Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τράπεζες... εναντίον κυβερνήσεων Πηγή:www.capital.gr


Πηγή capital gr
Του Γιάννη Αγγέλη 

Ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ τα ποσά που αναζητούν μέσω των αγορών οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους την ίδια στιγμή που οι τράπεζες των ίδιων χωρών βγαίνουν στις "ίδιες" αγορές είτε για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε για να πουλήσουν "χαρτιά" για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Μέσα στον Ιανουάριο περισσότερες από 50 δημοπρασίες έχουν προγραμματισθεί στις οικονομίες της ευρωζώνης για τη συγκέντρωση 70 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους σε μια ... ανταγωνιστική αντιπαράθεση με τις ευρωτράπεζες οι οποίες επίσης αναζητούν αγοραστές για τις νέες εκδόσεις μετοχών τους για εταιρικά ομόλογα (Commercial Papers΄) και τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια δανείων, όντας παράλληλα οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι αγοραστές των υπό έκδοση κρατικών τίτλων!

Η "δοκιμασία" θα πάρει διαστάσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 και θα τεστάρει τις προθέσεις των αγορών όσον αφορά τις ευαίσθητες περιοχές των ομολόγων της νότιας ευρωζώνης αλλά και των "ευρωομολόγων" που ετοιμάζεται να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο διάσωσης (EFSF) για την χρηματοδότηση της Ιρλανδίας.

Η πρώτη δόση βοήθειας άλλωστε προς την Ιρλανδία θα έρθει από την Κομισιόν και όχι από τα διμερή κρατικά δάνεια μέσα στον Ιανουάριο.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που θα "τεστάρει" επίσης τις διαθέσεις των αγορών είναι η ανακοίνωση στις 14 Ιανουαρίου του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν χθες ο πληθωρισμός ξεπέρασε το Δεκέμβριο για πρώτη φορά το 2% από τον Νοέμβριο του 2008. 

Σύμφωνα με τις προσωρινές τους εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα είναι 2,2% και είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει το ύψος των επιτοκίων στις δημοπρασίες των βραχυπρόθεσμων τίτλων (εντόκων γραμματίων) που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: