Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Απολογία από τους Υποτελείς του Μνημονίου


του Σπύρου Κότσια, 
Πρώην Προέδρου ΠΟΣ

Ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζει τη θέση της από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ ιδιωτικού τομέα που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Την ανακοίνωση υπογράφουν 102 συνδικαλιστικά στελέχη μεταξύ των οποίων τα 21 μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με προεξάρχοντα τον κ Γ Παναγόπουλο Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, 40 Πρόεδροι εργατικών και οι Πρόεδροι μεγάλων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ένα περίπου χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου θυμήθηκαν να καταδικάσουν την ασκούμενη κατ’ εφαρμογή του οικονομική πολιτική η οποία όπως αναφέρουν « δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευθήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε.

Ετεροχρονισμένα ανακάλυψαν ότι η «συνταγή» της Τρόικας επέβαλε μέτρα κοινωνικά άδικα που έσπασαν κυριολεκτικά τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας της μισθωτής εργασίας «ενώ ακόμη και τώρα οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόϊδων».
Για το λόγο αυτό απευθυνόμενοι στην Κυβέρνηση την καλούν να αποτινάξει «το στενό κορσέ» του Μνημονίου το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί τον οδικό χάρτη της εσωτερικής της πολιτικής και την προτρέπουν να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του.

Κάνουν σκληρή κριτική στα κόμματα της αριστεράς και χαρακτηρίσουν ανεδαφική την πρόταση για στάση πληρωμών, τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής η οποία θα εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους και την έξοδο από την ΟΝΕ. Όπως αναφέρουν η πρόταση αυτή δεν οδηγεί σε «πτώχευση της πλουτοκρατίας». Με βάση ποιες μελέτες και αναλύσεις κατέληξαν στην άποψη αυτή οι «μεγαλοσυνδικαλιστές» του ΠΑΣΟΚ δεν μας το λένε.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός το οποίο θα ήταν ικανό να σηματοδοτήσει τη ρήξη του εργατικού κινήματος με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνδικαλιστές τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα είχαν φροντίσει με διακριτό τρόπο να αποστασιοποιηθούν από αυτές.

Δεν το έκαναν αντίθετα επέλεξαν να χειραγωγήσουν το κίνημα ώστε οι αντιδράσεις των εργαζομένων να μην πάρουν διαστάσεις ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, ο Γ Παναγόπουλος μάλιστα έσπευσε να υπογράψει διετή συλλογική σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο όρο του Μνημονίου που επέβαλλε τη συναίνεση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων.

Εύλογα διερωτάται κανείς ποιες ήταν οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ όταν η Κυβέρνηση μείωνε τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργούσε τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το επίδομα αδείας, αύξανε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τους συντελεστές του ΦΠΑ, απορρύθμιζε την αγορά εργασίας, καταργούσε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και μετέτρεπε τη σύνταξη σε επίδομα κηδείας;
Ποια ήταν η βοήθεια που προσέφερε στους σιδηροδρομικούς και πώς σήμερα αντιμετωπίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα συγκοινωνίας για να μην περάσουν τα σχέδια της τρόικας και της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή τους;
Και εάν υποθέσουμε ότι τα περιθώρια παρέμβασης της Συνομοσπονδίας για να προστατέψει τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν περιορισμένα εξαιτίας της κατασυκοφάντησης που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από την κυβερνητική προπαγάνδα, τι κάνει για να προστατέψει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από τις απολύσεις, τη μείωση των αποδοχών τους με την σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, την περικοπή των αποζημιώσεων;

Ανήμπορη η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος αρκείτε στην έκδοση ανακοινώσεων και σε δηλώσεις στα ελεγχόμενα πλήρως από Κυβέρνηση και τρόικα ΜΜΕ. Κατά καιρούς διοργανώνει και καμιά απεργία κάτω από την πίεση των εργαζομένων και μάλιστα κατόπιν εορτής όπως συμβαίνει και τώρα που κήρυξε πανελλαδική απεργία για τις 23 Φλεβάρη όταν τα στελέχη της τρόικας θα έχουν αποχωρήσει και τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα έχουν κλειδώσει.

Δυστυχώς για τον κ Παναγόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές που υπογράφουν την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ το συνδικαλιστικό κίνημα και λόγω της δικής0020τους αβελτηρίας και στάσης έχει υποστεί οδυνηρή ήττα οι συνέπειες της οποίας είναι βαρύτατες για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους νέους, οι οποίοι βλέπουν πλέον ότι όχι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά και οι ίδιες τους οι ζωές θα λεηλατηθούν από τους ξένους δυνάστες, τους εγχώριους μεταπράτες και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί πιστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: