Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Lex: Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί εκτός ευρώ



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Μια φορά κι έναν καιρό, οι συζητήσεις για την Ιταλία είχαν ως επίκεντρο το ποδόσφαιρο ή τις διακοπές στην Τοσκάνη. Ξαφνικά, το μόνο για το οποίο όλοι συζητούν είναι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας (μιας και το αναφέραμε, πλησιάζουν ξανά το 7%). 

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την κρατούσα άποψη: ότι το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την ευρωζώνη.

Είναι αλήθεια πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν ιταλικούς κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν.

Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο: ότι, δηλαδή, εάν σωθεί η Ιταλία θα σωθεί και η ευρωζώνη. Η ένωση έχει θεμελιώδη ελαττώματα που παραμένουν. Ειδικότερα, ο ιός που έχει μολύνει την ευρωζώνη – ξεκινώντας από την Ελλάδα – παραμένει στον οργανισμό της. Η ευρωζώνη δεν θα σωθεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το ελληνικό μπέρδεμα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φύγει η Ελλάδα.
Η χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης επιμένει επειδή οι αξιωματούχοι αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Η στάση τους άρχισε να αλλάζει το 2011 με τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Παρόλα αυτά, παραμένει το πιο σημαντικό αναπάντητο ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.
Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αποτυγχάνει, αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι τρομακτική για την Ελλάδα: μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες, αιφνίδιες χρεοκοπίες και ακραία κοινωνική αναταραχή. Η ελληνική οικονομία όμως, αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ευρωζώνης. Μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη και θα ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις. 

Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μία διαχειρίσιμη περίπτωση: τα δεινά της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός του ευρώ, τα προβλήματά της έχουν οδηγήσει σε παράλυση τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα αποτελεί αντιπερισπασμό από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Το 2012, η ευρωζώνη θα πρέπει να αγνοήσει τα δέντρα και να φροντίσει το δάσος.



3 σχόλια:

Αντώνης Δ. Πολίτης είπε...

Απίθανα πράγματα διαβάζουμε εδώ!

Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Ελλάδα! Όχι φίλοι μου δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κρύψουν κάτω από το μικρό ελληνικό χαλί όλες τις εγγενείς συστημικές αντιφάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο Παπανδρέου πρέπει να κριθεί και μεταξύ άλλων για αυτό ακριβώς.

Η αυτοκριτική μας στο εσωτερικό πρέπει να είναι διαρκής και ανελέητη. Έχω πει ξανά ότι πρέπει να σταθούμε μόνοι μας στα δικά μας πόδια. Δεν θα αναλάβει ο Γερμανός να δημιουργήσει για εμάς πρωτογενή πλεονάσματα. Πράγματι η κρίση έχει και μια ελληνική διάσταση.

Όμως αυτά εδώ στο εσωτερικό. Όταν πηγαίνουμε έξω δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε την Ελλάδα της ασωτίας. Η Ελλάδα δεν είναι ο Τιτανικός!

Όσοι με τις πράξεις τους και τις παραλήψεις του δημιούργησαν αυτή την εικόνα θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό.

Όσοι νομίζουν ότι κατηγορώντας την Ελλάδα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ θα κερδίσουν οτιδήποτε ματαιοπονούν.

Δεν θα φύγουμε, θα μείνουμε εδώ και θα παλέψουμε...

Ανώνυμος είπε...

Μας βαλαν με το ζορι για να μας καταστρεψουν και μας διωχνουν τωρα σαν αποδιοπομπαιους τραγους, αφου πετυχαν τον σκοπο τους, βριζοντας μας αισχροτατα. Ετσι μιστερ Lex; 'Η μηπως Lucifer;

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω θυμό στις προηγουμενες απαντησεις, και αυτό ειναι κατι που το γνωριζουν ο Παπαδημος και το συναφι του.

Όποτε λοιπον θα χρειαζεται να περασουν κατι "δυσκολο",
θα φροωτιζουν να το ντυνουν με το μανδυα της αποχωρησης του Ευρω.

Είτε λετε ΝΑΙ, ειτε μας βγαζουν από το ευρώ!

θα μας λενε. Και ο δικος σας θυμος ειναι η τελεια δικαιολογια για αθε συμφωνια υποτελειας. Πχ θελετε Αγγλικο Δικαιο για τα νέα Δανεια ή να βγουμε από το Ευρώ? Θέλετε να πουλησουμε Υγεια/Ασφάλιση/Ενεργεια/Νερο ή να βγουμε απο το ευρώ?

Και τα γαιτανάκι συνεχιζετε.

Τι προτεινω?
Αν κοιταξουμε ψυχρά λογικά ποια ειναι η κατασταση της Ελ. Οικονομίας θα καταλαβουμε πως μας περιμένει Σοκ και Δεος είτε μεινουμε ειτε βγουμε απο το ευρώ.

Μετά πολύ περισσοτερο κατανοτητο γιατι μερικοι υποστηριζουν πως εκτος ευρω θα εχουμε περισσοτερες πιθανοτητε αναταξης.

Παντως δεν εννοω πως δεν χρειαζεται να θυμωνουμε για τιςαποτυχες τους που μας φερανε εδω.