Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Resistance Festival 2011: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


4η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός)
1 | 2| 3  ΙΟΥΛΙΟΥ

Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Υεμένη… ξεσηκωμός στον Αραβικό κόσμο. Μαδρίτη, Βαρκελόνη, Λισαβόνα, Αθήνα… οι πλατείες αγανακτούν και κάνουν πολιτική. Ο νόμος «όπου υπάρχει καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση» δεν μπορούσε παρά να εκδηλωθεί!
Δεκαετίες ολόκληρες διεφθαρμένα καθεστώτα, φτώχεια και ανεργία. Ένας κόσμος που φτιαχνόταν για εμάς χωρίς εμάς, μια δημοκρατία που συνθλίβεται στους μονόδρομους των αγορών, μια ζωή για τις επόμενες γενιές χειρότερη από αυτήν που είχαν οι προηγούμενες.
Τρία χρόνια μέσα στην κρίση. Ένας χρόνος Μνημόνιο στη χώρα μας, αρκετές βδομάδες με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, στις πλατείες όλου του κόσμου, να ζητάνε: Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Ψωμί, Δουλειά.


Μία νέα παγκόσμια αφύπνιση των λαών. Ένα νέο παγκόσμιο κίνημα γεννιέται; Το φετινό Resistance Festival 2011 θέλει να ακούσει και να μιλήσει για τις πλατείες. Για τη νέα πολιτική, τις νέες μορφές αντίστασης,  τις προκλήσεις για την αριστερά. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 01/07
Κεντρική εκδήλωση:
21.00: Το λόγο έχουν οι πλατείες του κόσμου
Το κίνημα των πλατειών ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη να βγουν στο προσκήνιο. Ένα νέο κίνημα, με ομοιότητες αλλά και διαφορές από πλατεία σε πλατεία: Ταχρίρ, Puerta del Sol, Rossio, Plaça de Catalunya, Σύνταγμα… αλλά και  πλατεία 1ης Μάη στο Μπουένος Άιρες πριν 10 χρόνια! Συμμετέχουν:
·          Αθήνα: Δημήτρης Μητρόπουλος (dikaioma.gr)
·          Μαδρίτη: Juma Estévez
·          Βαρκελόνη: Gerard Coca και Rubo Borràs
·          Λισαβόνα: Filipa Gonçalves
·          Κάιρο: Mohammed Mostafa Youssef (Κίνημα 6 Απρίλη)
·          Μπουένος Άιρες: César Miguel García (Νεολαία CCC)

Εργαστήρια – Συζητήσεις:
19.30: Από τη Νάπολι στην Κερατέα
Διαχείριση σκουπιδιών, μαφίες, διαπλεκόμενα και κινήματα αντίστασης (Μάρκο Σαντοπάντρε - διευθυντής του Radio Città Aperta, Δημήτρης Δαμάσκος - Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέλη κινημάτων από Κερατέα, Φυλή, Γραμματικό).
19.30: Η Αλληλεγγύη σαν απάντηση στην κρίση
Από τα εικονικά νομίσματα (creditos) της Αργεντινής μέχρι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας, οι άνθρωποι οργανώνονται. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις από την Αργεντινή, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας και το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου.Σάββατο 02/07
Κεντρικές εκδηλώσεις:
20.00: Η Αραβική Άνοιξη χρωματίζει όλη τη γη
Με σημαντικούς εκπροσώπους από κινήματα της περιοχής:
  • Aίγυπτος   : Dr. Alaa Shukrallah, γιατρός στην Ταχρίρ – Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία


  • ·     Τυνησία: Brahim Ben Taleb – Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
  • ·          Υεμένη: Murad Ali Obaid Abdullah – Συντονιστικό Συμβούλιο της Νεανικής Επανάστασης για Αλλαγή
  • ·          Παλαιστίνη: Mahmoud Safadi – Δίκτυο Addameer για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους
21.00: Για μια πραγματική Δημοκρατία
Το κίνημα των πλατειών και το αίτημα για δημοκρατία στη χώρα μας. Τα ερωτήματα που θέτουν οι πλατείες, η στάση της αριστεράς και η προοπτική διεξόδου για τη χώρα και το λαό.
·          Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής
·          Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας
·          Βασίλης Μουλόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
·          Ρούντι Ρινάλντι, εφημερίδα «Δρόμος»
Εργαστήριo – Συζήτηση:
19.30: Ανκόνα – Ηγουμενίτσα – Πάτρα Το μεταναστευτικό ως διεθνές πρόβλημα, η συνθήκη Δουβλίνο 2, η αποθήκη κυνηγημένων ανθρώπων που λέγεται Ελλάδα. Συμμετέχουν ομιλητές από αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες στη Δυτική Ελλάδα και στην Ιταλία.

Κυριακή 03/07
Κεντρική εκδήλωση:
20.30: Το ΔΝΤ στην Ευρώπη, το τέλος της Ε.Ε.;
Η Ελλάδα, σαν χώρα-πειραματόζωο, ήταν η πύλη εισόδου του ΔΝΤ σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με κρίση προσανατολισμού, κρίση οικονομική, κρίση συνολική. Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία νιώθουν τη μοναδική «αλληλεγγύη» που μπορεί να δείξει αυτός ο οργανισμός: αυτή των αγορών. Το παράδειγμα της Ισλανδίας, αλλά και οι νέες προκλήσεις για το κίνημα στη Γερμανία.
·          Ιρλανδία: Daithí Mac An Mháistir – σοσιαλιστικό ρεπουμπλικανικό κόμμα éirígí
·          Πορτογαλία: Jorge Costa – Πολιτική Επιτροπή του Bloco de Esquerda
·          Ελλάδα: Χρίστος Κατσούλας – Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ)
·          Γερμανία: Annette Groth, βουλευτής – Die Linke
·          Ισλανδία: Thorvaldur ThorvaldssonRed Forum
Εργαστήρια – Συζητήσεις:
19.30: Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω. Αναγκαίο και δίκαιο! Το κίνημα που τρόμαξε την κυβέρνηση
Μιλούν: ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο Γιώργος Toζίδης από τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», ο Στρατής Λουπάτατζης από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων. Σε συνδυασμό με παρουσίαση ανάλογων διεθνών κινημάτων (κίνημα αυτομείωσης στην Ιταλία, anti poll tax movement στη Βρετανία, νέες κινήσεις σε Σουηδία κ.α.)
19.30: Οργάνωση και κινήματα ανέργων μέσα στην κρίση
Ελλάδα: Τα παραδείγματα από Πάτρα, Ηράκλειο, Καβάλα και αλλού. Η εμπειρία της κίνησης dikaioma.gr Πορτογαλία: Το κίνημα maydays, με τη μαρτυρία του συνδικαλιστή Tiago Gillot. Αργεντινή: Μορφές οργάνωσης των ανέργων, με τη συμμετοχή απολυμένου συνδικαλιστή βάσης από τη βιομηχανία Terrabusi Kraft. Γαλλία: Παρουσίαση της κίνησης «αντίδραση ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια».

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ *
[έναρξη στις 10μμ]

Παρασκευή 01/07
EleKtroBalKana
dub καρσιλαμάδες, techno τσιφτετέλια, trip hop καλαματιανά live από τους EleKtroBalKana!
Μελίνα Ασλανίδου
Ένα μουσικό ταξίδι με τη δυνατή ερμηνεία της Μελίνας. Οι μεγάλες επιτυχίες της μπλέκονται έντεχνα με παλιά και σύγχρονα λαϊκά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, όπως Νικολόπουλος, Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Βαρδής… σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες από το χθες και το σήμερα. Η Μελίνα Ασλανίδου έχει ήδη κατακτήσει τη θέση της στο λαϊκό τραγούδι!

Χαΐνηδες
Χαΐνης: Αντάρτης, φυγόδικος αλλά για επαναστατικούς λόγους. Πλούσια ενορχήστρωση, εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι. Για άλλη μια χρονιά στο Resistance Festival.

Σάββατο 02/07

Ital Light

Mπάντα αφρο-τζαμαϊκάνικης μουσικής, με πολύ θετική ενέργεια και… χωρίς σύνορα!

Η μοναδική και εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενη παρέα έξι μουσικών που ξεσηκώνουν το κοινό όπου εμφανίζονται, με την απερίγραπτη βαλκανική προσέγγιση σε γνωστά κομμάτια, ελληνικά και ξένα.
Τραγουδοποιός και πολυοργανίστας που αναδεικνύει τους παραδοσιακούς ήχους της μεσογειακής Ευρώπης, ο Μαραβέγιας ερμηνεύει τραγούδια στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά. Η μουσική του Κωστή Μαραβέγια ακροβατεί ανάμεσα σε μεσογειακές και βαλκανικές αναφορές, με πλούσιες ενορχηστρώσεις και jazz και bossa nova στοιχεία. Στο Resistance Festival, για λίγα κομμάτια, θα βγει μαζί του στη σκηνή και ο Πάνος Μουζουράκης για ένα μοναδικό ντουέτο!

Κυριακή 03/07
Sugahspank! Η μαύρη Πειραιώτισσα (όπως είθισται να τη χαρακτηρίζουν), σίγουρα μία απόλυτη performer on stage... Swing Shoes, μια ανήσυχη μπάντα με επιρροές από Django Reinhardt, Duke Ellington, Μανώλη Χιώτη αλλά και το σύνολο της swing, blues και παραδοσιακής jazz σκηνής.

Η βρετανική μπάντα έκανε αίσθηση από το 1996 με το καταπληκτικό «Prince Blimey». Οι Richard Thair, Ali Friend και David Ayers, με την προϋπηρεσία τους στην jazz αλλά και τη διάθεσή τους να πειραματιστούν με νέα στοιχεία, από funk μέχρι trip-hop, έφτιαξαν ένα ιδιαίτερο ήχο. Οι χορευτικότερες δομές του επόμενου δίσκου τους, τους εντάσσουν και στα ευρύτερα όρια της dance-electronica κουλτούρας, όπως επιβεβαιώνει και η περιοδεία τους με τους Prodigy. Οι κατευθύνσεις τους συνεχώς μεταλλάσσονται, αναζητώντας πια ακόμη και afrobeat μονοπάτια. Ο τελευταίος τους δίσκος «Κey» θεωρείται από πολλούς ο πιο δυναμικός και ανατρεπτικός.

* Κάθε μέρα λαϊκή σκηνή με ρεμπέτικα και λαϊκά μέχρι αργά!

Εκθέσεις:
·          140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα
·          Κινήματα αντίστασης απ’ όλον τον κόσμο
Ακόμη:
·          Ταινίες μικρού μήκους, θέατρο δρόμου, εκθέσεις, δρώμενα
·          Σύντομες ενημερώσεις από τις οργανώσεις και τα κινήματα του εξωτερικού
·          Κάθε μέρα από τις 7μμ παιδότοπος με μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνίες

Διοργάνωση KOE
Στάση Μετρό Κεραμεικός, λεωφορεία 856, 813
Τιμή 6 €

1 σχόλιο:

markos είπε...

Οι τυφλοί δεν μπορούν να οδηγήσουν.
Οργανωθείτε στην Αριστερά.