Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ευρω-κρίση: Θα τυπώσει χρήμα η Γερμανία; Τελικά ΝΑΙ



Το EFSF ως ένα ωραίο και γυαλιστερό κουτί, που όμως μέσα...είναι άδειο

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
του ciaoant1

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας, είχαμε μιλήσει για τη μόχλευση, και είχαμε εξηγήσει τι σημαίνει αυτό ειδικά για την περίπτωση του EFSF, του ευρωπαϊκού ταμείου για τη σωτηρία των τραπεζών.

Όπως είχαμε εξηγήσει, τα πραγματικά κεφάλαια που υπάρχουν στο EFSF είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 1 τρις ευρώ που υποτίθεται ότι πρέπει να καλύψει. Και αυτός είναι ο λόγος ('έλλειψη εμπιστοσύνης') που οι κεφαλαιοκράτες στις διεθνείς χρηματαγορές ΔΕΝ πείθονται ότι μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι απώλειες των τραπεζών, και οι μετοχές πέφτουν, τα spreads ανεβαίνουν, κτλ.

Μάλιστα, οι τράπεζες ήδη προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ιταλικά ομόλογα που κατέχουν - όπως μεταδίδει το zerohedge ήδη προγραμματίζουν να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα ύψους 300 δις ευρώ. Οι τραπεζίτες ήδη πιέζουν δηλαδή για να "ταϊστούν" από τα κρατικά ταμεία.


Και δεν είναι μόνο η Ιταλία βέβαια, είναι πολλές άλλες χώρες, μικρές ή μεγάλες, και στο μέλλον θα γίνουν ακόμα περισσότερες, μιας και όλη η Δύση (άρα και η Γαλλία, άρα ακόμα και η ίδια η Αμερική), πλην Γερμανίας, έχει "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" -> "πρόβλημα χρέους" λόγω του ότι η αποσαθρωμένη παραγωγική τους βάση σημαίνει ότι δεν παράγουν τόσο πολύ πλούτο όσο χρειάζεται για να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Αφού όμως τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν - και αυτό δε θα το επιτρέψουν να συμβεί οι κυβερνώντες. Η σωτηρία των τραπεζών είναι "το Α και το Ω" για αυτούς, όπως ήδη έχουν αποδείξει με τα τεράστια πακέτα σωτηρίας που τους χάρισαν και συνεχίζουν να τους χαρίσουν, αφήνοντας την κοινωνία να λιμοκτονεί χωρίς πόρους.

Στην Ευρώπη, υπάρχει μια μεγάλη ιδιομορφία όμως: Η Γερμανία αντέχει την υψηλή ισοτιμία του ευρώ, και άρα δεν έχει μεγάλη ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματος όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, η Γερμανία δε θέλει να υπερπληθωρίσει το νόμισμα, έχοντας την τραυματική εμπειρία του μεσοπολέμου όπου το μάρκο έχασε εντελώς την αξία του.

Γι' αυτό και η Γερμανία διαρκώς φέρνει αντιρρήσεις στην εκτύπωση πληθωριστικού ευρώ. Οι "εταίροι" της εξωθούνται να της παραδώσουν "γη και ύδωρ", προκειμένου να δεχτεί να πληθωρίσει έστω και "λίγο" το ευρώ, κάτι που η Γερμανία κάνει, έστω και με μια σχετική "φειδώ" (σε σχέση τουλάχιστον με την Αμερική).

Θυμίζουμε πχ μια ιστορία από το 2009, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε για πρώτη φορά να τυπώσει ευρώ, και συγκεκριμένα 60 δις: Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί η απόφαση, η Μέρκλε βγήκε δημοσίως καικατσάδιασε την ΕΚΤ, η οποία σταμάτησε άμεσα την εκτύπωση ευρώ.

Όμως, η ιστορία αυτή δεν τελείωσε εκεί, καθώς χωρίς την εκτύπωση ευρώ, οι τράπεζες θα χρεωκοπούσαν. Έτσι, αφού πρώτα η Γερμανία έφερε τα πράγματα "στο απροχώρητο", και οι "εταίροι" της δέχτηκαν να "προτεκτορατοποιηθούν", μετά τύπωσε χρήμα, έστω και όσο πιο "λίγο" μπορούσε. Εξ ου και τα διάφορα ευρωπαϊκά "ταμεία σταθεροποίησης", EFSF, κτλ.

Τι θα κάνει τώρα λοιπόν, που χρειάζονται εκ νέου πληθωριστικά χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες; Θα τυπώσει; ΝΑΙ.

Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία προωθεί σχέδια για "ευρώ δύο ταχυτήτων" - ώστε να μπορέσει να κρατήσει το ευρώ-σύστημα με όλα του τα πλεονεκτήματα (ευρώ ως 'αντι-δολάριο', μεγάλα συνδυαστικά αποθεματικά σε χρυσό), αλλά και να τυπώσει το (δεύτερο) ευρώ, διασώζοντας έτσι και τις τράπεζες της.

Βέβαια, η Bundesbank το αρνείται (δείτε πχ ένα σημερινό άρθρο όπου λένε ότι δε θέλουν να τυπωθεί τίποτα, κτλ), ωστόσο αν δεν τυπώσουν, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν. Στο τέλος λοιπόν, θα τυπώσουν, και το σχέδιο για δύο διαφορετικά ευρώ τους εξυπηρετεί, ώστε να τυπώσουν το "άλλο" ευρώ, και όχι το "δικό τους" ευρώ.

Παράλληλα, όπως έχουμε δει, Ρωσία και Κίνα "παζαρεύουν" για το τι θα πάρουν ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν και αυτές. Προς το παρόν, "επιφυλάσσονται", έως ότου καταρχήν εκτελέσει η Γερμανία το δικό της ρόλο, τυπώνοντας χρήμα.

Αυτό όμως αργά ή γρήγορα, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα γίνει.

«Game over: Τυπώστε χρήμα»
Spoiler: 

Τρέμει η Ευρώπη από τους τριγμούς της Ιταλίας... Πάνω από 400 δισ. ευρώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών
Spoiler: 

Ρουμπινί: Μετρημένες οι μέρες της Ιταλίας στην Ευρωζώνη αν…
Spoiler: 

Να τυπώσει ή να μην τυπώσει;
Αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης»

Spoiler: 

Ανήσυχη η Μόσχα για την κρίση στο ευρώ, ο EFSF «δεν φτάνει» φοβάται ο Πούτιν
Spoiler: 

Σε αναζήτηση επενδυτών
Η ευρωπαϊκή κρίση και ο EFSF στο επίκεντρο της επίσκεψης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ιαπωνία

Spoiler: 


Την ίδια ώρα, η Τelegraph αποκάλυψε ότι το EFSF έχει ήδη αρχίσει να τυπώνει χρήμα, αγοράζοντας το ίδιο τα ομόλογα του με λεφτά που δεν έχει, αλλά εμμέσως τα δημιούργησε από το πουθενά - αν και το EFSF επισήμως το αρνήθηκε:

European Ponzi Goes Full Retard As EFSF Found To Monetize... Itself
Sources said the EFSF had spent more than € 100m buying up its own bonds to help it achieve its funding target after the banks leading the deal were only able to find about €2.7bn of outside demand for the debt.

Επιπλέον, η ολλανδική τράπεζα ING εκτιμά ότι μέσω των πακέτων σωτηρίας που τάχα "σώζουν την Ελλάδα"...η Ελλάδα έχει πληρώσει απίστευτα ποσά προς τις γερμανικές τράπεζες:

ING: Οι Ελληνες πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών
Η κρίση ωφέλησε 9 δισ. ευρώ τη Γερμανία, εκτιμά ολλανδικός τραπεζίτης
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο EUobserver.com (πρόκειται για μια ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα που καλύπτει θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης), «με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρωμαλέους ρυθμούς την χρονιά που πέρασε και με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, ο Μπρζέσκι υπολόγισε ότι από τη διαφορά των αποδόσεων ομολόγων που εξέδωσε η Γερμανία συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων χωρών, το Βερολίνο καρπώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 9 δισ. ευρώ».

«περιέργως, τα κονδύλια που αυτά ξεπερνούν την φορολογική ελάφρυνση κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Μοιάζει σαν οι Ελληνες να χρηματοδοτούν τη γερμανική φορολογική μεταρρύθμιση».
Μ' αυτά και μ' αυτά, η Ουγγαρία που σκεφτόταν να μπει στο ευρώ..τώρα το ξανασκέφτεται:

Δεύτερες σκέψεις από την Ουγγαρία για το ευρώ

Η Ουγγαρία ενδέχεται να επανεξετάσει τον στόχο να υιοθετήσει το ευρώ εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην Ευρωζώνη αφότου η Ουγγαρία εξέφρασε τη βούληση να υιοθετήσει μελλοντικά το ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο MTI.

Δεν υπάρχουν σχόλια: