Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

"To σκάνδαλο των Ομολόγων" και άλλα τινά


ΠΗΓΗ: epicurus2day

Γεια χαρά σε όλους.
Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία και παραθέτω αυτούσια. Τα σχόλια επ'αυτής εντός του κειμένου και μετά από αυτό εν συνόλω.
--------------------------------
"Κύριοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ για την εξαιρετική ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του blog που επιμελείστε.
Εργάζομαι εδώ και αρκετές δεκαετίες στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλαιαγοράς και έχω μία ολοκληρωμένη άποψη της ελληνικής πραγματικότητας. Αποφάσισα να σας στείλω ανωνύμως αυτή την επιστολή, αφού σε άλλη περίπτωση θα ήταν βέβαιη η στοχοποίησή μου. Και εξηγούμαι: δυστυχώς η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βιώνει σημαντικές παθογένειες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη συγκέντρωση των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών εργασιών σε ελάχιστες ισχυρές ελληνικές τράπεζες. 

Συγκεκριμένα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

-     Έχει δανείσει σημαντικού ύψους κεφάλαια στα πολιτικά κόμματα (ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΝΔ οφείλει στις τράπεζες περίπου €120 εκατομμύρια και το ΠΑΣΟΚ €114 εκατομμύρια)
-     Έχει τον έλεγχο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) ως βασικός μέτοχος.
-     Επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις Ενώσεις Εμπόρων και Βιομηχάνων λόγω της άμεσης εξάρτησης των τελευταίων από τον τραπεζικό δανεισμό.
-     Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αποτελεί κυρίαρχο θεσμικό φορέα.
-     Ελέγχει κατά βάση την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (μέσω των εταιριών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Εταιριών Επενδύσεων κ.α.).
-     Ασκεί σημαντική επιρροή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), η οποία είναι στελεχωμένη με παλαιά τραπεζικά στελέχη. (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Πρόεδρος: κ.Αναστάσιος Γαβριηλίδης "δικηγόρος, εργάστηκε ως νομικός και οικονομικός σύμβουλος στο ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, στην Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε. ενώ έως σήμερα ήταν εταίρος στο νομικό γραφείο Τσιμπανούλη & Συνεργάτες.", Α΄ Αντιπρόεδρος: κ. Μαρίνα Σουγιουλτζή πρώην στέλεχος της ηρωικής Lehman Brothers και της Barclays NY, μέλη οι κ.κ Ιωάννης Γούσιος (εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος), Σωκράτης Λαζαρίδης (εκπρόσωπος ΕΧΑΕ), Παναγιώτης Καβουρόπουλος (της "Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών"), Αλέξανδρος Χατζόπουλος("...ένας νεαρός δικηγόρος 33 ετών, που δεν έχει εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς, όπως φαίνεται και από το βιογραφικό, που προβάλλει στο Ιντερνετ. Ο ίδιος όμως είναι αδελφός της Κατερίνας Χατζοπούλου, της διευθύντριας του γραφείου του Παύλου Γερουλάνου" εδώ)
-        Αποτελεί τον αποκλειστικό σχεδόν σύμβουλο των ασφαλιστικών ταμείων, συχνότατα μάλιστα σε άτυπη μορφή (Επικ: αυτό κρατήστε το!)
-     Διενεργεί το μεγαλύτερο όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών και λοιπών χρηματιστηριακών εργασιών (αναδοχές, αυξήσεις κεφαλαίων, margin accounts κ.α.).
-     Ελέγχει άμεσα το δανεισμό των επιχειρήσεων, των δήμων κ.α., ενώ σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την επιτυχή ή όχι έκβαση εκδόσεων ομολόγων (εταιρικών ή δημοτικών).
Δυστυχώς στη χώρα μας, όπου υπεισέρχονται  τα μεγάλα κεφάλαια (και τα μεγάλα συμφέροντα), παύει να ισχύει η ισονομία και η ίση μεταχείριση στους κανόνες του ανταγωνισμού, ή με άλλα λόγια κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι τράπεζες, κάνοντας ευρεία χρήση μονοπωλιακών πρακτικών, παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη οιασδήποτε μορφής ανταγωνισμού.


Η Συνέχεια ΕΔΩ:

1 σχόλιο:

Ψ-στέργιος είπε...

Εδώ ταιριάζει και το ακόλουθο άρθρο του Γ.Σταμάτη

http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/1934/1/stamatis_OYTOPIA_75.pdf