Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ!



Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ `H ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!

Πηγή: Iskra
Κάθε ρεκόρ έσπασε το 2010, το δημόσιο χρέοςσύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις 31 Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος, έφτανε τα € 340,28 διςέναντι € 298,52 δις το Δεκέμβρη του 2009.

Μιλάμε δηλαδή για μια πρωτοφανή αύξηση του κατά € 42 δις ή κατά 18% επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα μόλις χρόνο!
Από αυτά τα € 42 δις τα € 23 δις οφείλονται στο διαμορφωθέν έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2010.
Το υπόλοιπο τμήμα της αύξησης του χρέους μέσα στο 2010, προέρχεται από την προσθήκη στο χρέοςκαταπτώσεων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ καθώς και από ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ). 

Σύμφωνα, δε με τις προβλέψεις toυ Γενικού Λογιστηρίου, το 2011, το ύψος του χρέους θα ανέλθει στα € 362 δις ή στο 158,6% επί του ΑΕΠ.


Μάλιστα, το ίδιο το ΔΝΤ, κάνει λόγο για χρέος γενικής κυβέρνησης (το οποίο είναι μικρότερο από της κεντρικής λόγω του ενδοκυβερνητικού χρέους), το 2015, θα είναι κάτι λιγότερο από € 350 δις, όταν το 2010 το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν περίπου € 310 δις.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το το ιδιωτικό χρέος καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος, με το συνολικό χρέος να φτάνει τα € 800 δις
Το πρόβλημα δε μεγεθύνεται από το γεγονός, πως το χρέος αυτό λήγει, δηλαδή πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί πολύ σύντομα. Το 2011, λήγουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αξίας € 40,5 δις(12% του χρέους). Από το 2012 δε έως και το 2016, λήγουν ομόλογα αξίας € 144,9 δις.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τόκους συνεχώς αυξάνονται: μόνο μέσα στο 2011 θα φτάσουν τα € 16 δις!

Γίνεται επομένως προφανές, πως το δημόσιο χρέος αποτελεί αυτή την ώρα «θηλιά στο λαιμό» όλου του ελληνικού λαού, τορπιλίζοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Όσα μνημονιακά μέτρα και αν παρθούν το χρέος αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο ακέραιο, χωρίς την εξόντωση του ελληνικού λαού και τηνπαράδοση δημοσίου πλούτου σε εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα!
Μάλιστα, το χρέος αυτό, δεν προέρχεται όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι από μια διάχυτη «κακοδιαχείριση» (σσ «μαζί τα φάγαμε»), αλλά από συγκεκριμένες στρατηγικές και τακτικές επιλογές της πολιτικής ελίτ, που κυβερνάει τον τόπο εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες!
Με αυτή την έννοια η Αριστερά, δεν μπορεί να στέκεται με δέος απέναντι στο δημόσιο χρέος! Η Αριστεράοφείλει να μην αναγνωρίσει το χρέος αυτό ως χρέος του ελληνικού λαού!
Η Αριστερά, οφείλει τη στιγμή αυτή, να πει ξεκάθαρα πως η μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα είναι ηριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, χωρίς προαπαιτούμενα. Όπλο στην επαδιαπραγμάτευση αυτή, μπορεί να είναι η απειλή προσωρινής ή και μόνιμης διακοπής της αποπληρωμής του χρέους, με απώτερο σκοπό τη διαγραφή σημαντικά μεγάλου μέρους του, τημείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο και τη γενναία επιμήκυνση του!

Στην προσπάθεια αυτή, χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί και η συγκρότηση διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, η οποία θα αναδείξει και θα τεκμηριώσει το μέγεθος της ληστείαςπου έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους κάθε λογής χρυσοκάνθαρουςτόσο των δομημένων όσο και των «απλών» ομολόγων!

Μάλιστα, όσο περνάνε οι μήνες ο ελληνικός λαός είναι όλο και πιο διατεθειμένος να υιοθετήσει δυναμικές ριζοσπαστικές λύσεις, καθώς από το «λεφτά υπάρχουν» έχουμε πάει στο «αειφόρο Μνημόνιο»! Η επικρότηση, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο κίνημα «δεν πληρώνω» σε διόδια και ΜΜΜ, παρά την γκεμπελική προπαγάνδα των ΜΜΕ, αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη για αυτό άλλωστε!

Είναι λοιπόν, όχι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο, η αιχμή του «δεν πληρώνω» να συμπυκνωθεί στο κεντρικό πρόταγμα ενός μεγάλου, ακηδεμόνευτου λαϊκού κινήματος, που να έχει στην προμετωπίδα του το σύνθημα «δεν πληρώνω το απεχθές δημόσιο χρέος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: