Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Merkel: Χαμηλότερα επιτόκια αν αξιοποιηθεί κρατική περιουσία



ΠΗΓΗ: Capital gr

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την μείωση των επιτοκίων στα έκτακτα δάνεια αν η Ελλάδα συμφωνήσει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία και η Ιρλανδία στηρίξει την πρόταση για ενιαία εταιρική φορολογία στη ζώνη του ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου κεκλεισμένων των θυρών σήμερα στο Βερολίνο σχετικά με τις γερμανικές θέσεις ενόψει της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Έκανε λόγο για μικρή μείωση στο κόστος δανεισμού των πακέτων διάσωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ενώ εξέφρασε και πάλι την αντίθεση της στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον υφιστάμενο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) ή τον μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό στήριξης. 
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) θα επιτρέπεται να διαθέτει βοήθεια μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ως ύστατη λύση, δήλωσε. 

Νωρίτερα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την επέκταση του όγκου των δανείων που θα μπορεί να διαθέσει.  

Σε συνέντευξη της εξάλλου στην γερμανική εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τρία χρόνια δεν αρκούν για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της.

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών λαθών της οικονομικής της πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια», φέρεται να δήλωσε η Merkel στην προδημοσίευση άρθρου που θα δημοσιεύσει η Bild αύριο Παρασκευή.

Με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα την δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα, δήλωσε η Merkel.

H Καγκελάριος απέκλεισε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπογράμμισε ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: