Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ: Πολυεθνικες, εκμεταλλευση και ανεργια των νεων!

Πηγή: Εlva

Πολλοί από τους σημερινούς νέους σε χωρες της ΕΕ αισθάνονται εξαπατημενοι και ανασφαλεις οσον αφορα την αγορά εργασίας.  
Αυτο που βλεπουν να ισχυει ολο και περισσοτερο ειναι η ...δωρεαν εργασια, η εργασιακή ανασφάλεια και οι κακές συνθήκες! Ομως παραλληλα με τις χαμηλα αμειβόμενες θέσεις εργασίας καλλιεργείται και ο μύθος των "τεμπεληδων νέων''!! Eιναι φυσικα μια βολικη δικαιολογια για το κεφαλαιο. 
Η λογικη πολλων επιχειρησεων και στη Σουηδια, ειναι να εχουν οσο πιο λιγους υπαλληλους γινεται για να γλυτωνουν μισθους. 
Τους εργαζομενους, ομως, που ηδη απασχολουν φροντιζουν να τους..."ξεπατωνουν" στη δουλεια, επειδη "πάντα υπάρχει κάποιος άλλος", μας λεει ο Svante Ahlman, βοηθός διευθυντή στο κατάστημα Lidl σε ενα προσφατο ντοκυμαντερ της  SVT.
Επισης πρεπει να ειναι κανεις...διαθεσιμος οποτε τον καλεσουν για δουλειά, ή για...δουλεία, μονο ο τονος, πια, κανει τη διαφορά.....

H Sanna εργαζοταν τρία χρόνια στα McDonald´s, (για τα οποια εχουμε γραψει στο blog αυτο και στο παρελθον!) Παρά το γεγονός ότι εργαζοταν μόνο με μερική απασχόληση ο εργοδότης της απαιτουσε να ειναι παντα διαθέσιμη, της ζητησε ακομα και να κοιμαται με το κινητο τηλεφωνο της κάτω από το ....μαξιλάρι, (!) έτσι ώστε να μπορει γρήγορα να ειδοποιηθει και να ερθει στη δουλειά, οποτε χρειαζόταν επιπλεον προσωπικο, συχνά μαλιστα εργαζοταν εξτρα και χωρίς αποζημίωση

"Ειναι κανεις συνεχως σε καθεστως προσωπικου ασφαλειας ,μηπως και μας χρειαστουν", λεει αλλη υπαλληλος των McDonald´s, η οποια θυμαται οτι ετυχε να ειχε φιλους στο σπιτι οταν την πηραν απο τη δουλεια της και της ζητησαν να ερθει. Οταν εκεινη εξηγησε τη κατασταση, της απαντησαν οτι οι φιλοι και η οικογενια ειναι σε ...δευτερη μοιρα και οτι επρεπε να παει στη δουλεια επειδη αυτο που προεχει ειναι η ...εργασια!!
"Η λογικη τους, ειναι οτι και να προσφερει καποιος εργαζομενος κατι εξτρα ειναι μερος των καθηκοντων του δεν εκτιμαται ιδιαιτερα ουτε επαινειται απο τα αφεντικα", λεει η ιδια.
Αλλοι εργαζομενοι, στο Lidl, μιλησαν στο ντοκυμαντερ και για το στρες που ενιωθαν οταν ηξεραν οτι επρεπε να πιεσουν τους συναδελφoυς τους σε κατωτερες θεσεις απο αυτους να εργασθουν σχεδον απο το πρωι μεχρι το ...βραδυ επειδη οι εργοδοτες πιεζαν και τους ιδιους! Καποιοι παραιτηθηκαν για το λογο αυτο, παντα ομως θα υπαρχουν αλλοι που παιρνουν τη θεση τους. Αλλοι αρρωσταινουν με ψυχοσωματικα προβληματα, αλλοι παραιτουνται....

"Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα, λέει η Sanna, είναι οτι μας ελεγαν να μη δισταζουμε να εκφοβιζουμε αλλους εργαζομενους, να τους κανουμε να παραιτηθουν, επειδή δεν είναι αρκετά καλοι"
Στο ντοκυμαντερ μιλησαν ακομη και για ...καψονια σε υπαλληλους που αυθαδιαζουν. Μια εργαζομενη κοπελλα στα
McDonald´s διηγειται οτι της ζητηθηκε να καθαρισει ενα WC με..... οδοντοβουρτσα!!

Οι προσωρινες θεσεις εργασιας μαθαινουμε οτι αυξανονται και στη Σουηδια, ενω οι μονιμες θεσεις εργασιας μειωνονται!
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Per Skedinger τα τελευταια χρονια βλεπουμε ενα διπλο μοντελο  αγοράς εργασίας σε ολη την ΕΕ, συμφωνα με το οποιο για να κρατηθει ο πληθωρισμος χαμηλα, κατι που επιβεβαιωσε και ο Ηans Karlsson (υπουργος εργασιας, 2002-2006), οι πολιτικοί των μεγαλυτερων γενεων επιλεγουν, συνειδητα, να αφήσουν τους νέους οπως και τους μετανάστες στο περιθωριο ενω οι ανασφάλειες και η ανεργία χτυπουν κοκκινο

H Lotta Björk διευθυντρια προσωπικου των McDonald´s στη Σουηδια, απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογραφου ειπε οτι τα McDonald´s εδω εχουν 12.000 υπαλληλους και οτι αυτες οι περιπτωσεις ειναι μεμονωμενες και εξαιρεσεις, δεν αποτελουν τον κανονα...Ομως σε προηγουμενο ντοκυμαντερ της τηλεορασης οπως  της υπενθυμισε ο δημοσιογραφος ειχε αποκαλυφθει η απατη με τη πληρωμη των μισθων των υπαλληλων τους. Η Björk επεμενε οτι η εταιρια δεν λειτουργει ετσι....

Προς το τελος του ντοκυμαντερ βλεπουμε διαφορους σοσιαλιστες και συντηρητικους πολιτικους στη Σουηδια να δηλωνουν στο Κοινοβουλιο "ποσο καλη επιχειρηση" ειναι τα McDonald´s και τι "καλα που υπαρχουν και ..δινουν δουλειες σε νεους"!

Αν καποτε πιστευα οτι υπαρχει ελπιδα, μετα κι απο το ντοκυμαντερ αυτο ειδα οτι οι πολιτικοι των δυο μεγαλων κομματων ξεκαθαρα πια ξεπουλανε τη νεολαια, τα δικα μας παιδια, γιατι φυσικα τα δικα τους δε θα χρειαστει να δουλεψουν ποτε σε επιχειρησεις που εκμεταλλευονται κοσμο, οπως τα McDonald´s, τη Phone House, τη Lidl και τοσες αλλες πολυεθνικες !

Το κρατος προνοιας που μας παραμυθιαζαν τοσα χρονια, δεν υπαρχει πια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: