Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Ίσως να μην αρκεί το κούρεμα 50% για ΕλλάδαΠηγή: euro2day

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος υποδεικνύει πως το ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι πλέον βιώσιμο, ακόμη και με κούρεμα 50%, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal. 

«Το κούρεμα του 50% μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό», ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ταμείου. 

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν μάλιστα ότι «η ανάλυση που έχει γίνει για την βιωσιμότητα του χρέους δεν ισχύει πλέον», σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η WSJ. Ο ίδιος αξιωματούχος συμπληρώνει πως για να είναι διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος «απαιτείται είτε μεγαλύτερο κούρεμα ή επιπλέον δάνεια από την Ευρώπη» 

Επισημαίνεται ότι στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ ανέφερε ότι εάν το κούρεμα 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο. Παράλληλα όμως,προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε το 2011 συρρ«Το αποτέλεσμα επηρεάζεται από την πορεία της ανάπτυξης…. ακόμη και από μικρές αποκλίσεις από τους μακροοικονομικούς στόχους και τους στόχους του προγράμματος» αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στην WSJ και συμπληρώνει: «σε περίπτωση χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης το αποτέλεσμα δεν θα είναι βιώσιμο» ίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% και 3% για το 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια: