Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Έλλειμμα νομιμοποίησης προκαλεί την αντίδραση του «Δεν»


Πηγή: TVXS
Την έννοια κινημάτων όπως το «Δεν πληρώνω» ως δράση «τζαμπατζήδων» αποδόμησαν ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα «H αντίδραση του 'Δεν' στην εποχή του ΔΝΤ». Συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου, ο ηθοποιούς Δημήτρης Πιατάς και ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θοδωρής Σχινάς.
«Το κράτος δεν οφείλει μόνο στους πιστωτές, αλλά και σε όλα εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που, ενώ δεν ωφελήθηκαν από την οικονομική άνοδο των περασμένων ετών, σήμερα πρώτα αυτά πλήττονται από την κρίση και την πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας», σημειώσε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι «η αντίσταση στις αυξήσεις των τιμών και η μάχη για την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες υποδομές δεν είναι μια ακόμη εθνική ιδιομορφία, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου κομματικού δακτύλου ούτε είναι έργο κάποιων ‘τζαμπατζήδων’, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν μυωπικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Πανούσης υποστήριξε πως «η μετάλλαξη των ηγεσιών και τα δίκτυα των εξαρτήσεών τους δεν βρίσκουν πολιτικοκοινωνικό πέρασμα για συναίνεση στους πειραματισμούς τους. Τα συμπτώματα του τύπου ‘Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω’ κακώς ερμηνεύονται ως πρακτική τζαμπατζήδων. Στην πραγματικότητα, αρνούνται τη νομιμοποίηση αυτών που νομοθετούν. Δεν αναγνωρίζουν στο (διε)φθαρμένο παρελθόν να ορίζει τους κανόνες για το μέλλον. Η αποχή στις εκλογές και η αποχή στην καταβολή χαρατσιών σημαίνουν απλώς ‘δεν σας θέλουμε πια’».
Την πεποίθηση ότι «σε ανάλογες περιόδους η ανυπακοή είναι η πρωταρχική αρετή του ανθρώπου, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, και για να έχουν αποτέλεσμα ωστόσο οι αντιδράσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται συλλογικά και οργανωμένα» εξέφρασε η κ. Αλεξίου, η οποία στάθηκε επίσης στο ρόλο του Τύπου: «δεν είμαι καθόλου σίγουρη κατά πόσον θέλει να συμβάλει στην αφύπνιση των πολιτών, τουλάχιστον σε πεδία όπου η αφύπνιση αυτή θα έθιγε ένα κατεστημένο με βαθιές ρίζες».
Ο κ. Πιατάς συνέδεσε τη σημερινή αντίδραση του «Δεν» με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Αριστοφάνη, Αχαρνής, Δικαιόπολι: «μια εκδοχή του είναι οι σημερινοί blogger οι οποίοι φτιάχνουν ο καθένας το δικό τους κράτος έξω από τα πλέγματα της εξουσίας και μέσα από τη δράση τους μπορούν να ρίξουν τον κάθε Μουμπάρακ».
«Μέσα σε ένα καθημερινό καταιγισμό εξελίξεων και αποφάσεων που τίποτε το θετικό δεν προμηνύουν για το μέλλον, οι πολίτες έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Σχινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: