28,5 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων έως και το 2015, τα 14 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον τομέα των εσόδων και τα υπόλοιπα 14,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους φόρους που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, έως και 30%, είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθεί τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για ποσό το οποίο ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ή το 1,8% του ΑΕΠ, και το οποίο είναι πολύ πιθανό να εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου.
Το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπολοίπων φυσικών προσώπων προς το κράτος προσεγγίζει τα 37 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μόνο από τη μη καταβολή του έκτακτου πακέτου των φόρων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ανέλθουν στα επίπεδα των 41- 42 δισ. ευρώ το 2015.
Εάν υπολογιστεί η πρόοδος με την οποία «φουσκώνουν» σήμερα αυτά τα χρέη, τότε σε πέντε χρόνια από τώρα το Δημόσιο θα κυνηγάει οφειλές 70-80 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή θα είναι το δεύτερο ποσό του δανείου που διεκδικεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης τριετίας.
Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση (για τρίτη χρονιά) και με τον τζίρο στην αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θεωρείται πολύ δύσκολο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Έτσι βασικές κατηγορίες φόρων, (όπως ο ΦΠΑ που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων), θεωρείται ότι θα τροφοδοτήσουν τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό γιατί όσα φυσικά πρόσωπα δυσκολεύονται να τακτοποιήσουν αυτές τις οφειλές, θα καταχωρίζονται από την Εφορία στο «τεφτέρι» με τα ληξιπρόθεσμα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τους φόρους για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), γιʼ αυτά που πρόκειται να αποκτήσουν με κληρονομιά ή γονική παροχή, ακόμη και γιʼ αυτά που πρόκειται να μεταβιβάσουν.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το 2004 το φέσι των οφειλετών του Δημοσίου ήταν 4 δισ. ευρώ. Χρειάστηκαν μόλις 9 χρόνια για να απογειωθούν τα χρέη αυτά στα 37 δισ. ευρώ, όπου βρίσκονται σήμερα. Δηλαδή μέσα σε εννέα χρόνια τα χρέη αυξήθηκαν πάνω από εννέα φορές!
Από αυτή την πίτα, στα κρατικά ταμεία υπολογίζεται ότι μπορούν να μπουν μόνο 11- 12 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 24-25 δισ. ευρώ θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν.
Μόνο ΟΣΕ, Ολυμπιακή, Δήμοι και νοσοκομεία χρωστούν στο Δημόσιο 6 δισ. ευρώ, ενώ σε 15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των εταιρειών που έχουν κηρύξει πτώχευση. Απομένει ένα ακόμη κομμάτι αυτής της πίτας, το οποίο αντιστοιχεί σε χρέη 9 δισ. ευρώ.
Στην Καραγεώργη Σερβίας 10 εκτιμούν ότι από αυτό το τμήμα των οφειλών δεν πρόκειται να δουν ούτε λεπτό, αφού πρόκειται για επισφαλή χρέη.
Αγριεύει η εφορία
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οφειλέτες χρωστάνε μέχρι 2.000 ευρώ (602.807 φορολογούμενοι), ενώ 3.700 χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει άπειρες προσπάθειες να εισπράξουν αυτές τις οφειλές, πλην τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμη και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιστρατεύτηκαν, δεν οδήγησαν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η Εφορία αγριεύει με τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο: η αθέτηση των υποχρεώσεών τους συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Παράδειγμα: Χρέος που έγινε ληξιπρόθεσμο την 31/1/2011. Από την 1/6/2011 αρχίζει να «μετράει» το 20μηνο του αυτοφώρου που λήγει στις 28/3/2012.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr 
Υ.Γ. cynical: Πληροφοριακά, οι περισσότερες βίαιες εξεγέρσεις στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία έγιναν εξ αιτίας βαρειάς και άδικης φορολογίας. Μια βολτα με τη google θα πείσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: