Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Προϋπολογισμός 2011: Τι θα πληρώσει για αναθεώρηση ΑΕΠ, δαπάνες για τόκους, χρεολύσια και Συμβούλους Αποκρατικοποίησης


www.bankingnews.gr

Μ. Χριστοδούλου

Την  αλμυρά έρημο καλείται να διασχίσει η ελληνική οικονομία, η οποία το 2011 καλείται  να πληρώσει μόνο για χρεολύσια περίπου 47 δις.  ευρώ. 
Το ποσό είναι τεράστιο και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εάν  συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για τόκους ύψους  12,3 δις. ευρώ με τους οποίους θα επιβαρυνθεί το ίδιο έτος ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα χρεολύσια τα οποία σχετίζονται με τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης θα φθάσουν του χρόνου σε 145,6 εκατ. ευρώ.
Τα έξοδα όμως για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ. Το 2011 θα πρέπει να πληρωθούν και οι Σύμβουλοι Αποκρατικοποίησης οι οποίοι για να τρέξουν τα project του Δημοσίου θα λάβουν το ποσό των 29 εκατ. ευρώ .
Από αυτά τα 2 δις. θα δοθούν σε ιδιώτες σύμβουλους  ενώ σε 27 εκατ. ευρώ  ανέρχεται η αμοιβή των εταιριών.
Επίσης, το ποσό των 1,255 δις. ευρώ θα πληρώσει ο προϋπολογισμός προκειμένου να καλύψει δάνεια τα οποία δόθηκαν σε ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στα 200 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια ενώ 7 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει το μέτρο της απόσυρσης.
Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει και αποθεματικό ύψους 580 εκατ. ευρώ ενώ έχει συνυπολογίσει  και το κόστος από τη νέα  αναθεώρηση του ΑΕΠ  που θα φθάσει το 1,7 68 δις. 
Να σημειωθεί ότι η νέα αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών που θα έχει ως έτος βάσης το 2005 θα γίνει σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα (το 2006) πρότεινε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Κομισιόν ενέκρινε αναθεώρηση κατά 9,6%.
Αυτά προκύπτουν από την αναλυτική κατανομή των πιστώσεων του Προϋπολογισμού του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  ακολουθώντας την υποχρέωση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαχινίδη οι δαπάνες για το 2011 φθάνουν τα 75,74 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος- μετά τους τόκους και τα χρεολύσια - να απορροφούν οι πιστώσεις για τις συντάξεις των πολιτικών υπαλλήλων (3,18 δισ. ευρώ) και των ενστόλων (στρατός, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) που φθάνουν τα 2,24 δισ. ευρώ. 
Οι δαπάνες για συντάξεις πρωθυπουργών και βουλευτών φθάνουν φέτος τα 34 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: