Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Τζερόνιμο και η Αλέκα



Πηγή: Αυγή
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/04/2011
Η αποδοκιμασία της Αλέκας Παπαρήγα για τις συζητήσεις και τη σύγκλιση ανάμεσα στο Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας, υπήρξε κατηγορηματική: Θα περάσουν κι αυτοί -οι Πορτογάλοι κομμουνιστές εννοείται- ετεροχρονισμένα τις δραματικές εμπειρίες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1974 και το 1989. Υπολόγισε μάλιστα η γ.γ. του ΚΚΕ με μαρξιστική ακρίβεια το προσδόκιμο ζωής μιας πορτογαλικής αριστερής συμμαχίας: Ενάμισης χρόνος!!!
Δικαίωμά της φυσικά να λέει ό,τι θέλει, αν και υπάρχει ένα ζητηματάκι ήθους στον τρόπο που δίνει συμβουλές στους Πορτογάλους. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι είναι η λευκή του κομμουνισμού, πάλι θα έπρεπε να το σκεφτεί δυο φορές, γιατί επικεφαλής των Πορτογάλων Ινδιάνων είναι ο Τζερόνιμο (ντε Σόουζα). Ο οποίος ασφαλώς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι γνωρίζει καλύτερα από τα χλωμά πρόσωπα του Περισσού τι χρειάζονται οι ερυθρόδερμοι της χώρας του και τι είναι πιο σωστό για το κόμμα του στις δεδομένες συνθήκες.


Αφού όμως κινούμαστε στον αστερισμό της επαναστατικής εμπειρίας, πώς θα φαινόταν στους καλούς κομμουνιστές του ΚΚΕ η άποψη ότι όντως οι Πορτογάλοι πήραν υπόψη για το δικό τους μέλλον και το μέλλον της χώρας τους τις δραματικές ελληνικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος; Του πολύ πρόσφατου μάλιστα και όχι μόνο του 1974 ή του 1989; Και κατάλαβαν αυτό που η κυρία Παπαρήγα αρνείται να καταλάβει, ότι η διάσπαση της αριστεράς σε στιγμές όπως οι σημερινές, καμιά επανάσταση δεν προετοιμάζει και καμιά συνείδηση δεν βοηθάει να αφυπνιστεί; Το αντίθετο μάλιστα, σπέρνει απογοήτευση και καθηλώνει συνειδήσεις;
Αν αλήθεια οι χωριστές απεργίες, οι χωριστές διαδηλώσεις, τα κηρύγματα για αναχώματα της αστικής τάξης, οι εκτός πολιτικού ήθους καταγγελίες για ό,τι κινείται εκτός ΚΚΕ, το κομμουνιστικό νταηλίκι -όλα αυτά να φαίνονται ελεεινά στους Πορτογάλους κομμουνιστές; Αν τους φαίνεται βλακώδες να μη συντονίζονται με όσους αντιστέκονται στο καθεστώς του μνημονίου, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς είναι ταλαντευόμενοι, με ανεπαρκή επαναστατική συνείδηση -για να θυμηθούμε τον Λένιν; Αν κατάλαβαν ότι στην Ελλάδα οι τροϊκανοί βολεύονται με την πολιτική Σπιναλόγκα -όλοι οι λεπροί μαζί και το ΚΚΕ υγιές και χώρια;
Αν όλα αυτά, μήπως κακώς κατηγορούνται ότι δεν παίρνουν υπόψη την ελληνική εμπειρία; Και μήπως, ακόμα χειρότερο, έχει δίκιο ο Τζερόνιμο και όχι η Αλέκα;

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΥΑ ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ ΓΙΑ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ, ΤΖΕΡΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΧΡΩΜΟΥΣ.
Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ, ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟ 1968 ΚΑΙ ΤΟ 1989-1991 ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ...
ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ Ο ΛΑΟΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν μόνο ως αντιΚΚΕ...
http://tasosnastos.blogspot.com/2011/04/blog-post_4983.html

Ανώνυμος είπε...

Κι ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ ρητορεύει περί «ενότητας», η οργάνωση «Ξεκίνημα» ανακοίνωσε χτες ότι παύει να αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει «είναι γνωστό το τι γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχόλια περιττεύουν», ενώ για την «επανεκκίνηση» του σχήματος σχολιάζει «δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση, υπάρχει μία τεχνητή συγκόλληση (...) πρόκειται για "λυκοφιλία"». Τέλος, προσάπτει στον ΣΥΝ ότι οι θέσεις του είναι «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ» και «σημαντικών τμημάτων των πιο παραδοσιακών εκπροσώπων του κατεστημένου».

markos είπε...

H οπισθοδρομική Αλέκα και οι αριστεριστικες μικροομάδες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.
Η Ενότητα είναι απόλυτη ανάγκη.

sosat είπε...

Markos η "ενότητα" όπως την λές γίνεται με πολιτικές θέσεις και όχι με αφορισμούς του στύλ "η οπισθοδρομική Αλέκα..."
Είναι πάρα πολύ εύκολη ταχτική να κάνουμε "πολιτικές" αντιπαραθέσεις με αστειάκια του στύλ , ο Τζερίνιμο και η Αλέκα,.. κ.τ.λ.
αυτό για μένα είναι ιδεολογικός κατήφορος, έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων και πανικός πολιτικής επιβίωσης.
Πάντως εγώ σε προσκαλώ και σε προκαλώ να μου απαριθμίσεις ποιες είναι οι κοινές πολιτικές θέσεις , απόψεις και πρακτικές του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ..
Μήπως η θέση για την ευρωπαική ένωση?
Μήπως η θέση για τα αίτια της κρίσης?
Μήπως η θέση για την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας?
Μήπως η θέση αν σήμερα στην Ελλάδα έχουμε καπιταλισμό και αν αυτόν μπορούμε να τον γιατρέψουμε και δεν πρέπει να τον ανατρέψουμε?
Μήπως η πλήρη ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ (συνεργασία στα συνδικάτα, ΓΣΕΕ, ΑΔΔΥ, Δημοτικές Εκλογές.....)
Θα μπορούσα να σου απαριθμίσω ακόμα εκατό ερωτήματα...
Υ.Γ. Το ΚΚΕ είναι κομμουνιστικό κόμμα με Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία και παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού , όχι για την γιατρειά του...
αυτό νομίζω τα λέει όλα , ...άρα υπάρχει αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚε.
Ανεφερα κάποια στοιχεία για να γίνει πολιτική συζήτηση και όχι συνθηματολία

Ανώνυμος είπε...

Οι Συριζικοί, βαθιά νυχτωμένοι, ακομα πιστευουν σε εναν ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,
ακομα πιστευουν στην Αστικη Δημοκρατια,
ολα αυτα τα γιαουρτια, ολα αυτα τα αυγα, ολα αυτα τα μπινελικια στους Υπουργους κ Βουλευτες,
το ντου χθες στο Λοβερδο, οι μαπες στον Χατζηδακη, τα γιαουρτια στον Παγκαλο,
αλλα ΑΚΟΜΑ κ οι πολυ αξιολογες προσπαθειες οπως το ντοκυμανταιρ DEBTOCRACY του Χατζηστεφανου,οι ΕΛΕ κτλ
ολα τα παραπανω δεν ειναι παρα μια απεγνωσμενη κραυγη προς το Συστημα, να "δειξει επιτελους το ανθρωπινο του προσωπο"
Δεν ειναι αντιθεση στο Συστημα, δεν ειναι θεληση για οργανωμενη ανατροπη του, δεν ειναι ΟΧΙ στο Συστημα, στο Καθεστως, στις αγορες κ τη νεοφιλελευθερη ανθρωποφαγια.
Ειναι απλα μια προσπαθεια να "λογικευτουνε επιτελους" οι κυβερνωντες και να σταθουν διπλα στον λαο,προσπαθωντας να αναβιωσουν τη κοινωνικη ευαισθησια τους.
Οι ουτοπίες πέθαναν, χρειάζεται γενική εξέγερση και ανατροπή, όλα τ' άλλα είναι φούμαρα....

Ανώνυμος είπε...

Ο Κευνς ομως ειναι νεκρος, ο Γκρινσπαν ειναι νεκρος, ο καπιταλισμος με ανθρωπινο προσωπο ειναι νεκρος, το αντιπαλο δεος της ΕΣΣΔ ειναι νεκρο,
και τιποτα δε μπορει να σταματησει την εξοντωση του λαου, ουτε τα γιαουρτια, ουτε τα αυγα,ο υτε οι φωνες,ουτε το ξυλο σε Υπουργους,ουτε οι ΕΛΕ,ουτε τιποτα,
τιποτα..εκτος απο τη συνολικη ανατροπη του Συστηματος.
Δηλαδη,του Καπιταλισμου, δηλαδη των Τραπεζοναζι, δηλαδη των Γουρουνοβιομηχανων, δηλαδη των αγορων,
...δηλαδη της αστικης Δημοκρατιας.

Λωτοφάγος είπε...

Ας μας απαντήσει το ΚΚΕ πώς ελπίζει να ανατρέψει το σύστημα παρελαύνοντας συντεταγμένα πριν από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και πίνοντας μετά καφεδάκι στο Θησείο.
Πώς διαφοροποιείται από το σύστημα απολύοντας εργαζομένους και πληρώνοντας τους υπόλοιπους με το κατώτατο μεροκάματο.
Γιατί, ενώ δεν... "αναγνωρίζει" το Σύνταγμα εισπράττει ευχαρίστως την κρατική επιχορήγηση (δλδ λεφτά του ελληνικού λαού), αρνούμενο κάθε έλεγχο για το πού την ξόδεψε.
Γιατί έκανε μόκο για τα σκάνδαλα των παπάδων και δέχτηκε το γραπτό υπόμνημα του Εφραίμ και όχι την κατάθεσή του.
Γιατί στηρίζει την εκτροπή του Αχελλώου και καταψήφισε το νομοσχέδιο εναντίον της αυθαίρετης δόμησης. Μήπως για τα ψηφαλάκια των μικροαστών; Αν ναι, κοιμάται με τα τσαρούχια!
Γιατί έχει κατά καιρούς συκοφαντήσει ανθρώπους που έφυγαν από αυτό (Ευτύχης Μπιτσάκης, Γρηγόρης Φαράκος κ.ά), ενώ τον Δεκέμβρη του 2008 δεν δίστασε να δημοσιεύσει στον "Ριζοσπάστη" μία κατάπτυστη "επιστολή αστυνομικού" με θέμα "κι οι μπάτσοι έχουν καρδιά"!
Γιατί υποδέχτηκε με χαρά τον πρόεδρο της Κίνας (εποχή COSCO), γνωρίζοντας ότι το ψευδεπίγραφο ΚΚ Κίνας εκμεταλλεύεται ασύστολα τα φτωχότερα στρώματα.
Γιατί η μόνη μεταναστευτική πολιτική που πρότεινε επί χρόνια ήταν "να εγγραφούν οι μετανάστες στα συνδικάτα".
Γιατί αρνήθηκε να διεκδικήσει τη φορολόγηση της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και την εφαρμογή του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Με συγχωρείτε, αλλά σε όλα αυτά -που πρόχειρα θυμήθηκα- δεν βλέπω καμιά λενινιστική/μαρξιστική ιδεολογία. Ίσως γι' αυτό δηλώνει σταλινικό κόμμα!

Ανώνυμος είπε...

Λωτοφάγε επειδή μάλλον, το λέει και το όνομα σου, ξεχνάς, ξεχνάς, δεν γίνεται διάλογος με επίθεση ( τι λέιε το ΚΚΕ?) , εσύ τι λές , έχεις θέσεις και απόψεις , είσαι σε θέση να τεκμηριώσεις τα περί jeronimo groovy και κιτρινοχρωμων τεράτων??
Εχεις θέσεις , πολιτικές εννοώ πάντα, να τεκμηριώσεις , όλα τα αναγραφόμενα σου, ή απλά πέρασες και απ' έδω αμόλησες και μία αμπελοφιλοσοφία και άντε παμε παέκει..
αυτό είναι οπορτουνισμός, αυτό είναι πολιτικός φασισμός (χωρίς παρεξήση φασιστική αντιμετώπιση όταν πετάς τσιτάτα , χωρίς τεκμηρίωση, συκοφαντικά απλά και μόνο για εντυπωσιασμό, αυτό είναι φασισμός).
Αν σε όλα αυτά που αναφέρεις έχεις στοιχεία και τεκμήρια (αντικειμενικά δεν υπάρχουν), σε προκαλώ, πάλι το λέω σε προκαλώ, να τα εκθέσεις και όταν αυτά εσύ τα τεκμηριώσεις συζητάμε...
Μέχρι βέβαια και εφ' όσον το κάνεις αυτό παραμένεις άλλος ένας συκοφάντης...
Βέβαια για την ταμπακιέρα κουβέντα.
¨Οσα αναγράφουν οιπροηγούμενοι αναγνώστες στα σχόλια τους ούτε κουβέντα, αλλά ούτε και για το καθε αυτού άρθρο λες κουβέντα...
Αυτο λεει πάρα πολλά , ......
Αν έχεις θέσεις τις εκφράζεις και τις τεκμηριώνεις με πολιτικό λόγο όχι με σλόγκαν που κυριαρχούσαν την δεκαετία του 70 στα διάφορα "πηγαδάκια"
Ολοι κρινόμαστε απο τις πολιτικές μας θέσεις και όχι απο τις διάφορες μεγαλόστομες και ατεκμηρίωτες μπαρούφες....

sosat είπε...

LΛΩΤΟΦΑΓΕ , ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ , ΣΕ 3 ΛΕΠΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ , ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ , ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΚΕ..
ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ,
ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΚΟΛΛΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΤΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ , ΟΣΟ ΤΑΧΙΤΕΡΑ , ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ , ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Προς τους μεν, μα και προς τους δε.
Πως το λέει ο σοφός λαός?
"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει..."
Η φανατίλα του ενός κι η αφέλεια του άλλου μας μάρανε τέτοιες εποχές.
Αν το ΚΚΕ είναι σταλινικό ή αν ο ΣΥΡΙΖΑς ψιλοκαπιταλίζει.
Και για την ταμπακέρα, κουβέντα.
Τι βλέπω εγώ? Αλλοτριωμένα κοινοβουλευτικά κόμματα, δήθεν επαναστατικά (τώρα πια), να αναλώνονται σε μεταξύ τους καυγάδες κι ο άλλος να βάζει γκόλ απανωτά.
Και προς τους μεν και προς τους δε.
Ναι ρε, ο πολύς ο κόσμος δεν έχει μαρξιστική σκέψη. Δεν έχει καν σκέψη, εδώ που τα λέμε. Ναι, δεν υπάρχει αυτή η ρημάδα η κρίσιμη μάζα που θα σας δώσει το δήθεν έναυσμα.
Ναι, οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ είναι στον κόσμο τους περί ανθρώπινου καπιταλισμού και ναι οι ΚΚΕδες είναι κολλημένοι σταλινικοί.
Και λοιπόν?
Εκεί εντοπίζετε όλοι εσείς και οι μεν και οι δε, το πρόβλημα?
Δεκαετίες κοινοβουλευτικής ραστώνης σας έκαναν μαλθακούς, φιλοσοφούντες, χοντρύνατε, οι μεν ξεκαβλώνουν με το να τρώνε τα χημικά της αρκούδας, οι δε καμαρώνουν που στις πορείες-λειτανείες τους δεν τους φυλάνε ούτε τροχονόμοι, το όραμα έγινε "που να ξεσηκωνόμαστε τώωωωρα..." και για να τα κρύψετε αυτά βρίσκεται ολοένα ο ένας στον άλλο κουσούρια.
Κι εν τω μεταξύ, ο άλλος γαμάει και δέρνει.
Άει σιχτίρ πια...

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Ο οπορτουνισμός ήταν και είναι ο κυριότερος εχθρός του σοσιαλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα
http://crousma.blogspot.com/2010/07/blog-post_08.html

Ανώνυμος είπε...

mbiker
Είναι δυνατόν ένα κόμμα να είναι σταλινικό και παράλληλα και να είναι και κοινοβουλευτιή ραστώνη???
¨Η το ένα ή το άλλο ισχίει,
τα δύο μαζί είναι αδύνατον να συνυπάρχουν.
Και κοινοβουλευτική ραστώνη και σταλινισμός, πάρε θέση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ είναι σταλινικό ή όχι.
Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, ή σοσιαλισμό.
Απλά κατέγραψα τις κατηγορίες που εκτοξεύουν εκατέρωθεν για νάχουν να παίζουν και να βλέπουν το δέντρο κι όχι το δάσος.
Το οτι δεκαετίες κοινοβουλευτικής ζωής έκαναν ανεπανόρθωτο κακό σε αριστερά ριζοσπαστικά κόμματα και τα κατάντησαν δήθεν επαναστατικά, το υπογράφω.
Ραστώνη, σημαίνει βαρεμάρα, τεμπελιά.
Μια χαρά μπορείς νάσαι και σταλινικός και να βαριέσαι.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

εΟλα αυτα που λεγονται κατηγορωντας ο ενας τον αλλο νομιζω οτι δεν δημιουργουν συνθηκες ενοτητας. Η ενοτητα ερχεται απο τα κατω, στα προβληματα που εχει ο κοσμος και τι λυσεις δινουμε. Στο δια ταυτα ο κοσμος θελει λυσεις. Γιατι το ΚΚΕ στις αναλυσεις του για την κατασταση μπορει να εχει δικιο, αλλα στη συνεχεια δεν δινει τη προοπτικη που χρειαζεται ο κοσμος για να μπορεσει να εξεγερθει. Αν δεν φτιαξουμε ενα λαικο μετωπο εναντια στη κυβερνηση που θα συμμετεχουν ολοι μεσα, γιατι ολοι εχουμε πληγει απο τη νεοφιλελευθευρη πολιτικη του ΓΑΠ, ολα τα υπολοιπα ειναι κουβεντα να γινεται για να μην ξεσηκωθει ο κοσμος.

Λωτοφάγος είπε...

Ασφαλώς και δεν απαντώ στο άρθρο. Δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει, αλλά η φαγωμάρα στην Αριστερά, η οποία οδηγεί τον λαό κατευθείαν στην αγκαλιά της ακροδεξιάς! Θα το δείτε και θα τρίβετε τα μάτια σας, αγαπητοί Ανώνυμοι.
Ασφαλώς και ΔΕΝ πιστεύω ότι το ΚΚΕ "φταίει για όλα", Τάσο (το πρώτο μέρος της παραγράφου σου δεν το κατάλαβα, κάτι έλειπε ή κάτι περίσσευε).
Περιμένω, όμως, μια λογική πρόταση διεξόδου και εισπράττω φανατισμό και φληναφήματα για στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ.
Κανείς δεν εξηγεί στον κόσμο τι συνοδεύει την πτώχευση. Δεν θα γίνουμε πτωχοί πλην τίμιοι, ούτε μια μεσογειακή Αργεντινή.
Έχουμε δυο βασικές διαφορές με τη Αργεντινή: πρώτον, δεν παράγουμε τίποτε, ούτως ώστε να επιβιώσουμε έστω και με δυσκολία, και δεύτερον, ο ατομικισμός των 30 πασοκικών χρόνων θα μας οδηγήσει σε εμφύλιο! Κοινώς, θα αλληλοφαγωθούμε!
Αυτά δεν χρειάζεται να τα τεκμηριώσω, ο νοών νοείτω.

Πρόταση δεν έχω. Ούτε οικονομολόγος ούτε πολιτικός είμαι. Η Αριστερά ΟΦΕΙΛΕΙ να διατυπώσει πρόταση. Αυτός είναι ο ιστορικός της ρόλος. Στην Πορτογαλία το κατάλαβαν. Εδώ περί άλλα τυρβάζουν. Οι μελλοντικές γενιές θα μας φτύνουν, επειδή βριζόμασταν όταν ΟΦΕΙΛΑΜΕ να συσπειρωθούμε απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό!

Όσα ανέφερα, υπάρχουν σε πρακτικά της Βουλής, σε δηλώσεις της Αλέκας και σε δημοσιεύματα του ίδιου του Ριζοσπάστη. Αναζητείστε τα.
Για πρώτη φορά, το ΚΚΕ έκανε χωριστή πορεία κάτω... από την Ομόνοια τον Δεκέμβριο του 2008. Ήμουν εκεί και είδα την έκπληξη των φίλων μου. Πιστέψαμε πως ήταν τυχαίο, αλλά δυστυχώς έγινε καθεστηκυία.
Αυτά. Α, και μία παράκληση προς ορισμένους: μάθετε να γράφετε και να συντάσσετε σωστά ελληνικά, προτού επιτεθείτε με τετριμμένα τσιτάτα του '60! Και, κυρίως, μην χρησιμοποιείτε αγγλικό ερωτηματικό! Δεν ταιριάζει καν αισθητικά με το ελληνικό αλφάβητο!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Περί συμμαχιών (1)

Λωτοφάγε κ.α.
τον λοτό τον έφαγε ο Καρτερός. Μη τολμήσει να πει κανείς ποια θέση είχε το ΄68 με τη 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ για τις συμμαχίες, τον ευρωκομμουνισμό, τους αναθεωρητές, τους «Εσωτερικούς» με τους διαδόχους των οποίων τώρα συγχρωτίζεται και τους υπερασπίζει, το ξέρω καλά. Δικαίωμά του να αλλάξει αλλά δικαίωμά μας να θυμόμαστε τα σπουδαία επιχειρήματά του τότε κατά αυτών.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμφωνείς με την Αλέκα για να πεις ότι, αν η κριτική γίνεται από θέση αρχών, σωστή είναι. Δεν γνωρίζω τη κατάσταση του ΚΚΠ και τις ειδικές θέσεις του για να πω. Αν όμως το πάει αλλά Ιταλία ή Ισπανία, όπου εφαρμόστηκαν οι… πρωτοπόρες συμμαχίες τύπου Καρτερού, σε λίγο απλά δεν θα υπάρχει κομμουνιστικό κίνημα στη Πορτογαλία. Μπορεί ο Καρτερός να πανηγυρίσει γι αυτό αλλά ο λαός;;; Και μήπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι πολύ ευτυχείς σήμερα που δεν έχουν ΚΚ;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Περί συμμαχιών (2)

Το ΚΚΕ κάηκε στο γάλα, φυσά στο γιαούρτι με τις συμμαχίες. Εκτός και αν κάποιος πχ ο Καρτερός που ψήφισε υπέρ της διάλυσης και συγχώνευσης του ΚΚΕ στον ΣΥΝ το ‘91 μας πει πόσο ωραίος θα είναι ο κόσμος χωρίς ΚΚΕ!!!

Ένα να ξέρουμε. Ότι πολιτική συμμαχιών από όποιο ΚΚ γίνει χωρίς αρχές, ή παραβιάζοντας τις αρχές, στο όνομα του «γενικότερου» καλού, θα καταλήξει εκεί που κατέληξε το ΕΑΜ με τις γνωστές συμφωνίες του ‘44, η ΕΔΑ που οδήγησε στη διάσπαση του ΚΚΕ, ο ενιαίος ΣΥΝ που ήθελε κομμουνιστές χωρίς ταυτότητα χαμένους μέσα στις «συμμαχίες» που θα καθοδηγούν γνωστοί «φωτισμένοι» κλπ.

Το ΚΚΕ φυσικά μπορεί να αλλάξει τη πολιτική συμμαχιών. Όχι όμως για να χαθεί μέσα στους συμμάχους αλλά για να ανοιχτεί στο λαό, την εργατική τάξη, και όσους συμμάχους συμφωνούν σε ένα μίνιμουμ πολιτικών θέσεων.

Όσο για αυτούς που αναμασούν πολύ τις (μικροαστικές τους) συμμαχίες, θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, το ΚΚΕ είχε καθυστερήσει να απαντήσει σε προτάσεις συνεργασία για τους ΟΤΑ και κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα δεχόταν τις προτάσεις συνεργασίας, μέσα και το ΣΥΝ. Τότε στη Κουμουνδούρου πανικοβλήθηκαν και έβαλαν τα παπαγαλάκια να μιλάνε για «αυτιστικό κόμμα» με το οποίο δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει ποτέ να συμμαχήσουμε γιατί είναι σταλινικό, έχει τα χέρια του βαμμένα στο αίμα συντρόφων, θέλει τη δικτατορία του προλεταριάτου κλπ, κλπ! Ας μη νομίσουμε ότι όσοι μιλάνε για συμμαχίες το εννοούν.

Και πολύ ανωνυμία ρε παιδιά στα σχόλια. Γιατί;;;

Αν κάποιος θέλει να δει την άποψή μου περί συμμαχιών και ΚΚΕ μπορεί:

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/05/blog-post_16.html