Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Public Issue: Δύο στους τρεις απορρίπτουν την επιστροφή στη δραχμή



 Στην έρευνα της Public Issue, το 60% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης

Πηγή: Καθημερινή (25/9)
Του Γιαννη Mαυρη / www.mavris.gr / www.publicissue.gr

Με αντιφατικό τρόπο φαίνεται να εξελίσσεται η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην κρίση και το ευρώ το τελευταίο τετράμηνο. Εντεινόμενη ιδεολογική σύγχυση, με πάντοτε κυρίαρχο το συναίσθημα της οργής, απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης, αυξανόμενος φόβος για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Από την άλλη πλευρά, ελαφρώς μικρότερη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και, ταυτοχρόνως, ενίσχυση της προσκόλλησης στο ευρώ.
Με βάση την έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», η αποδοχή του ευρώ στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο μέτρο που σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (63%) εξακολουθούν να εκφέρουν «θετική γνώμη» για αυτό. Μάλιστα, σε σύγκριση με 4 μήνες πριν, το ποσοστό αποδοχής εμφανίζεται αυξημένο (+5%, 63%, έναντι 58% στην προηγούμενη μέτρηση της «Κ»). Από την άλλη πλευρά, αρνητικά διακείμενο στο κοινό νόμισμα παραμένει το 1/3 (34%) του εκλογικού σώματος, ποσοστό βεβαίως που ευνόητα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.



Τα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής υποστήριξης στο ευρώ δεν τροποποιούνται αισθητά. Για παράδειγμα, η αποδοχή του παραμένει υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών και μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων και πληττόμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι η μεγαλύτερη άνοδος της κοινωνικής υποστήριξης προς το ευρώ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζεται εκεί που θα περίμενε κανείς το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο βίαια από την κρίση και τα μέτρα. Η ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών αυτής της στάσης είναι χαρακτηριστική: η άνοδος εντοπίζεται μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων (+8% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και +11% στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών), των μισθωτών (+11%) και κυρίως των ανέργων (+14%).
Η στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή δεν έχει μεταβληθεί. Οι 2 στους 3 ερωτώμενους (66%) εξακολουθούν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, θεωρώντας ότι μια παρόμοια μεταβολή θα επιδείνωνε την κατάσταση της χώρας. Αντιθέτως, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάσσεται σήμερα μόλις 1 στους 7 Ελληνες πολίτες (15%, έναντι 16% τον περασμένο Μάιο, σχεδόν 1 στους 6). Μεγαλύτερη ανασφάλεια για τις επιπτώσεις μιας παρόμοιας εξέλιξης εμφανίζουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα. Στην τελευταία κοινωνική κατηγορία, μάλιστα, καταγράφεται συγκριτικά με τον Μάιο και θεαματική ενίσχυση της αρνητικής αξιολόγησης του ενδεχόμενου επιστροφής (+14%).
Στις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Ευρωζώνης, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες πολίτες (52%) εξακολουθούν να πιστεύουν στο μέλλον της, ενώ 4 στους 10 (40%) το θεωρούν αβέβαιο. Η απαισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της κερδίζει έδαφος, στον βαθμό που, μόλις 4 μήνες πριν, ο αντίστοιχος συσχετισμός γνώμης ήταν 60% έναντι 34%. Επιπρόσθετα, συνεχίζει να αυξάνεται το μερίδιο της κοινής γνώμης που θεωρεί υπαρκτή την προοπτική αποχώρησης από την ΟΝΕ (από 28% τον Μάιο, σε 34%). Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο πτώχευσης του ελληνικού κράτους θεωρείται σήμερα «πιθανό» από το 60% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 36% που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι «απίθανο» (32% προηγουμένως).

Δεν υπάρχουν σχόλια: