Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Credit Suisse: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ - Μόλις στο 10% οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης - Ποιες είναι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης


ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η Credit Suisse, σαν η μόνη "αχτίδα φωτός" στο γύρω "σκοτάδι" των αλλεπάλληλων αρνητικών σεναρίων για την επόμενη μέρα της χώρας μας.
'Όπως επισημαίνει ο οίκος  στην τελευταία έκθεσή του με τίτλο "Comments on Europe" (Σχόλια για την Ευρώπη) και ημερομηνία 29/11, το κόστος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τεράστιο και για αυτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό.
Και αυτό ειδικότερα γιατί:
- Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα εκδιωχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 20%.
- Η Ελλάδα λαμβάνει το 3% του ΑΕΠ της σε βοήθεια από την ΕΕ. Αυτό θα χαθεί...
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse ούτε η διάσπαση της Ευρωζώνης κρίνεται πιθανή. Μάλιστα δίνει πιθανότητες μόλις 10% να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και αυτό γιατί:
- Το κόστος από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιστοιχούσε στο 10-20% του ΑΕΠ, καθώς η χώρα δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει οικειοθελώς την Ευρωζώνη.
- Ισπανία και Ιταλία δεν απειλούνται με χρεοκοπία.
- Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα νούμερα σε ΗΠΑ και Βρετανία.
- Κανένα πολιτικό κόμμα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου χώρας από το ευρώ. Ακόμη και το κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία δεν είναι καθόλου δημοφιλές.

Γιατί μια υποτιθέμενη έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ ίσως να ήταν ωφέλιμη για τη χώρα...

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Credit Suisse επισημαίνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν θα έκανε τη χώρα να υποφέρει.
Και αυτό γιατί:
- Η Ιταλία εμφανίζει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
- Η Ιταλία εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα.
- Η εξάρτηση των ιταλικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αγγίζει μόλις το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
- Η Ιταλία συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
- Διαθέτει ισχυρή βιομηχανική βάση.

Δύο οι λύσεις για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους
Σύμφωνα με την Credit Suisse, δύο είναι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η ανάπτυξη και ο επιμερισμός του χρέους.
Ανάπτυξη
Η ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης απαιτεί πιθανή εξασθένηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,10 δολαρίων, αλλά και μια τεράστια αύξηση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιμερισμός του χρέους
Ο επιμερισμός του χρέους θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω:
- Μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 0,5% και αντιμετώπιση των συνθηκών που εγείρουν τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων.
- Ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
- Έκδοση ευρωομολόγου.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: