Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τα μυστικά κονδύλια...


Το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για το θέμα της αλματώδους αύξησης των ποσών που δόθηκαν για μυστικά κονδύλια την περίοδο 2009-2011.
Αυξήσεις οι οποίες έφτασαν και το 270%! Επικαλούμενο το εθνικό συμφέρον, το υπουργείο αρνείται ν' απαντήσει γιατί υπήρχαν αυτά τα χρόνια οι τεράστιες αυξήσεις αυτών των κονδυλίων. Περίεργη η αντίληψη περί εθνικού συμφέροντος. Και ύποπτη. Γιατί πίσω από αυτό το επιχείρημα μπορούν να δαπανηθούν όσα ποσά επιθυμούν κάθε φορά, χωρίς να δίνουν εξηγήσεις σε κανέναν. Στην κυριολεξία.
Δεν μιλάμε για κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ. Το 2009 είχαν προϋπολογιστεί δαπάνες 18,5 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 57 εκατ. (αύξηση 210%), την επόμενη χρονιά, από 18 εκατ., ανέβηκαν στα 68 εκατ.! Φέτος, με προϋπολογισμό 34 εκατ. για όλη τη χρονιά, ήδη έχουν δαπανηθεί 43 εκατ.!


Υποτίθεται πως τα μυστικά αυτά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών δίνονται για κάποιους εθνικούς λόγους· αυτό άλλωστε επαναλαμβάνει και το υπουργείο στη χθεσινή του ανακοίνωση. Συνήθως αυτό αφορά χρονικές περιόδους που πραγματικά βρίσκονται σε έξαρση εθνικά θέματα. Την περίοδο 2009-2011 δεν θυμόμαστε κανένα εθνικό θέμα σε έξαρση, ωστόσο τα κονδύλια γνώρισαν πρωτοφανείς αυξήσεις.
Τα ποσά δεν είναι λίγα σε καιρούς βαθιάς κρίσης. Και είναι ποσά που προέρχονται από το δημόσιο κορβανά, αυτόν που γεμίζουμε με φορομπηχτικές πολιτικές. Εχουμε κάθε δικαίωμα να πληροφορηθούμε πού πήγαν. Και αν δεν έχουν εμπιστοσύνη να το πουν σε μας, μην τυχόν πληγεί το εθνικό συμφέρον, ας το πουν στα υπόλοιπα κόμματα. Ούτε σε αυτά έχουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: