Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΤΗ “ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ” ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Η “ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ” (ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ), Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΜΟΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ!
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Πάνω από τη δημόσια ζωή και τη χώρα υπάρχει ένα φρικτό φάντασμα, το οποίο ξορκίζουν οι πάντες, από τη δεξιά ως την Αριστερά: Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (Να διευκρινίσουμε ότι “στάση πληρωμών”, “αθέτησηπληρωμών”, “διακοπή αποπληρωμής χρέους”, “πτώχευση”, “χρεοκοπία” είναι διαφορετικές λεκτικές μορφές έκφρασης της ίδιας κατάστασης, όπου ένα κράτος σταματά να αποπληρώνει τα χρέη του)!
Ο πρωθυπουργός της νεοαποικιακής παράδοσης της χώρας, Γ.Παπανδρέου, για άλλη μια φορά δικαιολόγησε τις απαράδεκτες καιαδιέξοδες αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία!


Τη χρεοκοπία ζητάει να αποφύγει η χώρα “πάση θυσία” και ο Α. Σαμαράς. Γι' αυτό και ως γνήσιος εκπρόσωπος του χρηματιστικού κεφαλαίου, δεν θέλει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι ιδιώτες (βλ. Τραπεζίτες) κάτοχοι ομολόγων της χώρας!
Ακόμα και η Αριστερά, σχεδόν, σε όλες τις εκφράσεις της, πλην εξαιρέσεων, εμφανίζει ως “μπαμπούλα” γενικώς τη “χρεοκοπία” και φτάνει να κατηγορεί την κυβέρνηση και την τρόικα ότι οδηγούν τη χώρα σεχρεοκοπία!
Τι είναι, λοιπόν, η περίφημη “χρεοκοπία” (μια λέξη φορτισμένη αρνητικά) που χρησιμοποιείται τόσοτρομοκρατικά για να φοβίζει τον κόσμο, ώστε να “ανέχεται” τις φρικτές πολιτικές λεηλασίας που εφαρμόζονται;
Είναι τόσο καταστροφική η χρεοκοπία; Ή μήπως είναι το μόνο όπλο και η μόνη λύση, η οποία, μαζί με την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος, μπορεί να δώσει διέξοδο στη χώρα;
Η χρεοκοπία κατ' αρχάς δεν είναι τίποτα άλλο από τη λεγόμενη στάση πληρωμών όσον αφορά το κρατικό χρέος ή για να το πούμε διαφορετικά από τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους.
Αυτή η διακοπή αποπληρωμής του χρέους είναι η μόνη δυνατή εναλλακτική για να αποφύγουμε τηντρόικα και το μνημόνιο.
Στην ουσία το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα είναι: τρόικα και μνημόνιο ή διακοπή αποπληρωμής του χρέους (δηλαδή στάση πληρωμών ή “πτώχευση”)!
Αν η στάση πληρωμών (πτώχευση) απορριφθεί ως εναλλακτική λύση ή θεωρηθεί ως η μείζονακαταστροφή”, πράγμα που κάνει στην πράξη και η πλειονότητα των αριστερών δυνάμεων, τότε δεν απομένει άλλη επιλογή από το δρόμο της τρόικας και του μνημονίου.
Και αυτό για τον εξής απλό λόγο: αν απορρίπτεται η διακοπή αποπληρωμής του χρέους, τότε πολύ απλά πρέπει η χώρα να βρίσκει πόρους για να αποπληρώνει κανονικά το χρέος ή με διάφορες ανώδυνες “διευκολύνσεις” (βλ. Αποφάσεις Συνόδου Κορυφής) που, εν είδει ελεημοσύνης, μας προσφέρουν οι “γαλαντόμοι” τροϊκανοί!
Επειδή, όμως, η Ελλάδα δε διαθέτει δικούς της πόρους για να αποπληρώνει το χρέος της, οφείλει ναδανείζεται για την αποπληρωμή του.
Οι αγορές, όμως, στην ουσία δεν δανείζουν τη χώρα.
Επομένως, ο μόνος τρόπος που απομένει για να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της είναι η χρηματοδότηση της τρόικας.
Χρηματοδότηση, όμως, από την τρόικα δεν γίνεται χωρίς να συνοδεύεται από μνημόνια λεηλασίας. Και όσοι αναφέρονται σε διαπραγματεύσεις για ένα, δήθεν, “καλό” μνημόνιο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό!
Άρα, χωρίς το “όπλο” και την εναλλακτική λύση της “στάσης πληρωμών”, η χώρα είναι δέσμια της τρόικας και του μνημονίου.
Επομένως, δημαγωγούν και κοροϊδεύουν όσοι τάσσονται, τάχα, κατά του μνημονίου και της τρόικαςκαι από την άλλη αρνούνται τη στάση πληρωμών ή και πολύ περισσότερο καταστροφολογούν με την “πτώχευση” ή “χρεοκοπία” της χώρας!
Είναι, όμως, η στάση πληρωμών θετική διέξοδος;
Κατ' αρχάς, μόνο αν χρησιμημοποιηθεί ωςόπλο και πραγματική απειλή η στάση πληρωμώνμπορεί να γίνει αποτελεσματική επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές και την ΕΕ, η οποία να έχει πιθανότητες διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Κι αυτό διότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι κυρίαρχοι της ΕΕ, το μόνο το οποίο τρέμουν και έναντι του οποίου, ενδεχομένως, να κάνουν υποχωρήσεις, είναι μια στάση πληρωμών από μέρους της Ελλάδας, η οποία πιθανότατα, θα εξωθούσε, πέραν των άλλων, σε διάλυση την ευρωζώνη και σε ύφεση τις ΗΠΑ!
Και αν, όμως, η επαναδιαπραγμάτευση με όπλο τη στάση πληρωμών (χρεοκοπία) αποτύγχανε και πάλι η στάση πληρωμών, ως αφετηρία για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος, θα αποτελούσε τη μόνη θετική διέξοδο.
Συγκεκριμένα, η στάση πληρωμών, η οποία θα συνοδεύεται “υποχρεωτικά” με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη σύγκρουση, σε πρώτη φάση, με τις επιλογές της ΕΕ, ασφαλώς δεν θα ήταν ανέφεληκαι θα προκαλούσε προβλήματα!
Ανέφελος και ανθόσπαρτος δρόμος, πλέον, δεν υπάρχει!
Η στάση πληρωμών, όμως, και η έξοδος από το ευρώ, παρά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που θα προκαλούσε, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερη από τη σημερινή ατέρμονη μνημονιακή λεηλασία, η οποία έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος!
Κι αυτό διότι η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ, στη βάση μιας προοδευτικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο ενός προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστική προοπτική, θα άνοιγαν, τελικά, νέους αναγεννητικούς ορίζοντες για τη χώρα και θα επέφεραν ντόμινο προοδευτικώνκαι ανατρεπτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και την Ευρώπη!
Τα προβλήματα της χώρας από τον αποκλεισμό των αγορών και την αντίδραση των κυρίαρχων της ΕΕπου θα προκαλούσε μια στάση πληρωμών, θα ήταν βραχυπρόθεσμα και αντιμετωπίσιμα, ενώ μια νέα προοδευτική πορεία θα άνοιγε δρόμο ελπίδας και προοπτικής στην Ελλάδα.
Να, γιατί όλες οι αριστερές δυνάμεις από κοινού, αντί να οικτίρουν την πτώχευση και νακαταστροφολογούν με τη χρεοκοπία της χώρας, θα έπρεπε, έστω και τώρα, να αναδείξουν τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους ως όπλο και βιώσιμη θετική εναλλακτική απάντηση στην τρόικα, τομνημόνιο, το ευρώ, τους κυρίαρχους της ΕΕ και την απέραντη νεοαποικιακή λεηλασία καικατεδάφιση της χώρας και του ελληνικού λαού.
Οι αριστερές δυνάμεις δεν κινήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση ως τώρα, αφήνοντας ανοικτό γήπεδο σεκυβέρνηση και τρόικα να δημαγωγούν, να καταστροφολογούν και να φοβίζουν!
Θα μπορέσει η Αριστερά συμπαραταγμενη, έστω και τώρα, να απαντήσει ριζοσπαστικά στο μπλοκ κατεστημένου – τρόικας με κεντρικό αίτημα “ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ”;
Θα μπορέσει η Αριστερά συμπαραταγμένη, με σημαία τη στάση πληρωμών, να γίνει η ψυχή μιας μεγάλης φθινοπωρινής λαϊκής αντεπίθεσης και εξέγερσης με στόχο την ανατροπή και την προοδευτική διέξοδο;
Αυτή είναι η ώρα! Οι καιροί ου μενετοί!

5 σχόλια:

axinosp είπε...

Θα πάψεις ρε Λαφαζάνη να εισπράττεις τα αργύρια της προδοσίας από το Κατοχικό κοινοβούλιο ή θα συνεχίζεις να μας ζαλίζεις με παπαριές !!

markos είπε...

Πότε θα προσγειωθείς Λαφαζάνη στην πραγματικότητα?

Ανώνυμος είπε...

σημαντική η παρεμβαση του Λαφαζανη. η προοπτικη που αναπτύσει ενδεχεται να μην συσπηρωσει το σύνολο της αριστερας αλλά σιγουρα αφορα σε πολυ σημαντικά κοματια της ελληνικης κοινωνίας, σε πολλες περιπτωσεις ανεξαρτητως κομματικού και ιδεολογικου προσανατολισμού.

Ανώνυμος είπε...

O Λαφαζάνης καλά τα λέει,αλλά η ΤσιπροΠαπαδημούλιΜάρκο,κινούντε σαν αριστερό Πασόκ.Γιατί δεν ενώνοντε όλοι οι άλλοι που έχουν την ίδια άποψη.Η διχόνοια θα μας φάει και η "δική μου" θέση που την κρατάνε ενώ ο κόσμος γύρω τους καταστρέφετε.

markos είπε...

Aκουσε πουλάκι μου, ο markos δεν είναι Δον Κιχώτης σαν τον Λαφαζάνη και τους παρόμοιους , να πιστεύει οτι μπορεί να τα βγάλουμε πέρα μονάχοι μας εναντίον τoυ παγκόσμιου κεφαλαίου.
Πιστεύει στην Διεθνή των εργατών και σε τίποτε άλλο.