Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τα ψεματα τελείωσαν



Όσο νηφάλια και να προσπαθήσει κανείς να το δει –το προτεινόμενο απ’ την ‘τρόικα’ ‘πρόγραμμα ενεχυρίασης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων’- για την άντληση 50 δις, τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Πρώτο: Είναι πολύ διαφορετικό να εκχωρείς την εκμετάλλευση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο για μια υποδομή, ένα έργο, κλπ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ, επειδή ακριβώς δεν μπορείς και θέλεις να το φτιάξεις, και τελείως διαφορετικό να εκχωρείς ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσες να έχεις και μια δικαιολογία. Θέλησε για παράδειγμα κάποτε η πρωτεύουσα να αποκτήσει Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ή δίκτυο Υδροδότησης, και χρησιμοποίησε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης. Και εάν ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, περί κλοπής πρόκειται, στο τέλος πάντως, μας έμεινε τουλάχιστον το έργο. Πληρώνουμε, και θα πληρώνουμε ας πούμε 13 ευρώ διόδια στην γέφυρα του Ρίου, αλλά ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ. Στην τρέχουσα φάση ΔΕΝ υπάρχει καμιά δικαιολογία. Επειδή δηλαδή, είσαι στριμωγμένος οικονομικά, επειδή το ‘σοφό σχέδιο’ εξ αρχής ήταν ανέφικτο, θα αφήσεις το ιδιωτικό, ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να αλωνίσει για κάμποσες δεκαετίες;;

Δεύτερο: Τι σημαίνει ‘δημόσια περιουσία’;; Είναι κάτι που ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση;; Ή μήπως ανήκει σ’ όλους μας;; Μπορεί η κυβέρνηση να είναι ο ‘διαχειριστής’ της περιουσίας αυτής, από πότε όμως ο ‘διαχειριστής’ μπορεί να εκχωρήσει, χωρίς την ρητή εντολή του ‘ιδιοκτήτη’;; Άλλωστε η λέξη ‘διαχειριστής’ εδώ, έχει περισσότερο την έννοια του ‘θεματοφύλακα’ του ‘δημοσίου συμφέροντος’.

Τρίτο: Φαίνεται απ’ τις ‘αποτιμήσεις’ που κυκλοφόρησαν στις εφημερίδες (της περιουσίας) πως το πράγμα αφορά σαφώς και Κρατικές Επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, κλπ) που είναι ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ. Ποιο είναι το ‘κέρδος’ απ’ την εκχώρηση τέτοιων μονάδων;; Ασφαλώς το εφ’ άπαξ, αντίτιμο –που λόγω της στενότητας θα είναι και υποτιμημένο- που θα εισπράξεις, τώρα. Μόνο τώρα. Για μια και μόνη φορά. Που θα το εισπράξεις μόνο τώρα, και μάλιστα για να το δώσεις στους ..δανειστές ! Που δεν θα εισπράξεις ΤΙΠΟΤΕ δηλαδή. ΤΖΑΜΠΑ θα το δώσεις. Μετά;; Έχει κάποιος υπολογίσει, πόσα έσοδα θα εισέπραττες στο ..άπειρο μέλλον;; Αυτά τα εκχωρείς κοψοχρονιά. Με λίγα λόγια, πουλάς την χήνα με τα χρυσά αυγά.

Τέταρτο: Έχει την νομιμοποίηση η τρέχουσα κυβέρνηση να το κάνει όλο αυτό;; Ψηφίστηκε με αυτό στο προεκλογικό της πρόγραμμα;; Ήξερε ο ψηφοφόρος τις προθέσεις της;; Θα πείτε, νομιμοποίηση δεν είχε ούτε για τις περικοπές, ούτε για τους συμβασιούχους, ούτε για τίποτε απ’ όσα ζήσαμε: Υπάρχει όμως εδώ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Διότι τα ‘μέτρα’ επί των περικοπών, οι νόμοι, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά, όλα τέλος πάντων, μπορείς θεωρητικά, ως ψηφοφόρος, επιλέγοντας μια άλλη κυβέρνηση, να τα επαναφέρεις. Διορθώνονται. Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ όμως, είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Ακόμη και η μη συμφέρουσα ενεχυρίαση, αποτελεί μεγάλη ΖΗΜΙΑ για όλους μας, και βέβαια καμιά ..εξεταστική του μέλλοντος δεν μπορεί να την ..αποσβέσει. Το κακό θα έχει γίνει.

Όσο, λοιπόν νηφάλια και να προσπαθήσει κανείς να το σκεφτεί, είναι θλιβερότατο. Η αποκοτιά των ανόητων ‘εκπρόσωπων’ να αποκαλύψουν την αλήθεια, υπό άλλες συνθήκες, -και άλλον πρωθυπουργό- θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, η κυβέρνηση να βρεθεί πάλι με το όπλο της άρνησης στα χέρια. Μια πρώτης τάξεως αφορμή, να κινητοποιήσει η ίδια τον λαό και να τους ‘τρομάξει’ στ’ αλήθεια αυτή τη φορά.

Δυστυχώς. Φαίνεται πως η κυβέρνηση το έχει πια αποφασίσει, ίσως και προ-συμφωνήσει. Οι λεονταρισμοί της εκ των υστέρων δεν έπεισαν κανέναν. Ακούω, διαβάζω, διάφορα περί πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ αυτή τη στιγμή να σώσουν απολύτως τίποτε. Ακόμη και εάν γίνουν, το αποτέλεσμά τους γνωστό είναι. Το ΠΑΣΟΚ θα επανεκλεγεί, και μάλιστα ακόμη πιο επιζήμιο, αφού θα έχει πιο ‘φρέσκια’ εντολή. Εκτός εάν υπολογίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 20% κι άλλο τόσο το ΚΚΕ και θα ..συγκυβερνήσουν. Θα έλεγα, πως σύσσωμο το ΠΟΛΙΤΙΚΟ τοπίο μας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει λύση. Κανονικά, εάν λειτουργούσε η δημοκρατία,  θα έπρεπε να παρέμβει, και  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως το Σ.τ.Ε, ο Άρειος Πάγος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Πανεπιστημιακοί,  οι Συνταγματολόγοι, δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος. Δεν θα το κάνουν.

Μένει να δούμε, εάν μπορούν οι πολίτες, να εμποδίσουν το κακό. Διότι, όλοι τώρα ξέρουμε. Τα ψέματα, έχουν τελειώσει._

Δεν υπάρχουν σχόλια: