Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοβουλία προσωπικοτήτων για τα κρατικά ακίνητα



Πηγή: capital gr
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες λόγω των «προτροπών» εκπροσώπων της Τρόικας για άμεση εκποίηση κρατικών ακινήτων. Ωστόσο ήδη, εδώ και πολλούς μήνες, ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αγοράς έχουν αποφασίσει να «συνασπιστούν» με στόχο τη δημιουργία πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.


Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο think tank της χώρας που επιδιώκει να εξετάσει σοβαρά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία από την αξιοποίηση κρατικών εκτάσεων ή κτιρίων. Αλλά και τα σημαντικά προσκόμματα που μετατρέπουν μέχρι σήμερα σε «φιλολογική» συζήτηση το εγχείρημα της μετατροπής σε πηγή πλούτου του κρατικού real estate.
«Είτε πουλάμε δημόσια γη είτε χρεοκοπούμε»

Όπως αναφέρει στο Capital.gr o Στέφανος Μάνος επικεφαλής της «Δράσης» και ένας από τους βασικούς ιδρυτές της πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε πώληση δημόσιας γης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται  ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση.

«Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να πουληθεί δημόσια γη. Πώς όμως μπορεί να αξιοποιηθεί μία χέρσα έκταση, εάν δεν πωληθεί; Εάν πράγματι η μη πώληση κρατικής γης κατοχυρωθεί με νομοθετική πράξη, εκτιμώ ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές μας. Μία τέτοια απόφαση καταδικάζει σε χρεοκοπία την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Μάνος.


Όπως αναφέρει, τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση του κρατικού χαρτοφυλακίου ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, παραμένει όμως εξαγγελία.


«Εδώ και μία δεκαετία για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Επίσης, τί είδους αξιοποίηση πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση των Ολυμπιακών ακινήτων; Τί κάναμε για «prime» ακίνητα, όπως η πρώην κατοικία Μποδοσάκη στο Ψυχικό;» σημειώνει.


Κατά τον κ. Μάνο,  η μίσθωση των κρατικών ακινήτων δεν μπορεί να επιφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, καθώς «εάν ενοικιαστεί με απόδοση 5% της αξίας, θα πρέπει η περιουσία να είναι αξίας τουλάχιστον χιλίων δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 50 δισ. ευρώ».

«Να αξιοποιήσουμε τα νησιά»


Σε έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ επισημαίνεται ότι η ΚΕΔ διαθέτει περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα στρέμματα έως εκατοντάδες στρέμματα. Πέραν από ένα μικρό αριθμό αυτών που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω νήσων δύναται να αξιοποιηθεί τουριστικά ή επενδυτικά.


«Γνωρίζουμε σήμερα, εάν ο Σκορπιός ανήκει στην οικογένεια Ωνάση ή πουλήθηκε; Ακόμη και εάν άλλαξε χέρια, το νησί «παραμένει» εκεί. Γιατί δεν βρίσκουμε άλλα δέκα τέτοια νησιά; Και η οικονομία και η απασχόληση θα ενισχύονταν, καθώς αναμφισβήτητα θα αυξηθεί ο τουρισμός» σημειώνει ο κ. Μάνος.


Ας σημειωθεί ότι στο think tank για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας συμμετέχουν έγκριτοι παράγοντες της αγοράς, όπως ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Μάνος, ο Γενικός διευθυντής  του Κολλεγίου Αθηνών – καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard, Σπύρος Πολλάλης και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Αθανάσιος Κουλουμπής.



Πηγή:www.capital.gr

7 σχόλια:

You Pay Your Crisis είπε...

Δεν ξερω γιατι δεν εμφανιζονται τα σχολια.

παντως δεν ειναι απο εμας.

nikos__alfa είπε...

Τι συμβαίνει τελικά;
Γιατί εμφανίστηκαν για λίγο (τα σχόλια)και εξαφανίστηκαν μετά!
Θα το ξαναστείλω αφού δω την τύχη
του παρόντος.

You Pay Your Crisis είπε...

Νικο

υπηρχε προβλημα με τα σχολια και στο δικο μου βλογ. Πιθανον να ειναι κεντρικο.

nikos__alfa είπε...

τεστ

You Pay Your Crisis είπε...

niko

το σχολιο ερχεται στο mailbox αλλα δεν περναει μετα στο βλογ.

το τελευταιο με τον αρκά το περασα manually

cynical

nikos__alfa είπε...

Αυτούς είχε υπόψιν του ο ....Αρκάς!

http://www.dinfo.gr/wp-content/uploads/2010/11/arkas-23.jpg

nikos__alfa είπε...

Καλή μας Κυνική ,λυπάμαι για την ταλαιπωρία!
Μήπως αναγνωρίζει τον δεσμό για σπαμ;
Τέσπα,δείτε το μήπως συμβεί και σε άλλους!