Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Wikileaks: Οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν απ' τα ελληνικά ομόλογα με carry tradeΈγγραφο του Wikileaks που αποκαλύπτει το XrimaNews.gr και το οποίο προέρχεται από το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν με το να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να δανείζουν με υψηλά επιτόκια στο ..
ελληνικό κράτος (!) αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Το έγγραφο μάλιστα έχει ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου του 2009 δηλαδή οι τράπεζες ακολουθούσαν αυτήν την πρακτική ακόμη και μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης γνωρίζοντας πως η Ελλάδα χρειαζόταν όση στήριξη μπορούσε να βρει.

Μάλιστα στη συζήτηση γίνονται αναφορές για την περίπτωση πτώχευσης, τις αγορές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν ελλείμματα και χρέος, δείχνοντας ότι ενώ όλοι αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση είναι επείγουσα παρόλα αυτά οι τράπεζες κάνουν, όπως αναφέρει το έγγραφο, 'carry trade', δανειζόμενες φθηνά και χρησιμοποιώντας τα χρήματα αυτά για να δανείσουν στο κράτος ακριβά.
είχε αποκαλυφθεί άλλη μία από τις κρυφές πλευρές της κρίσης. Αξίζει το συγκεκριμένο άρθρο να συνδυαστεί με την αποκάλυψη Wikileaks για να καταλάβει κανείς τί είδους "στήριξη" λαμβάνει η Ελλάδα τόσο καιρό.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: