Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανδρείκελα της πλουτοκρατίας



    του Ν. Μπογιόπουλου

    Οι άνθρωποι έχουν το ξεπούλημα στο αίμα τους.
    Ξεπουλάνε με ή χωρίς την «τρόικα». Για την ακρίβεια: Εχουν αρχίσει να εκποιούν την Ελλάδα, πολύ πριν υπάρξει η «τρόικα».
    Μάλιστα, είναι τέτοιοι ξεπουληματίες που όχι μόνο ξεπουλάνε, αλλά το πανηγυρίζουν κιόλας! Το χαίρονται! Το διαφημίζουν!
    *
    Αντί άλλης απόδειξης, αντιγράφουμε από το ίδιο τους το προεκλογικό πρόγραμμα, στις εκλογές του 2004. Εξι χρόνια, δηλαδή, πριν αποβιβαστεί η «τρόικα» στην Ελλάδα. Χωρίς να υπάρχει καμία κρίση. Χωρίς να έχουν καν το πρόσχημα του «χρέους».
    «Θαυμάστε» τι «υπόσχονταν» στον ελληνικό λαό από τότε και πώς παρουσίαζαν - οι ίδιοι - τα προηγούμενα κυβερνητικά πεπραγμένα τους:
    *
    «Τι κάναμε
    Προχώρησε εντατικά η αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων μέσω διάθεσης πακέτων μετοχών στην κεφαλαιαγορά και της απόδοσής τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακολουθήσει "επιθετική" πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ κ.τ.λ. όσο στις ιδιωτικοποιήσεις όπως για παράδειγμα με την Ιονική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Διώρυγα της Κορίνθου κ.τ.λ. (...). Οι νέες μορφές αποκρατικοποιήσεων συμβάλλουν περισσότερο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της οικονομίας.
    *
    Απελευθέρωση αγορών και μηχανισμοί εποπτείας. Τραπεζικός τομέας: Μειώθηκε ο ρόλος του κράτους στη λειτουργία του (ο αριθμός τραπεζών άμεσα ή έμμεσα υπό κρατικό έλεγχο μειώθηκε από 10 το 1995 σε 3)...».
    *
    «Τηλεπικοινωνίες. Απελευθερώθηκαν πλήρως (...)
    *
    Ενέργεια. Το μονοπώλιο καταργήθηκε επισήμως στις αρχές του 2001. Στην ηλεκτροπαραγωγή, δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις (...).
    *
    Αποκρατικοποιήσεις. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών και στόχο την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα».
    *
    «Απελευθέρωση αγορών. Υλοποίηση του προγράμματος απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, προώθηση απελευθέρωσης σε άλλους τομείς (μεταφορές, ταχυδρομεία)...».
    *
    Τα προηγούμενα αποσπάσματα περιέχονται στην προεκλογική έκδοση του ΠΑΣΟΚ με τίτλο: «2004 - 2008, Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, Το Σχέδιο για τη χώρα. Η αντίληψή μας. Οι προτάσεις μας», σελίδες 12 - 13.
    ***
    Αυτά έλεγαν το 2004.
    Ζητούσαν τα εύσημα γιατί επέδειξαν «επιθετική πολιτική» στο ξεπούλημα! Και γιατί θα γίνονταν - όπως «έταζαν» - ακόμα«επιθετικότεροι» ξεπουληματίες!
    *
    Επομένως, αν υπάρχει μια αλήθεια σε όλη αυτή την κωμωδία στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση από την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνέντευξη των «τροϊκανών», είναι η εξής:
    *
    Οι κυβερνώντες, πράγματι, ξεπουλάνε τον τόπο, αλλά όχι γιατί τους το υπαγορεύει η «τρόικα».
    Οχι γιατί συνθέτουν μια τάχα «ανήμπορη» κυβέρνηση μιας χώρας κατεχόμενης από το ΔΝΤ, από την ΕΕ και την ΕΚΤ.
    Δεν ξεπουλάνε γιατί είναι υποτελείς - ούτε καν το «άλλοθι» της υποτέλειας δε διαθέτουν.
    *
    Αντίθετα, ξεπουλάνε γιατί είναι ...επιμελείς! Ξεπουλάνε εν πλήρη συνειδήσει! Ξεπουλάνε όχι γιατί είναι ανδρείκελα της τρόικας, αλλά γιατί είναι τα πολιτικά ανδρείκελα της εγχώριας πλουτοκρατίας.
    Αυτή είναι η δύναμη κατοχής της Ελλάδας: Η πλουτοκρατία. Και οι κυβερνώντες τα όργανά της.

    Γράφει:

    ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

      Καμία «τρόικα» δε θα πει στον κ. Παπανδρέου τι να κάνει
      Ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να πωληθεί ελληνική γη».
      *
      Ομως το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, των επιχειρήσεων του δημοσίου, των ακινήτων του δημοσίου, ακόμα και της δημόσιας γης (!), παρά τις επικοινωνιακές αστειότητες στις οποίες αναγκάστηκε η κυβέρνηση με αφορμή τη συνέντευξη της «τρόικας», είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το έχει προαναγγείλει.
      Μάλιστα η προοπτική της εν λόγω «αξιοποίησης» (του ξεπουλήματος, δηλαδή), έχει εξαγγελθεί από τον κ. Παπανδρέου, πολλούς μήνες πριν το «ξεφωνίσουν» οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ.
      ***
      Ιδού:
      *
      «Το θέμα της δημόσιας περιουσίας πράγματι έχει μια καθυστέρηση. (...) Είναι από τις μεγάλες μας προτεραιότητες, και θα είναι και προς αξιοποίηση η δημόσια γη, για να μπορέσει να βοηθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία πόρων για τη χώρα μας».
      (Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, 12 Σεπτεμβρίου 2010)
      *
      «Μίλησα για την περιουσία του Δημοσίου, που μπορεί να αξιοποιηθεί με τρόπους που θα την αναπτύξουν και θα δώσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Αυτή την εποχή, παραδείγματος χάριν, συζητείται πολύ το θέμα του πιθανού αναπτυξιακού έργου του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό».
      (Τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ίδια συνέντευξη)
      *
      «Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».
      (Ομιλία του Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του «Economic Club» της Νέας Υόρκης, 22 Σεπτεμβρίου 2010).
      ***
      Αυτή είναι η αλήθεια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη καμία «τρόικα» για να του πει τι θα κάνει. Μπορεί και από μόνος του. Αλλωστε σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και πολύ πριν μιλήσει η «τρόικα», φρόντιζε να παρουσιάζει - αυτοπροσώπως - τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν για τους μεγαλοκαπιταλιστές στην Ελλάδα.
      *
      Ηταν ο ίδιος που έβγαζε στο σφυρί τις δημόσιες εγκαταστάσεις, τη γη και το φυσικό πλούτο της χώρας.
      *
      Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πιο «φιλόδοξα» σχέδια από εκείνα της «τρόικας». Δεν περιορίζεται «μόνο» σε ένα ξεπούλημα που αντιστοιχεί σε δημόσιο πλούτο αξίας 50 δισ. Το «μεσιτικό» του πρόγραμμα πάει πολύ μακρύτερα:
      Στο ξεπούλημα όλης - στην κυριολεξία - της Ελλάδας. Ξεπούλημα από το οποίο - βάσει των πρωθυπουργικών υπολογισμών ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου - οι καπιταλιστές θα αποσπάσουν δημόσια περιουσία ύψους 270 δισ. ευρώ!

      Δεν υπάρχουν σχόλια: