Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Θετικό το διεθνές πρόσημο για τον Λουκά Παπαδήμο»



ΠΗΓΗ: RedNoteBook
Μια προσεκτική ματιά στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις των κομμάτων αρκεί για να καταρριφθεί ο μύθος του καταξιωμένου στην Ευρώπη νέου πρωθυπουργού
Των Γιάννη Μπουρνου και Χάρης Συμεωνίδου

Στη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας στέκονται τα ξένα ΜΜΕ.

ΑΝΤ1 online, 10.11.2001

Άστραψε τo Mega και βρόντηξε η Καθημερινή για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον εθνοσωτήρα Λουκά Παπαδήμο και το σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου από το τρικέφαλο «κόμμα του Μνημονίου».

Μόνο που, απ΄ ό,τι φαίνεται, οι επικοινωνιακοί στυλοβάτες του νέου χρηματοπιστωτικού αυταρχισμού παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στην επισκόπηση των ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ και την άλλη όψη του νομίσματος.

Αρχής γενομένης από τη Γερμανία, διαφαίνεται ότι η συμμετοχή της ελληνικής ακροδεξιάς στην κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» όχι μόνο δεν θα «διευκολύνει την παροχή της 6ης δόσης», αλλά, αντιθέτως, έχει ήδη προκαλέσει πολιτική αναταραχή στους κόλπους του αστικού μπλοκ εξουσίας.


Στις 7.11 η κίτρινη Bild, των 2,9 εκατομμυρίων φύλλων κυκλοφορεί με τίτλο «Ο Παπανδρέου φεύγει. Έρχεται ο εχθρός των Εβραίων;», με συνοδευτική φωτογραφία το δίδυμο Γ. Παπανδρέου – Γ. Καρατζαφέρη.

Στις 11/11 η ίδια εφημερίδα επιμένει στο ζήτημα, με τίτλο «Σκοτεινή σκιά πάνω από τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση της Ελλάδας συμμετέχουν και οι εχθροί των Εβραίων! Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων ασκεί κριτική λόγω τοποθέτησης μελών του άκρως συντηρητικού κόμματος σε υπουργεία της κυβέρνησης».

Η Μέρκελ δέχεται εντονότατες πιέσεις από το -συντηρητικής απόχρωσης- «Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία», του οποίου ο Πρόεδρος, Dieter Graumann, επισημαίνει: «Το γεγονός ότι πλέον είναι επιτρεπτό σε μέλη αυτού του κόμματος (σ.σ: εννοει τον ΛΑ.Ο.Σ.) να συμμετέχουν σε υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση είναι πολύ θλιβερό. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να μπει σε διαδικασίες διαβούλευσης με την κυβέρνηση αυτή».

Την ίδια μέρα (11.11), ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμόςN-TV (που συνεργάζεται στενά με το CNN) κάνει ειδική αναφορά στους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, τους οποίους χαρακτηρίζει αντισημίτες και εθνικιστές .

Την αμέσως επόμενη (12.11), η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της Γερμανίας, η Die Zeit (με πωλήσεις γύρω στα 500.000 φύλλα), αναφέρει: «Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συμμετέχει ένα δεξιό εθνικιστικό κόμμα στο κυβερνητικό σχήμα «εθνικής ενότητας»: Ο Μάκης Βορίδης του ΛΑ.Ο.Σ. θα διευθύνει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ήταν μέλος της νεολαίας της στρατιωτικής δικτατορίας και διτηρούσε πολύ καλές σχέσεις με το ακροδεξιό κόμμα Front National του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη Γαλλία. Ο κομματικός φίλος του Βορίδη, Άδωνις Γεωργιάδης, εκδότης ενός αντισημιτικού περιοδικού, θα γίνει υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας». Το άρθρο τηςDie Zeit κλείνει επίσης με αναφορά στη δήλωση του  Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων, Dieter Graumann .

Τέλος, η συντηρητική καθημερινή εφημερίδα, FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), στο ρεπορτάζ της για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τη σύνθεσή της, χαρακτηρίζει το ΛΑ.Ο.Σ. ως «το κόμμα του λαϊκιστή Καρατζαφέρη».

Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν μένουν, όμως, μόνο σε αυτή τη σκοτεινή πλευρά της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους επικοινωνίας, που φαίνεται ότι «ξέχασαν» εύκολα το ρόλο του Λουκά Παπαδήμου κατά την κρίσιμη περίοδο της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF αναρωτιέται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 8ης Νοεμβρίου αν ο κ. Παπαδήμος πράγματι δεν είχε ιδέα για τα μαγειρεμένα νούμερα και τα «Greek Statistics». Το ρεπορτάζ της ZDF έχει τίτλο «Νέα κυβέρνηση με πρόσωπα κλειδιά του παρελθόντος;».

Ειδική αναφορά στη «σκοτεινή πλευρά του Παπαδήμου» κάνει στις 10.11 και η μεγάλη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Έχει τη φήμη του έμπειρου ειδικού, υπάρχουν όμως και κάποια σκοτεινά σημεία στο παρελθόν του (...) Απο τη δεκαετία του ΄90 ήταν Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος – από εκείνη την περίοδο υπάρχουν φήμες για τη συμμετοχή του στα στατιστικά κόλπα. Η Ελλάδα τότε έκρυψε το πραγματικό ύψος του χρέους, για να μην διακινδυνεύσει την πολυπόθητη συμμετοχή της στο ευρώ».

Οι αρνητικές αντιδράσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν περιορίζονται, όμως, στη Γερμανία, ούτε μόνο στο επίπεδο των ΜΜΕ.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να νομιμοποιήσει την παρουσία της ακροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα, αποδομεί ραγδαία το προφίλ του κόμματος και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακότερων συμμάχων του. Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εταίρος του ΠΑΣΟΚ στο Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ανακοίνωσε επίσημα δια του εκπροσώπου τύπου του ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαρκοζί, εκείνο δεν παρέχει την στήριξή του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής σε αυτήν της ακροδεξιάς του ΛΑ.Ο.Σ: «Ο εκπρόσωπος του PS είπε ότι είναι συγκλονισμένος από τη σύνθεση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα που δίνει θέση στους εκπροσώπους της άκρας δεξιάς παράλληλα με το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα-μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Είναι απαράδεκτο να σχεδιαστεί το μέλλον μιας χώρας στη Ζώνη του Ευρώ μέσω μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που ενσωματώνει την άκρα δεξιά (...) Δεν βλέπω πώς η ενσωμάτωση της άκρας δεξιάς θα φέρει μια καλύτερη λύση στο πρόβλημα», είπε».

Για το τέλος αυτής της απόπειρας αποδελτίωσης κρατήσαμε τα αυτονόητα, πλην όμως ενδιαφέροντα και ενδεικτικά των μετώπων πάλης που ανοίγει η Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε σχετική του ανακοίνωση, στις 13.11, με τίτλο «Χρηματοπιστωτικός αυταρχισμός μεταμφιεσμένος σε εθνική σωτηρία», και θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το νέο κυβερνητικό ‘κόμμα του Μνημονίου’ αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ (μέλος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), τη Νέα Δημοκρατία (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και το ακροδεξιό κόμμα ΛΑ.Ο.Σ., ενώ στηρίζεται ακόμη από τη Δημοκρατική Συμμαχία (μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων & Δημοκρατών για την Ευρώπη) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 που τέσσερις εκπρόσωποι της λαϊκιστικής δεξιάς, οι οποίοι έχουν εκφράσει συχνά και ανοιχτά τα αντιδραστικά, ξενοφοβικά και ακραία εθνικιστικά τους ιδεώδη, αναλαμβάνουν υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις, με την έγκριση ενός κόμματος που αυτοαποκαλείται σοσιαλιστικό».

Το ΚΕΑ υπογραμμίζει ότι «αυτές οι εξελίξεις (σ.σ: σε Ελλάδα και Ιταλία) θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και βάζουν την Ευρώπη σε μια περίοδο πρωτοφανούς αυταρχισμού, συνεχούς περιορισμού και ωμής παραβίασης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων», ενώ κλείνει την ανακοίνωσή του καλώντας σε κλιμάκωση των πανευρωπαϊκών, ενωτικών αγώνων «για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, ενάντια σε αυτή τη νέα, αντιδραστική “Διεθνή του Χρηματοπιστωτικού Αυταρχισμού’». 

__________________

Αναφορές



Δεν υπάρχουν σχόλια: