Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΒΒC: Η υγεία των Ελλήνων θα επιδεινωθεί λόγω της κρίσης


Πηγή: Ημερησία

Αναφορά στην Ελλάδα κάνει το BBC σε άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκή κρίση: Γιατί η Ελλάδα είναι ο ασθενής της Ευρώπης».
Το αγγλικό μέσο παραθέτει παραδείγματα Ελλήνων που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη χρεωμένοι και χωρίς δουλειά, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στους κινδύνους που εγκυμονούν για τους πολίτες οι «τυφλές» περικοπές στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το BBC, το 15% των Ελλήνων είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ή υπηρεσίες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ παραθέτει και δήλωση του παιδιάτρου και προέδρου των Γιατρών του Κόσμου Ν. Κανάκη, ο οποίος τονίζει ότι «σε περίοδο κρίσης όμως, οι άνθρωποι αποφεύγουν τους γιατρούς».
Η συγκλονιστική ιστορία της Μαρίνας Δ., την οποία παραθέτει το BBC είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική της κατάστασης που επικαλείται. Η Μαρίνα είχε επιχείρηση που έκλεισε το 2009, καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα δάνεια που είχε πάρει, ενώ όσες οικονομίες είχε τις ξόδεψε σε δικηγόρους.
Η πίεση που της ασκήθηκε της προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ ένα χρόνο μετά διαγνώσθηκε με καρκίνο. Παρ' όλα αυτά, η θεραπεία της διακόπηκε πρόσφατα καθώς δεν είχε πληρώσει την ασφάλειά της, ενώ το ίδιο είχε γίνει με τη θεραπεία αποκατάστασης για το εγκεφαλικό.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγα έτσι. Πρέπει να πεθάνω επειδή η χώρα μου βρίσκεται σε οικονομικά ερείπια και κατέρρευσε το Εθνικό Συστήματος Υγείας;» διερωτάται η ίδια με πικρία και πόνο.
Το αφιέρωμα του BBC καταλήγει προειδοποιώντας για κινδύνους και απρόβλεπτες συνέπειες από τις περικοπές στην Υγεία και απευθύνει το ερώτημα: «Μπορεί άραγε η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών χωρίς να επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία των Ελλήνων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: