Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-«ΚΟΛΑΦΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!



ISKRA 


 ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ!
Επιτέλους! Με μια σημαντική του απόφαση τοΜονομελές Πρωτοδικείο έκρινε ως παράνομη την επιβολή εκ περιτροπής εργασία σε εργαζόμενη! Το δικαστήριο δικαίωσε την εργαζόμενη, υποχρεώνοντας τους εργοδότες της να την απασχολούν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Με την απόφασή της, η πρόεδρος του δικαστηρίου (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) Μαρία Αρχοντάκη δέχεται την αίτηση εργαζόμενης, η οποία κλήθηκε, με επιστολή που της έστειλαν οι εργοδότες της, να εργαστεί εκ περιτροπής. Στην επιστολή, μάλιστα, η αιτούσα καλείτο να συναινέσει αυθημερόν στο νέο καθεστώς που αποφάσισε η εργοδοσία της εταιρίας οικοδομικών εργασιών.


Το Πρωτοδικείοαριθμός απόφασης 8606/2011, διατάσσει την ακύρωση της απόφασης της επιχείρησης να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία, τονίζοντας πως οι προϋποθέσεις του νόμου για την εφαρμογή της είναι πολύ συγκεκριμένες. Έτσι επιβάλει στην εν λόγω επιχείρηση να απασχολεί την αιτούσα εργαζόμενη 30 ημέρες τον μήνα.
Όπως ανέφερε στην αίτησή της η εργαζόμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία τής απέστειλε επιστολή στην οποία αορίστως επικαλούνταν δυσκολίες λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ζητούσε να συναινέσει -αυθημερόν - στην επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία.
Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο, κρίνει πως, στους εργοδότες για πολύ ισχυρούς λόγους, δίνεται κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να υιοθετούν το επίμαχο καθεστώς εργασίας, επεμβαίνοντας στο περιεχόμενο των συμβάσεων και αλλάζοντας το κατά τρόπο επαχθή για τον εργαζόμενο. Τονίζει, ωστόσο, πως οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρές και όχι απλή επίκληση οικονομικών δυσκολιών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι βάσει του νόμου, η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται όταν απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και τίθεται σοβαρό θέμα απώλειας θέσεων, και επομένως απολύσεων εργαζομένων. "Θα πρέπει -επισημαίνεται στην απόφαση- ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης να είναι σοβαρός και με μόνιμα χαρακτηριστικά, και όχι να γίνεται απλώς από τον εργοδότη η επίκληση της ταμειακής δυσχέρειας ή της άσχημης οικονομικής συγκυρίας".
Επιπλέον το δικαστήριο έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως για την αιτούσα, όπως τόνισαν οι δικηγόροι της, Δημ. Περπατάρης και Κωνσταντίνα Κονιδάρη, ο μισθός της αποτελεί το μοναδικό της βιοποριστικό μέσο και η ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών της θα την θέσει προ σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης.
Πέρα πάντως από την δικαστική απόφαση η απάντηση των εργαζομένων στην ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχονται σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ευρύτατου μετώπου εργαζομένων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ώστε να ανατραπούν, εδώ και τώρα, τα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων. Και αυτή η ανατροπή δεν μπορεί παρά να έχει χαρακτήρα προοδευτικό, με πυξίδα και κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: